Niet zomaar een digital twin

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

“Smart Twin is een slim, samenhangend en integraal systeem dat woningcorporaties kunnen inzetten op vele terreinen. Het is meer dan een gewone Digital Twin”, zegt Paul van Pelt, productspecialist bij De Twee Snoeken. Geprikkeld door deze uitspraak sprak Wouter Pollmann, tech-specialist en managing director bij Lease-deal Holding, Paul van Pelt over de innovatieve Smart Twin.

Het begrip Digital Twin wordt regelmatig gebruikt voor digitale woningcartotheken. Kun je uitleggen waarom Smart Twin niet zomaar een Digital Twin is?
“Smart Twin is veel meer dan een digitale kopie van de woning. De samenhang, de bouwfysische inkijk in de woning en de participatie van de bewoner bieden enorme voordelen. Niet alleen in kosten, maar ook om het aanbod goed af te stemmen op de veranderende vraag. Het idee van een Digital Twin is heel simpel, maar niet voldoende voor mij. Een huis en de digitale kopie weten namelijk allebei niks over zichzelf of hoe ze zich tot elkaar verhouden. Dat werkt niet in de praktijk.”

Wat bedoel je daar precies mee?
“Alleen iemand die in een huis of een digitale kopie de lengte en de breedte van een woonkamer nameet en vervolgens met elkaar vermenigvuldigt, kan de oppervlakte vaststellen. Om het energielabel of de huurpunten te berekenen is er nog veel meer werk nodig en is de geometrische verhouding en opbouw van het huizenblok van belang. De informatie die je echt nodig hebt komt dus tot stand door slimmer dan BIM en dynamisch naar de vastgoedportefeuille te kijken.”

Wat maakt Smart Twin dan zo slim?
“Smart Twin is uitgerust met intelligentie waarmee BIM-modellen zichzelf kunnen doorrekenen en evalueren. Smart Twin is het veel slimmere broertje van het fysieke huis dat zélf kan constateren wat bijvoorbeeld het energielabel en de gebruikersoppervlakten volgens NEN 2580 zijn. Smart Twin constateert bovendien zelf welke bouwdelen er kunnen worden verbeterd en geeft inzicht in het veranderpotentieel. Wanneer Smart Twin bijvoorbeeld ziet dat een spouwmuur niet is geïsoleerd geeft het direct advies over de isolatiemogelijkheden. Zo biedt Smart Twin woningcorporaties alle benodigde informatie op een presenteerblaadje, gekoppeld aan het interne systeem.”

Maar na een verbouwing is het woningmodel niet meer actueel. Dan kloppen deze berekeningen en evaluaties toch ook niet meer?
“Smart Twin past de BIM-modellen zelf aan! Na een verbouwing is er dus ook geen tekenaar, modelleur of dure teken- of BIM-software meer nodig. Wanneer er een muur is verwijderd kan dat eenvoudig via een tablet op locatie worden aangeven. Het dynamische woningmodel past zichzelf aan en constateert dat bepaalde informatie is veranderd. Vervolgens berekent Smart Twin wat de oppervlakte van de nieuwe ruimte is, wat de huurpunten zijn en welke impact dit heeft op het energielabel. Kortom: met Smart Twin heb ik alles op één plek, ben ik altijd up to date en worden wijzigingen direct beschikbaar. Daar kan ik dus op bouwen!”

Bron: Smart Twin, Foto: Smart Twin