Marc Jansen en Frank Roelofs (Woonstichting Valburg): Cloudstrategie maakt ons flexibeler

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woonstichting Valburg is de eerste corporatie die gebruikmaakt van de nieuwe cloudoplossing van cegeka-dsa. Werken in de cloud, is dat niet iets voor de groten der aarde? “Integendeel,” zeggen directeur-bestuurder Marc Jansen en ICT-coördinator Frank Roelofs. “Werken in de cloud maakt ons als kleine woningcorporatie juist nog flexibeler.” Een gesprek over wonen en IT als een hulpmiddel.

Woonstichting Valburg is met circa 1.150 woningen een kleine corporatie, werkzaam en betrokken bij zeven dorpen in gemeente Overbetuwe. De dertien medewerkers onderhouden korte lijnen naar huurders en woningzoekenden. “Wij richten ons op het wonen waarbij de woning een hulpmiddel is,” antwoordt Marc, als hem om een ‘elevator pitch’ van zijn organisatie wordt gevraagd. “Het goed wonen maken wij als partner mogelijk door intensieve samenwerking met de huurder en een netwerk daar omheen. Wij investeren dus ook veel in de verdere ontwikkeling naar een netwerkorganisatie.” 

Etiketje
Want samenwerken is voorwaardelijk om goed wonen te kunnen blijven bieden, weet Marc, ook in een klimaat waarin financiële en persoonlijke kwetsbaarheid van huurders toeneemt. “Als we de geluiden moeten geloven is de helft van Nederland verward,” nuanceert hij. “We plakken makkelijk een etiketje op, want dan begrijpen we het weer. Wij geloven in een aanpak van differentiatie.” 

Samen
“Dat doen we door onze woningvoorraad sterk te spreiden,” legt Marc uit. “Door verschillende typen huishoudens bij elkaar in de buurt te laten wonen. Wij ondersteunen ook de vorming van collectieve woonvormen. Dat zijn varianten die meer uitgaan van ‘samen’ en daarmee weer hun impuls geven aan de dorpsgemeenschap. Als de wereld complex is, moeten we zorgen dat het leven in onze dorpen overzienbaar is, met eigen bekenden in je netwerken en veilig. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar wij helpen onze huurders ook om mee te blijven doen, door er heel kort en persoonlijk op te zitten als ze in de huurschulden dreigen te komen of als hun tuin verrommelt. Dan gaan wij het gesprek aan.”

Vooroplopen
Korte lijnen, persoonlijk contact, het zijn de succes-ingrediënten van een kleine corporatie die voorop loopt in haar verzorgingsgebied. Ook op het vlak van ICT wil Woonstichting Valburg graag vooroplopen, zo leert een blik in het bedrijfsplan. Op de vraag hoe je dat doet als betrekkelijk kleine corporatie, antwoordt Frank: “Wij zien dat ICT steeds meer leidend wordt in organisatieveranderingen en wij willen daarin meegroeien. Zo zijn we een aantal jaren geleden al overgestapt naar Office 365 omdat we zagen dat we daar veel voordeel van konden hebben. Sinds die tijd hebben we geleidelijk aan steeds meer nieuwe functionaliteit in gebruik genomen. Door dat op deze manier te doen, is het ook voor de medewerkers goed bij te houden.”

Pilotcorporatie SaaS
Op uitnodiging van cegeka-dsa stemde de organisatie in om als pilotcorporatie met de SaaS-versie van Dynamics Empire Online (DE Online) aan de slag te gaan. Op de vraag welke doelstellingen Woonstichting Valburg ermee wil bereiken, zegt Frank: “Werken in de cloud maakt ons flexibeler. Bij een kleinere corporatie hebben medewerkers vaak meerdere taken, die de specialistische taken verbinden. Met DE Online kunnen we daar beter op inspelen.” 

Betere ondersteuning
Volgens Frank zorgt de cloudversie ook voor een betere ondersteuning van de werkzaamheden. “Onze ERP-oplossing DE Online is nu eigenlijk een onderdeel van Office 365. In de komende versies zal de integratie met Office 365 dan ook flink verbeteren. Daar zitten enorm veel mogelijkheden in en de ontwikkelingen bij Microsoft en cegeka-dsa gaan razendsnel. Daar liften we dus mooi op mee.” 

Veiliger
Ook maakt werken in de cloud het volgens de IT-coördinator van Woonstichting Valburg er allemaal een stuk veiliger op. “Doordat de database nu in de cloud staat, is de beschikbaarheid hoger. Back-ups worden automatisch gemaakt, daar heb je geen omkijken meer naar. Ook een uitwijk hoef je bijvoorbeeld niet meer te regelen.”

Servers uit
Met de overgang van hun ERP-oplossing naar de cloud houdt Woonstichting Valburg nog maar een paar applicaties over die nog niet ‘cloud ready’ zijn. “Daar werken we aan,” zegt Frank. “Als die ook verplaatst zijn kunnen de servers hier helemaal de deur uit.”

Zonder kantoor
Servers de deur uit, medewerkers die overal plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken: het ontbreekt er nog aan dat het kantoor vaarwel kan worden gezegd. Marc glimlacht: “Wij hebben in ons bedrijfsplan inderdaad staan dat wij ontwikkelen naar een organisatie die werkt zonder kantoor. Dat kan alleen als wij onze ICT ook goed op orde hebben. Wij zullen tegelijkertijd onze huurders op een gepast tempo meenemen in gebruik van ICT. Het is de bedoeling om volgend jaar ook het huurderportaal van cegeka-dsa te implementeren, zodat huurders 24/7 zelf zaken kunnen regelen en hun gegevens kunnen inzien.” 

Draadje
Ondanks het voorop willen lopen in digitalisering zal het onderhouden van korte lijnen met de huurders het uitgangspunt blijven, zegt Marc. “Onze kernwaarde is ‘ontmoeten’ en dat doe je niet via een draadje.”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Mariska Klok