Nienke Waanders en Jeroen Mous (Rochdale): Vertaling van commerciële naar fiscale jaarrekening vraagt om specialisme

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Iedere woningcorporatie moet aangifte vennootschapsbelasting doen. De kennis die daarvoor nodig is, is enorm specifiek. Hoe krijg je als organisatie de juiste kennis in huis zodat je aan deze fiscaliteit kunt voldoen? CorporatieGids.nl stelde die vraag en meer aan Finance Manager Nienke Waanders (foto linksonder) en Senior Controller Jeroen Mous (foto rechtsboven) van Rochdale.

Het maken van een sluitende fiscale jaarrekening is iets wat iedere corporatie doet, begint Jeroen het gesprek. “Bij de ‘normale jaarrekening’ is er vaak geen probleem. De kennis is aanwezig en hiervoor is de hele administratie ingericht. Alleen zitten er wel grote verschillen tussen de commerciële en fiscale jaarrekening die om extra aandacht vragen. Het belangrijkste verschil? Corporaties waarderen hun bezit op marktwaarde. En omdat het bezit in principe ieder jaar in waarde stijgt, is dat commercieel gezien winst. Maar fiscaal gezien – wat het ooit gekost heeft – dat blijft hetzelfde. Dan moet je op een andere manier rekenen.”

Vertaling
Aan het berekenen van de vennootschapsbelasting zitten veel haken en ogen, vervolgt Jeroen: “Je administratie is dus ingericht op de commerciële verantwoording, en daar vanuit moet je de vertaling maken naar de fiscale verantwoording. Het is heel lastig om dat goed te doen omdat er veel specifieke kennis bij komt kijken. Zeker bij een grote organisatie als Rochdale, waarbij iedere financiële medewerker zich specialiseert op één onderdeel en er minder overzicht is.”

Ver-van-mijn-bed-show
Nienke herkent dit uit haar ervaring: “Je ziet dit ook bij andere corporaties. Mensen vinden het spannend om de vertaling te maken. En dan wordt het een ‘ver-van-mijn-bed’-show. Omdat er niet mee aan de slag wordt gegaan, blijft het iets vreemds waardoor het niet efficiënt en op een omslachtige manier wordt opgepakt.”

Continuïteit borgen
Om de continuïteit te borgen en te zorgen dat deze verplichte taak goed uitgevoerd wordt, heeft Rochdale besloten dit onderdeel uit te besteden en met Nienke een specialist in huis te halen. Jeroen: “We hebben er vier jaar geleden voor gekozen om iemand via Hofmeier in te huren die dit specialisme onder de knie heeft. Daardoor worden we ontzorgd, en tegelijkertijd worden we verrijkt met extra kennis over hoe collegacorporaties dit aanpakken waar wij ook van kunnen leren. Denk bijvoorbeeld aan zaken die op een ongebruikelijke manier geboekt moeten worden, zoals gekochte grond waarbij de bouw niet doorgaat. Het commercieel afwaarderen en nemen van verliezen kan afwijken van de fiscale verantwoording vanwege specifieke voorschriften.”

Volledigheid en betrouwbaarheid
Op de vraag wat het uitbesteden van de voorbereiding van fiscale jaarrekening Rochdale heeft opgeleverd, vertelt Jeroen: “Ik denk dat we nu meer in control zijn. We hebben meer vertrouwen in de volledigheid en betrouwbaarheid van de fiscale jaarrekening. Daarnaast kunnen we op een effectieve en efficiënte manier aan dit verplichte nummer voldoen. Het kost geld, maar doen het zo efficiënt mogelijk. Zo blijven er meer financiële middelen over voor volkshuisvesting.”

Externe prikkels
Hoewel Rochdale ieder jaar een fiscale jaarrekening maakt, zorgen ‘externe prikkels’ er continu voor dat de kennis up-to-date moet worden gehouden, sluit Nienke af: “Veranderende wet- en regelgeving zorgen ervoor dat het niet iets is wat je ‘neerzet en klaar is’. Zo veranderen vanaf dit jaar de regels voor verliesverrekening moet iedereen belasting betalen bij winst. Daardoor zullen we nog scherper moeten gebruikmaken van bijvoorbeeld aftrekmogelijkheden en andere fiscale faciliteiten, zodat we zoveel mogelijk middelen overhouden om te voldoen aan onze maatschappelijke opgave.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Rochdale