Jörg Plönissen (istaDES): Corporaties ontzorgen in beheer duurzame installaties

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In de corporatiesector vindt een ware opmars plaats van een scala aan nieuwe installatiesystemen die worden toegepast voor verduurzaming van de bestaande bouw en nieuwbouw. Daarmee dient zich ook een nieuwe vraag aan: wie heeft daar verstand van en wie gaat dat allemaal beheren? Het bedrijf istaDES – het zusterbedrijf van specialist in stookkostenafrekeningen ista – speelt daar met kennis van zaken op in. CorporatieGids.nl ging erover in gesprek met Jörg Plönissen, Managing Director istaDES.

Regeren is vooruitzien. Alhoewel ista al 66 jaar op de Nederlandse markt actief is als specialist in stookkostenafrekeningen, ziet het bedrijf de wereld rond het ‘stoken’ drastisch veranderen. Wie ista zegt, zegt stookkostenafrekeningen. En dat is precies de reden om met een andere naam de verduurzamingsmarkt te betreden, zegt Jörg: “istaDES staat voor Duurzame Energie Services en specialiseert zich in allerlei activiteiten rondom duurzaamheid, vooralsnog met name het beheer van installaties.”

Kennis en kunde
Naast het betaalbaar en leefbaar houden van het sociale woningaanbod ziet Jörg het op peil houden van kennis en kunde ten aanzien de energietransitie als een grote uitdaging voor woningcorporaties. “De veranderingen in technologieën en toepassingen in de energievoorziening gaan zo snel, dat is voor een gemiddelde corporatie eigenlijk niet bij te benen. En dan heb ik het nog niet eens over de bijbehorende nationale en Europese wet- en regelgeving, laat staan het doorgronden van de Warmtewet.”

Leemte vullen
Met istaDES wil Jörg de leemte vullen die corporaties hier – vaak noodgedwongen – laten vallen. Dit betekent dat corporaties – net zoals ze bijvoorbeeld ook andere corporatieprocessen uitbesteden – een beroep kunnen doen op de kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid van istaDES. “Ook het kunnen delen van resources op energieprojecten is een meerwaarde,” vult Jörg aan.

Regiefunctie
Corporaties die bijvoorbeeld dagelijks onderhoud of het beheer van hun ICT-huishouding uitbesteden, houden nog steeds regie. “Diezelfde regiefunctie behouden ze uiteraard wanneer ze hun duurzaamheidsactiviteiten aan ons uitbesteden,” zegt Jörg. “Wij zijn dan het vaste aanspreekpunt en adviseur op gebied van duurzaamheid van de corporatie.”

Intermediair
“Daarnaast zijn we de intermediair tussen de corporatie en installateurs, met als doel maximale efficiency van installaties te realiseren. Uiteindelijk is het van belang dat de energievoorziening en het beheer hiervan bij istaDES in goede handen is. Net zoals de corporaties al meer dan 66 jaar kunnen vertrouwen op ons zusterbedrijf ista voor het afrekenen van stookkosten.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: istaDES