Maandalert Woningmarkt april 2022

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In februari 2022 stijgen de woningprijzen minder hard dan de vorige maand. De woningmarkt in Nederland kent deze maand een kleine stijging van ruim 0,5%. Op jaarbasis stijgen de woningprijzen nog met ruim 19%; dit is echter ruim 1% mínder dan de vorige maand het geval was. Het aantal transacties is gelijk aan de vorige maand. Ten opzichte van vorig jaar februari neemt het aantal verkochte woningen echter flink af met 12%.

Prijzen vlakken af, het aantal transacties vermindert en overbiedingen worden minder hoog
We benoemen het al een aantal maanden; er lijkt een kentering te zijn op de woningmarkt en de aanwijzingen daarvoor worden steeds sterker. Niet alleen het aantal transacties is al een aantal maanden op rij lager, ook de prijzen vlakken af. Het aantal gemeenten met een prijsdaling loopt deze maand op naar 32. We zien prijsdalingen in gemeenten rondom Den Haag, Haarlem, Amersfoort en gemeenten ten oosten van Zwolle.

We signaleren dus al een aantal maanden dalingen in diverse gemeenten. Daarbij varieert het aantal gemeenten waar de prijzen dalen. Daarnaast zien we ook dat grote gemeenten in de Randstad minder hard stijgen dan het landelijk gemiddelde.

Afkoeling woningmarkt zet door
De grootste prijsdalingen zien we in de gemeenten Zoetermeer, Haarlem en Bloemendaal. Hier dalen de de prijzen tussen de 0,4 en 0,7%. De grootste stijgingen zijn in de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Hendrik-Ido-Ambacht. De prijzen stijgen deze maand in deze gemeenten met meer dan 1,8%. Op provincieniveau zien we deze maand de grootste stijging in de provincie Zeeland en Friesland met ongeveer 1%. De provincie Limburg kent deze maand de laagste prijsontwikkeling van nipt 0,3%.

Maandalert april 2022

Figuur 1: Op deze kaart maken we inzichtelijk wat de prijsontwikkelingen per gemeente zijn van de afgelopen maand. Per gemeente tonen we een rodere kleur indien de prijzen meer stijgen.

Bekijk meer detail per gemeente op de interactieve kaart via deze link naar de Maandalert Woningmarkt.

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance