Martijn Rink (Rhenam Wonen): Blockchain als bindmiddel van maatschappelijke organisaties in het sociale domein

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Blockchain en woningcorporaties. Kan de onvolprezen technologie achter Bitcoin de meer dan 100-jarige volkshuisvesting zonodig van nieuw elan voorzien? We vroegen het Martijn Rink, in zijn laatste maand als directeur-bestuurder van Rhenam Wonen. “Blockchain kan maatschappelijke organisaties verbinden en voor efficiency zorgen.”

Martijn startte zijn loopbaan in de volkshuisvesting in 2000 bij WSW. Zijn volkshuisvestingshart ging pas echt sneller kloppen toen hij in 2013 directeur-bestuurder werd bij een van de rechtsvoorgangers van Rhenam Wonen. “In het veld zie je pas echt wat ‘corporatie zijn’ betekent voor mensen.”

Blockchain als middel
Rhenam Wonen, 25 medewerkers en ruim 2.700 woningen. Wie een bezoek brengt aan het kantoorpand gelegen op een woonerf in een rustige wijk in Rhenen, zal niet direct bevroeden dat er een actieve woningcorporatie huist waar actief wordt nagedacht over de mogelijkheden van blockchain. Niets is minder waar. “Blockchain kan ons mogelijk helpen bij het bereiken van onze hoofddoelstellingen,” legt Martijn uit. En ja, de hoofddoelstellingen zijn betaalbaarheid, beschikbaarheid, verduurzaming en leefbaarheid. 

Zelf blijven nadenken
“Plus,” vervolgt Martijn, “het is ook een teken van de tijd. We moeten zelf blijven nadenken wat er allemaal gebeurt en verandert om ons heen. We willen grip houden op wat digitalisering en ontwikkelingen als blockchain betekenen voor onze rol als corporatie.”

Samen optrekken
Martijn trekt in de zoektocht naar de toepassingsmogelijkheden van blockchain op met collega-bestuurders Jessie Bekkers-Van Rooij, Henny van den Heiligenberg en samenwerkingsverband van corporaties Stekademy. Op onderdelen wordt aansluiting gezocht met de vernieuwingsagenda van Aedes. Er wordt samen gebrainstormd en onderling kennis uitgewisseld, en iedere corporatie heeft haar eigen pilotproject.

Vertrouwen en efficiency
“Wij zijn als Rhenam Wonen vooral op zoek naar efficiency in de samenwerking met maatschappelijke partners en de activering van onze huurders,” duidt Martijn de zoektocht van zijn corporatie naar de mogelijkheden van blockchain. “Niet alleen procesmatige efficiency, het is ook belangrijk om het vertrouwen tussen de verschillende partijen binnen het proces te borgen en de eventuele juridische handelingen met waarborgen te omkleden.” 

Sociale domein
Voor Rhenam Wonen ziet Martijn ook kansen voor blockchain in het sociale domein. “De leefomgeving is voor ons een belangrijk thema en die heeft een harde en zachte kant. We bouwen vastgoed voor vijftig tot honderd jaar, maar de identiteit en de behoefte van de huurder verandert veel sneller. Deze behoefte vertaalt zich soms in betrokkenheid van andere organisaties dan corporaties, zoals welzijn- en zorgstellingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan beschermd wonen. Ik constateer dat de samenwerking tussen de maatschappelijke organisaties rondom die huurder niet altijd vlekkeloos verloopt. Van een structurele samenwerking en netwerkvorming op basis van vertrouwen is onvoldoende sprake.”

Maatschappelijk bestemmingsplan
“Dat moet dus beter en elkaar periodiek opzoeken is dan niet afdoende”, vervolgt Martijn. “In ons ondernemingsplan hebben we dat verbeterpunt ons maatschappelijk bestemmingsplan gedoopt. We willen structureel verbinding maken tussen maatschappelijke organisaties en zo efficiënt mogelijk, AVG-proof en zonder juridische blokkades, ten gunste van onze bewoners samenwerken. Blockchain kan daarvoor als technologisch platform dienen. Een platform dat los staat van de afzonderlijke organisaties en garanties kan bieden dat de informatiestroom correct en betrouwbaar is.” 

Puntensysteem
Ook bewoners kunnen aanhaken op een dergelijk platform, vervolgt Martijn. “Het verhoogt de actieve betrokkenheid van hen bij de buurt en dat vergroot weer de leefbaarheid in de wijk. Een concept waarover we nadenken is om huurders via een puntensysteem – zonder geldstroom – te belonen, bijvoorbeeld als ze anderen helpen bij het opruimen van tuinen. Huurders zouden de punten die ze krijgen vervolgens kunnen inzetten voor andere diensten van de corporatie of in een nog verdergaande vorm zelfs diensten van andere maatschappelijke organisaties. Er lopen in Nederland al een aantal van dergelijke experimenten.”

Eén platform
“Het uiteindelijke doel is één platform waar de corporatie, gemeenten, maatschappelijke organisaties en bewoners in vertrouwen en vanuit een goede rolinvulling kunnen samenwerken met als doel de leefbaarheid te vergroten en elkaar te helpen. Als blockchain daaraan kan bijdragen zou ik dat fantastisch vinden.” 

Hosanna-voorbeelden
Martijn kent zelf nog geen ‘hosanna-voorbeelden’ van blockchain in de corporatiesector. “Ik hoop dat we in de corporatiesector aan de vooravond zitten en de eerste resultaten zich op korte termijn aandienen. Bijvoorbeeld voor de afrekening van servicekosten of digitalisering van de inkomenstoets voor passend toewijzen. Dan hoef je huurders en organisaties daar minder mee lastig te vallen. Blockchain is dan een hulpmiddel om weer dichter bij de kern van de volkshuisvesting te komen.”

Andere sectoren
Ondertussen kijken Martijn en zijn collega’s ook naar blockchain-initiatieven in andere sectoren. “Ik zie dat veel maatschappelijke organisaties – bijvoorbeeld in de kinderopvang – ook de mogelijkheden onderzoeken of er soms al concreet mee bezig zijn. We zijn er niet om het wiel opnieuw uit te vinden.”

Pilot geslaagd
Op de vraag wanneer de blockchainpilot voor Rhenam Wonen geslaagd is, zegt hij: “Als onze rol binnen de netwerkorganisatie in het maatschappelijke sociale domein goed is ingevuld.” Of er een rol is weggelegd voor blockchain in de uitrol van dat zogenaamde maatschappelijke bestemmingsplan, aan den lijve ondervinden zal Martijn het niet. Per 1 juli verlaat hij Rhenam Wonen en wordt hij directeur-bestuurder van Vechtdal Wonen, op 1 januari van dit jaar ontstaan uit fusie van De Veste uit Ommen en Beter Wonen Vechtdal. De focus zal daar in eerste instantie vooral op de samensmelting van beide organisaties liggen.

Bron: CorporatieGids Magazine | Foto: CorporatieMedia