Meer transparantie en keuzevrijheid voor klanten door Woonburo Almelo

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Sinds begin dit jaar maken woningzoekenden in Almelo gebruik van een nieuw woonruimteverdeelsysteem: Woonburo Almelo, geïmplementeerd met de hulp van Qvision en VVA-informatisering. Deze nieuwe software wordt gebruikt door woningcorporaties STJA én Beter Wonen. CorporatieGids.nl sprak met Rutger-Jan Hesselink, medewerker huur- en verhuuradministratie én applicatiebeheerder bij Woningstichting St. Joseph Almelo (STJA), over de keuze voor en implementatie van het nieuwe systeem.

St. Joseph Almelo is samen met Beter Wonen verantwoordelijk voor alle sociale huurwoningen in de Overijsselse gemeente. Voordat de twee corporaties begonnen met hun samenwerking in Woonburo Almelo, werd er gebruiktgemaakt van een distributiemodel. Rutger-Jan legt uit: "Wij hadden de wens om de woningzoekende beter te kunnen bedienen, en daarom hebben wij gekozen voor meer transparantie en het uitgangspunt dat de klant meer keuzevrijheid heeft. Dat kunnen wij nu met het nieuwe woonruimteverdeelsysteem bewerkstelligen."

Gebruikersgemak
Het nieuwe woonruimteverdeelsysteem biedt volgens de medewerker huur- en verhuuradministratie veel gebruikersgemak aan de potentiële huurders: "Klanten kunnen nu zelf een keuze maken voor een woning waarbij direct inzichtelijk wordt op welke plek in de wachtrij zij staan. Ze hebben hierdoor direct door hoe snel ze in aanmerking komen voor hun beoogde woning."

"Daarnaast vindt vrijwel alle correspondentie digitaal plaats en kan de klant zelf haar zoekprofiel aanmaken. Hierin worden alle relevante huizen aan de klant getoond op basis van hun wensen. Denk aan het aantal slaapkamers, de wijk waarin ze willen wonen of het type huis. Via tipberichten is het daarnaast ook nog mogelijk om geattendeerd te worden op interessante woningen."

Sociale inpasbaarheid
Rutger-Jan erkent dat het met de komst van het systeem wel lastiger voor STJA is om 'te sturen': "Vroeger hadden wij een grotere vinger in de pap als het ging om waar iemand kwam te wonen. Wij keken bij dit proces vooral naar de sociale inpasbaarheid van de woningzoekenden. Dit levert een willekeur op die soms voor de klant niet te begrijpen is, maar voor ons wel.Met de komst van het woonruimteverdeelsysteem is dit echter voor STJA een stuk moeilijker geworden. We kunnen klanten nog wel advies geven of ze een bepaalde woning wel of niet moeten aannemen, maar dit is niet langer bindend."

'Daar voel je je thuis'
Het aanbieden van een prettige gebruikerservaring bij het nieuwe systeem was een van de belangrijkste punten voor STJA: "Het is van belang dat een woningstichting haar diensten aanbiedt aan hen die niet kunnen of willen kopen," legt Rutger-Jan uit. "St. Joseph Almelo is ervan overtuigd dat onze dienstverlening op een hoog niveau staat, iets dat opnieuw bleek uit de meest recente KWH-testen. Onze lijfspreuk is niet voor niets 'daar voel je je thuis'. De functionaliteit van Woonburo Almelo moest daarom zo prettig mogelijk te gebruiken zijn."

Ervaring
Woningstichting St. Joseph Almelo en Beter Wonen hebben bij de implementatie de hulp ingeroepen van IT-bedrijf Qvision. Vooral het gebrek aan ervaring van een woonruimteverdeelsysteem bij de corporaties moest worden aangevuld. Rutger-Jan: "Qvision heeft - met begeleiding van VVA-informatisering - de ontwikkeling en implementatie van Woonburo Almelo verzorgd. Dit traject was voor de medewerkers van STJA onbekend terrein, en daarom was de steun van Qvision essentieel."

Beter Wonen
Woonburo Almelo is niet de eerste samenkomst van woningcorporaties STJA en Beter Wonen: "De samenwerking is al jaren gaande," legt Rutger-Jan uit. "Op veel gebieden slaan wij de handen ineen."

Bij de ontwikkeling van Woonburo Almelo moesten soms forse verschillen overbrugd worden: "Een voorbeeld hiervan is de mate waarin beide corporaties sociale inpasbaarheid willen toepassen," legt de medewerker van STJA uit. "Beter Wonen wil dit al langer loslaten, terwijl wij dit juist een belangrijk punt vinden. Bij een gezamenlijk woonruimteverdeelsysteem moet je echter consessies doen. Uiteindelijk is dit allemaal gelukt en loopt de samenwerking tussen de twee partijen prima. Beide corporaties zijn volledig autonoom, en een beetje gezonde concurrentie kan nooit kwaad."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 26 mei 2015

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Qvision in de CorporatieGids 2015 te bekijken.