Maarten Arts (Movin'U): Duurzaamheid en vastgoedbeheer verbinden heden en toekomst

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Duurzaamheid, nul op de meter en gasloze woningen, circulaire bouw en materialenpaspoort. Er wordt steeds meer kennis van het vastgoed gevraagd. Bij elke mutatie in het vastgoed is er een moment van onderhoud, verduurzaming of een andere data opname. Waar laat je deze data landen en hoe deel je deze binnen de diverse processen rond het vastgoed. Een gesprek met Maarten Arts, directeur bij softwarespecialist Movin'U: "Duurzaamheid en vastgoedbeheer is het verbinden van ambitie en het dagelijks beheer.”

Wat is jullie visie op duurzaamheid?
Duurzaamheid zal voor corporaties alleen maar belangrijker worden. Technologische ontwikkelingen als Internet of Things maken dat een woning vanuit technologisch perspectief complexer wordt. Maar ook de maatschappelijke roep van duurzaamheid vereist een diepgaande kennis die zeker bij de grotere bouwbedrijven volop aandacht krijgt. Vanuit dit perspectief mag je de vraag stellen in hoeverre corporaties in staat zijn al deze kennis op het benodigde niveau in eigen huis te kunnen onderhouden. Wij verwachten dat corporaties meer dan voorheen hun data rond het woningbezit moeten delen om de verschillende partijen rond het onderhouden, renoveren en vooral verduurzamen in de benodigde informatie te voorzien.

Wat is volgens jullie de essentie van goed vastgoedbeheer?
Goed vastgoedbeheer speelt in op alle belangen om de huidige woning te laten voldoen aan de eisen van vandaag en geeft voeding aan assetmanagement om aan toekomstige eisen en wensen te kunnen voldoen. Woningcorporaties hebben een aantal belangrijke uitdagingen waar goed vastgoedbeheer noodzakelijk voor is.

Veel corporaties besteden het onderhoud uit of leggen de delen van het onderhoud buiten de organisatie. Dit om zich te focussen op de kerntaak: het aanbieden van woningen die aan bepaalde eisen en prijs- en duurzaamheidsniveau voldoet.

“Digitalisering van het dagelijks beheer“
Het verhuren en onderhouden van woningen levert een stroom aan werkzaamheden op. Deze activiteiten kunnen grotendeels door het digitaliseren van het werkproces efficiënter worden gemaakt. Wanneer corporaties hun werkprocessen digitaliseren is de data direct beschikbaar en toegankelijk voor de volgende schakel in het pr oces. De corporatie kan gemakkelijk gebruikmaken van haar partners die middels het digitaliseren onderdeel worden van het gehele proces. Dit alles zal leiden tot betere prestaties, financiële voordelen en meer duurzame oplossingen.

De aandacht en energie die nu uitgaat naar het uitvoeren van het dagelijkse onderhoud kan verlegd worden naar het regisseren van het proces en het creëren van tevreden huurders en andere belanghebbenden.

Corporatie van de toekomst?
Hoe gaan we onze kerntaak in de toekomst uitvoeren? ‘De corporatie van de toekomst’ is iets dat veel corporaties bezighoudt. Om zich te concentreren op de kerntaak besteden veel corporaties de uitvoering van hun ondersteunende processen uit. Ze vormen zich om tot een regie-organisatie op die uitbesteedde onderdelen. Regisseren vraagt om het delen van en stur en op data. Dit vraagt om andere competenties van medewerkers en stelt andere eisen aan de systemen van de corporatie.

Vastgoedbeheer gaat er anders uitzien. Voor het goed en 'smart' definiëren van haar vastgoedbeheer zal een corporatie vooraf vragen moeten beantwoorden als: ‘Wat verstaan we onder onderhoud en tegen welke voorwaarden moet het onderhoud plaatsvinden? Wat is een goed of gewenst duurzaamheid- en kwaliteitsniveau? Hoe en tegen welke prijs moeten opdrachten uitgevoerd worden?‘ Tal van vragen waarop je als corporatie een antwoord moet hebben. Je stuurt op deze antwoorden, maakt afspraken en wordt maatschappelijk hierop afgerekend.

In andere woorden: ‘de corporatie van de toekomst’ beschikt over kwalitatieve en correcte data van het vastgoed. Van de data maakt men informatie, wat je in staat stelt dit om te zetten in kennis en wijsheid. 

Goede ICT-oplossingen zijn noodzakelijk voor het vastgoedbeheer van corporaties?
Over smaak valt niet te twisten, over goede softwareoplossingen wel. De laatste jaren is er een wildgroei aan diverse softwareproducten die allemaal een ander onderdeel van het vastgoedbeheer ondersteunen. Het probleem is dat de data van die verschillende systemen niet gelijk is en daarmee dus tot fouten leidt binnen het vastgoedproces. Een goede ICT-oplossing levert volgens ons al tijd een uniforme en gevalideerde data ontsluiting voor derde systemen. De data wor dt bij de bron vastgelegd en ontsloten naar het systeem waar de data nodig is. De waarde van goede data en daarmee inzicht in de kwaliteit van het woningbezit is daarin evident voor het vastgoedbeheer van corporaties.

Wat is jullie propositie in de sector?
Onze propositie is gebaseerd op het kwalitatief goed opnemen en delen van de verschillende databronnen met een focus op vastgoed beheer. Deze data is uitgangspunt om de pr ocessen binnen het vastgoedonderhoud aan te sturen of te delen met bijvoorbeeld het ERP-systeem van de corporatie. Zo ondersteunt onze software de onderhoudsprocessen van reparatie-, mutatie- en planmatig onderhoud volledig en maakt het mogel ijk om met derden resultaatgerichte kwalitatieve afspraken te maken tegen vooraf afgesproken prijzen. De woningcorporaties krijgen hierdoor meer inzicht en grip op het onderhoud(sproces). Door het inzetten van onze software zijn onze klanten in staat hun processen rond vastgoedbeheer te optimaliseren en de benodigde data voor beleid en onderhoud te verzamelen. Uiteraard adviseren wij de klant bij dit proces.

Bron: CorporatieGids 2019, Foto: Movin'U