Koppeling vakgebieden pakt gunstig uit voor woningcorporaties

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Een interessant fenomeen heeft zijn intrede gedaan binnen woningcorporaties: de koppeling van vakgebieden als ICT, risicomanagement, KPI’s en procesmanagement. En dat biedt veel voordelen.

Legio onderlinge relaties
Historisch gezien hebben ICT, risicomanagement, KPI’s en procesmanagement zich ontwikkeld tot zelfstandige eenheden, tot verschillende werelden die in de praktijk elk een eigen invulling geven aan hun taken. Maar door voortschrijdend inzicht groeien die vakgebieden steeds verder naar elkaar toe en beginnen ze zelfs in elkaar te grijpen. Veel woningcorporaties ontdekken dat er winst valt te behalen door ze met elkaar te verbinden.

“We zien een groeiende behoefte om deze vak - gebieden te koppelen. Die toenadering begint nu echt te komen,” constateert ook Hans Bloemen van Sensus process management. Hij weet waar over hij spreekt. Als Senior Consultant adviseert hij dagelijks corporaties in ons hele land.

De eenvoud zelf
Tegelijkertijd ziet Hans Bloemen een trend om continu te willen verbeteren. “Daarvoor moet je goed inzicht hebben in de bestaande situatie. Welke afspraken zijn er gemaakt? Belangrijk om dat duidelijk vast te leggen, want sommige processen hebben de neiging om nogal eens te veranderen. Als je continu wilt verbeteren, dan heb je goede communicatiemiddelen nodig. Dan helpt een procesbeschrijving die voor iedereen helder is.”

“Processen lopen doorgaans over verschillende afdelingen, en niet iedereen heeft elke dag met alle facetten te maken. Als je er na een paar weken weer mee aan de slag wilt, mag er geen belemmering zijn om verder te gaan. Daarom leveren wij een methode met eenvoudige tools om processen goed te beschrijven en te lezen. Intuïtief en niet ingewikkeld. Je moet een proces zo kunnen beschrijven dat iedereen het snapt, dat er draagvlak is en dat iedereen het gebruikt. Die eenvoud hebben wij voor 95% van alle processen gerealiseerd.”

Om het werken met de Sensus methode nog eenvoudiger te maken, is de software kortgeleden volledig vernieuwd. Hans Bloemen: “Je kunt Sensus nu zonder installatie in je browser opstarten en werken in de cloud. Een win-win-situat ie, want alles gaat vanzelf. De corporatie heeft dus geen ICT’er nodig die het allemaal installeert en hoeft zich ook niet te bekommeren om updates. En wij weten zeker dat de software bij onze gebruikers al tijd up-to-date is.”

Professionele samenwerking
Om corporaties inzicht te geven in de wisselwerking tussen processen en risicomanagement werkt Sensus sinds vorig jaar samen met Naris, een grote speler in risicomanagement. Met software en diensten van Naris kunnen organisaties erop vertrouwen dat de risico's beheersbaar zijn. Dat maakt het voor corporaties mogelijk om risico’s te meten in relatie tot hun processen.

Daarop voortbordurend start in april een samenwerking met SKARP, expert in stuur- en verantwoordingsinformatie. Veel corporaties worstelen met het samenstellen van de interne verantwoording, de KPI’s. Het is een hele zoektocht naar de juiste gegevens in verschillende systemen. En als de data eenmaal zijn gevonden, dan moet deze vaak ook nog worden bewerkt. Hans Bloemen is vol vertrouwen. “Met deze nieuwe partner zorgen wij ervoor dat de tools goed met elkaar werken. Samen bieden we een volwaardige oplossing voor processen en indicatoren. Ik zie dat als een heel positieve ontwikkeling.”

Superieur gemak
Gemak, helderheid en gebruiksvriendelijkheid - dat is waarin Sensus zich onderscheidt. “Misschien wel doordat onze eigen focus volledig ligt op procesmanagement,” zegt Hans Bloemen tot slot.

“Als expert in procesgericht denken en werken doet Sensus niets anders. En wij stellen alles in het werk om de beste te blijven.”

Bron: CorporatieGids 2019 | Foto: Sensus process management