Motion10 over data-analyse en datakwaliteit

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Welke (IT-)trends en ontwikkelingen zijn relevant voor woningcorporaties in Nederland? Roland Schweigl is teammanager Facilitair, Informatisering & Automatisering bij woningcorporatie Mooiland. We spraken Roland over the Internet of Things (IoT), verduurzaming, data-analyse en datakwaliteit. En over de rol van Mooiland bij de ontwikkeling van Woon365.

Mooiland verhuurt 26.000 woningen in heel Nederland en spant zich in om huurders een echt thuis te geven in duurzame en betaalbare huurwoningen in prettige woonwijken. We vroegen Roland - met zijn inzicht in de wereld van de woningcorporaties en IT - naar zijn visie op de toekomst voor woningcorporaties.

IoT en duurzaamheid
“IoT is een interessante trend voor woningcorporaties,” zegt Roland, naast manager bij Mooiland ook voorzitter van de gebruikersvereniging WoonDynamics van cegeka-dsa en bestuurslid van de stichting VERA en CorpoNet.

“Het grappige is dat als je bezig bent met het verduurzamen van je organisatie, je op een schat stuit van data uit allerlei slimme metertjes. Zoals de cv-ketel die heel veel nuttige data op kan lever en. Dan kom je er dus achter wat je allemaal met die data kunt bereiken.”

Verantwoording en datakwaliteit
“Een ander thema dat altijd een grote rol speelt in woningcorporatieland is de verantwoording naar buiten toe. Als woningcorporatie zijn we geen overheidsinstantie, maar een private organisatie nauw gelieerd aan de overheid. Dat betekent dat we veel verantwoording willen en moeten afleggen over bijvoorbeeld informatie die we verzamelen en bewaren en de investeringen die we doen. In het verlengde daarvan is datakwaliteit als thema nu ook heel actueel.”

Digitalisering als overkoepelend thema
“Het valt inderdaad op dat alle thema’s die momenteel spelen meer of minder direct met IT of digitalisering te maken hebben. Maar: digitalisering is nu eenmaal een belangrijk overkoepelend thema voor deze wereld. Dus ook voor de wereld van woningcorporaties. Dat komt omdat wij ten eerste onze service naar onze klanten willen verbeteren, en ten tweede beter willen kunnen verantwoorden naar - en samenwerken met - onze partners en stakeholders.”

Datakwaliteit het grootste obstakel
Volgens Roland is datakwaliteit momenteel een zeer belangrijk thema voor woningcorporaties. Roland: “Ik heb het idee dat we daarin net komen kijken. We gaan daar overigens wel heel hard in vooruit. Sommige corporaties komen er nu heel snel achter dat data die er tot nu toe verzameld is, niet van goede kwaliteit is. Die is verkeerd verzameld, en soms ook verkeerd geanalyseerd. En we komen erachter dat we data die we vroeger hebben verzameld, niet goed hebben onderhouden.”

Optimisme over databewustzijn
“Ik ben tegelijkertijd optimistisch omdat het besef er nu echt is dat we er iets mee moeten doen. Ik denk dat er geen bestuur is in de sector waar datakwaliteit niet op de agenda staat. Dat heeft te maken met de AVG, maar ook met ons eigen besef. En met het verduurzamen op het oog, mede gedreven vanuit de overheid.”

De ingrediënten voor een data-gedreven woningcorporatie
Roland: “Als onze data straks op orde is, dan moeten we ook iets gaan doen met die data. Want je wilt uiteindelijk dat die data voor jouw klanten en stakeholders gaat werken, en voor de corporatie. Wat je dan in ieder geval nodig hebt, zijn:

  • Een dataplatform waardoor je in staat bent om de verschillende bronnen die je nodig hebt voor analyse bij elkaar te brengen.
  • Je hebt dus ook flexibil iteit nodig om die data te kunnen analyseren, en je hebt gereedschappen nodig die voor meer dan de ervaren data-analist bruikbaar zijn.
  • De ‘Woningcorporatiemedewerker 2.0’. Door de digitalisering die we meemaken heb je vandaag de dag toch een ander soort mensen nodig; mensen die in staat zijn om digitaal te werken.”

Hulp van experts en samen optrekken
Waarop moeten woningcorporaties voor de komende jaren inzetten? Roland: “Kijk, wij zijn een woningcorporatie. We zijn geen IT-organisatie. De informatie en digitalisering moeten wel ten dienste zijn van onze primaire processen. Daarom zullen wij voor IT-vraagstukken ondersteuning zoeken.”

“De Woningcorporatiemedewerker 2.0 is iemand die continu verder wil leren – hetzelfde als in de bredere markt – en ook de kennis daarvoor wordt aangeleverd door partners. Daarnaast moeten corporaties nu serieus inzetten op verbetering van de datakwaliteit. Datakwaliteit is key. Als de data waarmee je dagelijkse beslissingen neemt niet klopt, dan neem je per definitie de verkeerde besluiten.”

De ontwikkeling van Woon365
Mooiland is één van de samenwerkingspartners in het initiatief Woon365, naast Volkshuisvesting Arnhem, Waterweg Wonen, Casade en IT-consultancybedrijf Motion10. Woon365 is een dataplatform voor moderne woningcorporaties, waarmee u een 360 graden beeld heeft van huur der en woning, 365 dagen per jaar. Zonder de innovatieve mede-initiatiefnemers had dit dataplatform niet kunnen ontstaan.

Bron: CorporatieGids 2019, Foto: Motion10