Movin'U: "Afdelingen overstijgen bij uitbesteden onderhoud"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Steeds meer woningcorporaties besluiten hun onderhoud uit te besteden. "Maar dit betekent niet dat de corporatie dan niet langer verantwoordelijk is," zegt Maarten Arts van onderhoudsspecialist Movin'U. Een gesprek over het op een efficiënte wijze uitbesteden van onderhoud en goed uitoefenen van het 'regisserend opdrachtgeverschap'.

"De regierol wordt belangrijker en vraagt om andere competenties, leiderschap en ook beschikbaarheid van kennis en informatie," begint Maarten. "Met de juiste kennis en informatie kan sturing worden gegeven aan de processen en ketenpartners. Deze informatie is afdelingsoverstijgend en wordt ook uitgewisseld met de partners. De juiste systemen om de processen te ondersteunen en met elkaar te integreren wordt dan steeds belangrijker. Of het onderhoud nu door de corporatie zelf wordt uitgevoerd op door een derde staat daar los van: de regisseur bepaalt."

Movin'U ziet kansen voor corporaties om met de huidige ICT-mogelijkheden gemakkelijker de kennis van hun bezit vast te leggen. "Om het onderhoud goed uit te laten voeren, moet een corporatie actuele kennis over haar vastgoed beschikbaar hebben en deze kennis onder andere inzetten in de operationele processen van het reparatie-, mutatie- en planmatig onderhoud. Integrale benadering van de processen is hier een belangrijk onderdeel van."

Standaard
Standaardisatie van het onderhoudsproces biedt daarbij de mogelijkheid de regierol beter te behouden. "Het standaardiseren van onderhoudsprocessen brengt grote financiële voordelen met zich mee. Hiervoor zal een corporatie over afdelingen en haar eigen organisatiegrens heen moeten kijken: échte innovatie laat zich niet begrenzen. Veel corporaties hebben zich vooral vanuit historisch oogpunt gezien zodanig georganiseerd dat de onderhoudsprocessen over afdelingen zijn verdeeld. Soms is echte samenwerking tussen afdelingen ver te zoeken en richten de afzonderlijke afdelingen hun eigen processen in, vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en belang. Standaardisatie van processen is voor optimale ketenintegratie een voorwaarde. Afbreken van deze muren zou een belangrijke en waardevolle innovatie zijn die over traditionele grenzen heengaat."

Verbinden
Op 21 september vertelt Movin'U op CorporatiePlein meer over het uitbesteden van onderhoud en het grijpen van de regierol. "Tijdens de beurs laten wij zien hoe onze software de processen van reparatie-, mutatie- en planmatig onderhoud verbindt tot en met de integratie van haar ketenpartners. Tijdens de beurs worden de nieuwe releases van ons totaal vernieuwde Aannemersportaal en van de Cartotheek 2.0 vertoond. Dit geeft de medewerkers antwoord op vragen over verdere optimalisatie en integratie van de processen."

Movin'U is op CorporatiePlein te vinden op stand 29