Mindf*ck

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Vorige week zaterdag zijn wij met de personeelsvereniging een dagje naar de Efteling gegaan. We konden maximaal 3 introducees meenemen, dus ik had mijn 2 kinderen meegenomen en daarnaast vond ik het wel leuk om ook mijn vader, inmiddels bijna 80 jaar, mee te nemen.

Eigenlijk was ik flink ziek die dag. Omdat de kids en mijn vader er al weken naar uitkeken, ben ik toch maar gegaan. En ik moet zeggen, met 4 paracetamols achter de kiezen beleef je de dag extra intens. Met name Villa Volta was het absolute hoogte (of diepte?) punt voor mij deze dag. Deze attractie heb ik altijd goed kunnen verklaren: de muren van het huis draaien, niet ikzelf. Echter zaterdag was ik daartoe niet in staat. Sterker nog, ik heb zeker enige tijd op de bank moeten bijkomen van de duizeligheid. Mijn kids zagen natuurlijk dat het niet echt lekker met mij ging. Zij stelden mij gerust door aan te geven dat deze attractie een echte ‘mindf*ck’ is. ‘Pap, je wordt zo voor de gek gehouden’.

Vandaag was ik bij een goede klant van ons in Leiden. Mijn gesprekspartner vertelde mij dat hij dagelijks met de trein naar zijn werk gaat. Ik vroeg hem of hij niet baalde van alle vertragingen. ‘Nou dat valt best mee hoor. Eigenlijk heb ik zelden vertraging met de trein. Voorheen reed ik duizenden kilometers per jaar in de auto. Toen had ik pas vertraging’. Het zette mij aan het denken. Het was een onbedachtzame uitspraak van mij. Want hoelang was het wel niet geleden dat ik voor het laatst in de trein had gezeten? Wat wist ik eigenlijk daarvan? Helemaal niets. En hoe scherp was het antwoord van mijn gesprekspartner. Met de auto weet je pas wat vertraging is. Zelf rijd ik ook veel, 60.000 km per jaar. Ik vind het namelijk cruciaal onze klanten te spreken en zij zitten door het hele land. Echt fatsoenlijk doorrijden is er niet bij. Vertraging met de trein? Met de auto zal je bedoelen! Dat noem ik nog eens een regelrechte mindf*ck.

Ik ben erachter gekomen hoe het komt dat dit ‘vertraging’ imago blijft kleven aan de NS. Ik niet-treinreiziger gedroeg mij als een papegaai. Ik praatte de meute na, zonder ook maar enige ervaring met de NS te hebben opgedaan in de afgelopen periode. Natuurlijk zullen treinen weleens vertraging hebben. Maar deze vertragingen wegen niet op tegen al het fileleed. Daarnaast kun je ook nog eens je geld terug krijgen bij een trein vertraging. Ik ben echter niet minder wegenbelasting gaan betalen, wel meer.

In een eerdere blog heb ik aangegeven dat binnen de corporatiesector de emotie meer plaats moet maken voor de feiten. Ik krijg nog steeds wel eens te horen: NCCW is oubollig.

Zal een wereldwijde ICT speler als UNIT4 een exclusief partnerschap aangaan met een oubollige organisatie? Is een bedrijf dat ketensamenwerking met een paar klikken weet te realiseren, oubollig? Is de partij die de Cloud in de corporatiemarkt heeft geïntroduceerd en dit inmiddels meer dan 40 keer heeft geïmplementeerd, oubollig? Natuurlijk zijn wij niet perfect en kijken voortdurend kritisch naar onszelf. We gaan dan ook graag met u in gesprek, zodat wij kunnen verbeteren daar waar nodig.

Pas dus op voor de mindf*ck en maak de juiste afweging.

Door: Wibo Pollmann, Algemeen Directeur NCCW

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van NCCW in de CorporatieGids 2015 te bekijken.