Kevin van der Vliet en Tim van de Kerkhof (KleurrijkWonen): Data lake geeft grip op data governance en biedt rapportage en BI-mogelijkheden

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties willen steeds meer met hun data doen, en het correct koppelen van gegevens voor rapportages en analyses is daarbij essentieel. KleurrijkWonen kiest daarom voor een data lake. Wat houdt zo’n ‘meer’ aan gegevens precies in, welke rol neemt het in binnen de organisatie en wat levert het de corporatie en de huurders uiteindelijk op? CorporatieGids.nl sprak erover met Adviseur Data & Informatie Kevin van der Vliet (foto rechts) en Data Analist Tim van de Kerkhof (foto links).

KleurrijkWonen heeft heel veel gegevens in huis, gehuisvest in verschillende bronnen, begint Kevin het gesprek: “Die bronnen bleken niet altijd makkelijk aan te boren voor het maken van BI-rapportages of analyses. Vooral het combineren van gegevens was lastig, bijvoorbeeld omdat applicaties alleen lokaal beschikbaar zijn. Gegevens gebruiken kost dan veel tijd en energie. We zijn daarom gaan kijken naar een database-oplossing en kwamen al vlug bij een data lake uit.”

Data uit verschillende bronnen op één locatie
Een data lake is een plek waar KleurrijkWonen interne en externe databronnen kan samenbrengen, licht Tim toe. “In de sector zijn er nog niet veel corporaties die hiervan gebruikmaken, wellicht mede omdat de ervaring is dat veel van de BI-leveranciers in de sector geen data lake in de omgeving van de klant aanbieden, maar vasthouden aan een product met een vendor lock-in. Maar buiten de sector zijn al duizenden bedrijven ons voorgegaan met een data lake. De technologie is dan ook niet nieuw of rocket science. Kortgezegd wordt data van verschillende bronnen op één locatie in de cloud opgeslagen. Hierdoor zijn deze data gezamenlijk makkelijker te benaderen voor bijvoorbeeld analyses. Daarnaast hanteert iedereen binnen KleurrijkWonen het data lake als bron, waardoor we allemaal één datawaarheid hebben.”

“Het stelt ons daarnaast in staat te sturen op datakwaliteit,” gaat Kevin verder. “We hebben met de data lake goed zicht op de gegevens die in huis zijn en waar bijvoorbeeld dingen ontbreken. Zo kunnen we ingrijpen waar nodig. Ook hebben we betere grip op onze data governance en kunnen we zien als – en waar – iets niet goed loopt.”

Zelf grip op alle data
Een belangrijke keuze voor de inrichting van het data lake is voor KleurrijkWonen dat ze de eigen controle houdt over de techniek. Kevin: “Je ziet namelijk dat steeds meer grote spelers actief zijn in de sector en naar het one-stop-shop concept toegewerkt wordt. Het grote voordeel daarvan is dat je ontzorgd wordt, maar in onze ervaring brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Je wilt namelijk binnen een standaardpakket zelf zaken kunnen toevoegen waardoor je beter kunt sturen en met behulp van data vragen van de werkvloer beter kunt beantwoorden. Vaak kan dat niet wat leidt tot hoge kosten en frustratie bij collega’s. Daarom is het onze filosofie om de regie over de architectuur in eigen handen te houden. Dat is iets waar veel leveranciers op dit moment nog niet in meegaan. Het is onze taak de klant – onze collega’s – zo goed mogelijk in staat te stellen hun klant – de huurder – te helpen. Hoe een data lake ons hierbij helpt? We hebben hierin dus alle gegevens die we in huis hebben op één centrale plek. Dat geeft keuzevrijheid in hoe we het willen gebruiken en ontsluiten. Bouwen we bijvoorbeeld zelf een datamodel of gaan we in zee met een zelfgekozen BI-leverancier? Of kiezen we voor een datawarehouse? We kunnen zelf kiezen en dat houdt deuren open om onze collega’s en de huurder zoveel mogelijk te helpen.”

De implementatie is gestart
De corporatie uit Tiel is momenteel bezig met de implementatie van de data lake, vat Tim samen: “We zijn bezig met het testen van de verbindingen tussen de data lake en ons ERP-systeem. Als dat staat, kunnen we live en beginnen het te gebruiken als bron voor rapportages. De komende periode willen we dan steeds meer gegevens aan de data lake koppelen, bijvoorbeeld data die gebruikt worden omtrent de duurzaamheid van ons bezit.”

Sparringpartner
Om gebruik te maken van een data lake leidt KleurrijkWonen haar medewerkers op. Tim: “Denk aan gespecialiseerde trainingen voor onze functioneel beheerders, BI-specialisten en data-analisten. We werken hierbij samen met DataToppers. Zij zijn dé specialist op dit gebied en ook binnen de corporatiesector een zeer bekende partij, zij ondersteunen ons met opleiding, maar ook bij het neerzetten van de architectuur en informatiebeveiliging. Ze leveren het data lake met volledige documentatie en zijn zo tegelijkertijd architect, engineer en onderwijzer. Naast dat DataToppers gewoon een goede kennispartner en ontwikkel- en beheerpartner is, richten zij de techniek in onze omgeving in zonder vendor lock-in model. Daarmee blijft de techniek écht van ons. In de toekomst hopen we DataToppers ook als sparringpartner te blijven inzetten, om zo het maximale uit het data lake te halen.”

Versnellen naar een datagedreven corporatie
KleurrijkWonen is inmiddels twee maanden bezig met de realisatie van de data lake, sluit Kevin af: “Zodra de ERP-koppelingen zijn getest en staan, kunnen we kijken hoe we de data lake verder willen uitrollen binnen de organisatie. Daarbij zien we het niet als een project met een kop en een staart. Omdat collega’s toegang hebben tot veel meer data, zullen ze steeds meer dataproducten aanvragen zoals nieuwe functionaliteiten, automatisering, dashboards en rapportages. Het zal ons als corporatie veel flexibeler maken, zonder afhankelijkheid van een leverancier, om in te spelen op de dynamische informatiebehoefte en daarmee te versnellen naar een datagedreven corporatie.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: KleurrijkWonen