Niet de overheid, maar de sector moet de sociale huur uit het slop trekken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het is geen nieuws meer: de sociale huurmarkt zit muurvast in ons land. Van de randstad tot in de buitengebieden zijn de cijfers bedroevend. In Assen is de wachttijd voor een sociale huurwoning op dit moment ruim vijf jaar. In de regio Amsterdam verschilt het van ruim tien tot zelfs meer dan twintig jaar. Voor een leek zijn het onvoorstelbare aantallen, mensen uit de woonbranche kijken er niet meer van op.

De overheid wil dat er een einde aan deze crisis komt. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft zich tot doel gesteld het woningtekort de komende jaren fors terug te dringen en roept daarom de woningcorporaties op om meer nieuwe huurwoningen te realiseren. Maar die hebben te maken met stijgende bouwkosten en een gebrek aan bouwlocaties en kunnen dit niet zomaar realiseren. Ook wil ze de middenhuurders ontlasten met een tijdelijke maatregel om de buitensporige huurstijgingen in het middensegment – woningen van tussen de 720 en 1.000 euro huur – tegen te gaan. Een beslissing hierover werd onlangs uitgesteld, omdat onder andere de wethouders in Amsterdam en Utrecht er geen vertrouwen in hebben.

Innovatie uit de markt
Een passende actie vanuit de overheid laat – zoals dat nu eenmaal gaat in de politiek – nog op zich wachten. Gelukkig is de markt daadkrachtiger en zien we verschillende initiatieven om de huurmarkt in beweging te krijgen. Corporaties komen met woningruilinitiatieven, er wordt gekeken naar een centraal woningzoeksysteem (een soort huur-Funda) en er worden regelmatig speciale verlotingsacties opgetuigd. Alles om de huurmarkt maar enigszins los te krijgen.

Voor WoningNet was de ontwikkeling van ons nieuwe WoonRuimteBemiddeling (WRB) systeem aanleiding na te denken over hoe WoningNet de woningcorporaties kan helpen en over onze rol in het vlottrekken van de huurmarkt. Met het nieuwe WRB-systeem – genomineerd voor een Computable Award – kunnen we relatief makkelijk nieuwe functionaliteiten maken en toevoegen waar woningcorporaties direct van profiteren. We hebben anders nagedacht over onze werkprocessen en de oplossingen die we kunnen bieden, bijvoorbeeld door slim om te gaan met data.

Grootschalige matchmaker
Er zijn al initiatieven op de markt die optreden als een soort matchmaker voor woningruil onder doorstromers. Woningruil klinkt als een voor de hand liggende oplossing, maar in de praktijk zijn er vaak variabelen waardoor de ruil toch niet doorgaat.

Wat nou als we het grootschaliger aanpakken? Als we veel woningzoekenden aan elkaar kunnen koppelen, wordt de kans groter dat er wél een match tot stand komt. Als er meer huurders in een woning van type X zitten, die op zoek zijn naar een woning van type Y en andersom, dan staat er altijd een nieuwe huurder in de rij als de deal niet doorgaat. En als we daar ook woningen van type V, W en Z aan toe kunnen voegen, dan kunnen er potentieel vijf huishoudens in één klap aan een nieuwe huurwoning worden geholpen, en verdwijnen deze woningzoekenden van de markt.

Zo ontstond ons idee voor de pilot Intellimatch. Uit de berekeningen van onze datawetenschappers bleek het idee in theorie te werken. In no-time hadden we op papier 34 verhuisketens gerealiseerd. In juni zijn we de pilot in Amsterdam gestart om dit idee in de praktijk te toetsen.

Drie corporaties – Ymere, De Alliantie en Rochdale – doen eraan mee. Om de pilot uit te kunnen voeren, moesten er minstens 600 deelnemers zijn. In een korte periode hadden we al meer dan 2.000 aanmeldingen! Dat was een duidelijk teken dat we op de juiste weg zitten.

Inmiddels zijn we achter de schermen druk om de eerste verhuisketens op te zetten. Het zou fantastisch zijn als het lukt en we dit experiment kunnen herhalen en wie weet uitrollen naar andere regio’s. Niet alleen voor ons en de corporaties, vooral voor de woningzoekenden zou het een welkome verademing zijn.

Bron: WoningNet, Foto: WoningNet