Klantgerichte insteek Incit geeft doorslag bij Elkien's keuze ERP-systeem

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Begin deze maand koos woningcorporatie Elkien voor Incit Xpand, het ERP-systeem van de gelijknamige leverancier. Corporatiegids.nl sprak met beide partijen over de totstandkoming van de samenwerking, en wat het voor hen betekent.

"Twee aspecten gaven voor ons de doorslag", vertelt Alle Broersma, innovatiemanager ICT & dienstverlening bij de Friese organisatie. "Ten eerste stelt de flexibiliteit van Xpand ons in staat om onze processen te optimaliseren en automatiseren, meer dan met andere ERP-systemen. Daarnaast is het partnership van Incit ook belangrijk. Zij kijken met ons mee, en hebben oog voor de wensen van onze klant. Vanuit die gedachte is het pakket ontwikkeld, waardoor hun visie aansluit op die van Elkien."

"Andere leveranciers zijn meer productgericht terwijl Incit meer klantgericht werkt. Dit leidt tot een ander soort gesprekken en een andere visie. De klantgerichte insteek waarvoor Incit gaat past veel beter bij Elkien, en dat is voor ons de reden voor de samenwerking."

Aareon en Xpand
Voorheen werd binnen Elkien gebruikgemaakt van Tobias, de ERP-oplossing van Aareon. Het feit dat Incit onderdeel is van de Aareon Groep, heeft volgens Alle slechts gedeeltelijk bijgedragen aan de keuze voor Xpand: "Het geeft Incit een zekere 'body' en laat zien dat ze toekomstbestendig zijn. Anderzijds kan het ook een risico zijn. Wat wil Aareon met de beide pakketten? Blijven ze met twee pakketten actief op de Nederlandse markt? Dit hebben wij uitgebreid besproken met Incit en Aareon AG en dit risico hebben wij geaccepteerd. Voor ons is het geen probleem."

"Met het nieuwe systeem hopen wij op het gebied van procesoptimalisatie en online dienstverlening stappen te zetten. Wij verwachten onze klantprocessen uiteindelijk zo in te richten dat deze volledig online kunnen plaatsvinden."

Wederzijdse verwachtingen
De samenwerking tussen de twee partijen wordt volgens Alle in eerste instantie aangegaan voor drie jaar: "Incit zou in principe een contract willen aangaan dat geen looptijd kent, maar wij hebben ervoor gekozen om in eerste instantie voor drie jaar te tekenen."

"Op deze manier hebben wij een formele periode waarin we contractuele verplichtingen naar elkaar hebben en verzekerd zijn van elkaars inspanningen. Daarnaast is dit een mooie periode om te bewijzen of we de wederzijdse verwachtingen waar kunnen maken."

Einde watervrees
De aanwinst van Elkien is volgens Eduard Kaan, sales- en business development manager bij Incit, erg belangrijk voor de leverancier: "De overeenkomst weerlegt de beeldvorming dat Xpand alleen geschikt zou zijn voor studentenhuisvesters. In Zweden wordt het ERP-systeem al jaren gebruikt door bijna vierhonderd instanties, waaronder veel woningcorporaties."

"Nog belangrijker is dat wij in de keuze van Elkien voor Xpand de bevestiging zien dat we een onderscheidende propositie in de corporatiesector hebben. Wij verwachten dat de 'watervrees' van sommige corporaties hiermee zal worden weggenomen. Incit vergroot namelijk haar marktpositie in Nederland steeds verder."

Ervaring uit Zweden
Voor Elkien implementeerde Incit haar ERP-systeem bij studentenhuisvester SLS Wonen en DUWO. Dit betekent volgens Eduard echter niet dat het pakket aangepast moest worden voor gebruik bij de Friese woningcorporatie: "Elke implementatie is per definitie anders. Een studentenhuisvester doet in feite veel dingen hetzelfde als een woningcorporatie, maar heeft daarnaast te maken met specifieke zaken als veel verhuizingen en campuscontroles."

"Daarbij heeft een studentenhuisvester per definitie een hogere mutatiegraad. Het systeem moet hierom robuust, krachtig en schaalbaar zijn, en dat is Incit Xpand absoluut. Dat laten wij al jaren zien in Zweden waar het gebruikt wordt bij woningcorporaties én studentenhuisvesters. Uiteindelijk geven de specifieke eisen en wensen van de corporatie de implementatie vorm. De impact is niet per definitie groter of kleiner, maar wel anders. Daarbij kunnen wij putten uit de flexibele en configureerbare standaardfunctionaliteit die Xpand biedt."

Twijfelende corporaties
Volgens Eduard past het ERP-pakket erg goed bij woningcorporaties die overwegen om van systeem te veranderen: "Incit Xpand is de perfecte basis voor elke ambitieuze woningcorporatie die maximaal digitaal wil gaan en dus meer met minder wil doen. Met het systeem kunnen ze substantieel lagere kosten van bedrijfsvoering realiseren."

"Andere punten waarop Xpand zich onderscheidt zijn de gebruiksvriendelijkheid en de implementatietijd. Medewerkers kunnen hun ERP-omgeving vrijwel helemaal zelf inrichten en vormgeven. Ook is de implementatietijd korter dan bij andere systemen; het is ons zelfs een keer gelukt om een corporatie binnen één maand van een ERP-systeem te voorzien, hoewel wij zo'n extreem korte implementatietijd niemand aanraden. Op deze manier onderscheiden wij ons van andere producten die er op de markt te vinden zijn."

Ogen op januari
De ogen van Elkien en Incit zijn inmiddels alvast gericht op begin volgend jaar. Eduard: "Wij hebben de laatste twee jaar keihard gewerkt om Incit op de kaart te zetten in de sector, en inmiddels hebben bijna vijftig woningcorporaties sessies bijgewoond over Incit Xpand. Onze naamsbekendheid is enorm toegenomen, iets wat ook aan de deal met Elkien te zien is. De voorbereidingen voor de implementatie zijn begonnen en wij focussen ons volledig op 1 januari 2016. Die datum moet Incit Xpand live gaan bij Elkien."

Op de foto: links Alex Bonnema (Elkien), rechts: Åke Jansson (Incit Nederland)

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Incit in de CorporatieGids 2015 te bekijken.