Maasvallei: "ViewPoint is flexibel en geheel naar eigen wensen in te richten"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Mei vorig jaar was woningcorporatie Maasvallei uit Limburg de tweede corporatie uit Maastricht die koos voor het ERP-systeem ViewPoint. Vijf maanden later was het bedrijfsinformatiesysteem volledig geïnstalleerd en klaar voor gebruik. CorporatieGids sprak met Patrick Poppe, kwaliteitsmedewerker bij de woningcorporatie, over het implementatietraject en de keuze voor ViewPoint: "Het systeem is flexibel en kan uitstekend worden gekoppeld aan portalen en apps".

Itris weet met ViewPoint steeds meer Zuidelijke woningcorporaties aan zich te binden. Zo kozen eerder woningcorporaties Woonpunt Maastricht en Berg en Terblijt voor de software-oplossing van de ERP-leverancier uit Capelle aan den IJssel. Volgens Patrick Poppe sloot de keuze voor ViewPoint perfect aan op de behoeften van Maasvallei: "We wilden een ERP-systeem waarin alle componenten goed geïntegreerd zaten, zonder dat er allerlei koppelingen op maat gemaakt moesten worden."

Keuze voor ViewPoint
Die behoeftigheid komt mede voort uit de drang om de werkzaamheden zuiniger en efficiënter te kunnen uitvoeren. Directeur-bestuurder Frans Crijns van Maasvallei zei in een eerder interview met CorporatieGids Magazine dat de corporatie wordt geconfronteerd met veranderingen in de sector door bijvoorbeeld de intrede van verhuurderheffing en de veranderende vraag van de klant.

Volgens Patrick Poppe helpt ViewPoint om het werk zuiniger en efficiënter uit te voeren: "Twee jaar geleden is Maasvallei een nieuwe koers ingeslagen. We hebben toen gekozen voor een platte organisatiestructuur en een tweetal speerpunten: customer intimacy en operational excellence. Hier bedoelen wij mee dat wij zo goed mogelijk willen inspelen op klantenspecifieke behoeften. Die mogenlijkheid zagen mij met ViewPoint, en daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor het ERP-systeem van Itris."

"Hoewel ViewPoint is geïmplementeerd via de best practice-methode, is het zeer flexibel en geheel naar eigen wensen in te richten. Hierdoor kan de ERP-software uitstekend gekoppeld worden aan bestaande portalen en apps."

Best practice
Voor de implementatie van het ERP-systeem heeft Maasvallei gekozen voor de best practice-methode om gebruik te maken van de ervaring van Itris. Patrick: "Best practice is een bewezen technologie. Omdat corporaties toch voor negentig procent hetzelfde werk doen, was dat een prima uitgangspunt. Standaard werk werd geleverd waar dat kon en waar het nodig was werd maatwerk toegepast. Daarnaast verkort het gebruiken van best practice de implementatietijd aanzienlijk en zijn de kosten exact te bepalen."

Patrick vervolgt: "Als je voor best practice kiest, weet je precies wat je krijgt. Het is al eens bij andere bedrijven op zo'n manier uitgevoerd. Het garandeert een korte implementatietijd en vooraf bekende kosten." Toch kon niet alles direct worden overgenomen. "Soms betekent het gebruik van best practice dat kleine aanpassingen moeten worden doorgevoerd aan de bestaande procesinrichting. Hier zit overigens wel een voordeel aan, aangezien er nog een keer kritisch door de processen heen gelopen wordt", aldus Patrick.

Vijf maanden tijd
Opvallend aan de implementatie van ViewPoint bij Maasvallei was de korte tijd – slechts vijf maanden - waarin het systeem in gebruik werd genomen. Patrick: "Het was zoeken naar de juiste balans tussen werkdruk en doorlooptijd. Een korte doorlooptijd betekent een hoge werkdruk en een gemotiveerd team, terwijl een langere doorlooptijd het omgekeerde effect kan hebben. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om ViewPoint zo snel mogelijk te implementeren om de motivatie zo hoog mogelijk te houden."

Schouders onder het project
Hoewel het aanhouden van een korte installatietijd de nodige werkdruk met zich meebrengt, is het volgens Patrick zeker haalbaar een ERP-systeem op zo'n korte termijn te implementeren: "Een korte implementatieperiode legt een groot beslag op de beschikbare tijd van de medewerkers. Het is dus flink aanpakken. Dat geldt overigens ook voor Itris als leverancier. Zij moesten namelijk ook strak plannen en de bal kort bij zich houden."

"Maar als mensen echter bereid zijn hun schouders onder het project te zetten, de planning goed in de gaten te houden, elkaar aan te spreken op verantwoordelijkheden en zaken goed worden afgestemd, dan is een implementatie in vijf maanden tijd goed haalbaar."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Itris in de CorporatieGids 2015 te bekijken.