‘Nyenrode Supply Chain Award 2014’ publieke kroon op het werk

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Onderhoudsorganisatie Omnia Wonen op de 2e plaats

Op 13 november vond voor de 1e maal de ‘Nyenrode Supply Chain Award’ plaats. Tijdens het Congres Duurzaam Gebouwd dat plaatsvond in het MECC te Maastricht werd onder grote belangstelling de winnaar bekend gemaakt. Omnia Wonen is samen met haar huurdersvereniging Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen (S.H.O.W.) en onderhoudspartners BAM Woningbouw Noordoost, Hegeman Bouwpartners, Lenferink, Salverda en Talen Vastgoedonderhoud geëindigd bij de laatste drie kandidaten.

In 2009 is bij Omnia Wonen het idee ontstaan het onderhoud van de woningen meer vanuit de behoefte van de huurder op te pakken. Daarbij spelen uitvoerende partijen als aannemers en schilders-/vastgoedonderhoudsbedrijven een belangrijke rol in het oppakken van onderhoudsvraagstukken. Voorop staat dat deze partijen in staat zijn hun eigen belang ondergeschikt te stellen aan het gezamenlijke belang, zijnde het zorgen voor deugdelijke woningen voor huurders van Omnia Wonen met een gezond maatschappelijk én financieel rendement waarbij continuïteit voor alle partners gewaarborgd is.

De meestal traditionele wijze van werken zowel bij de opdrachtgever als de opdrachtnemen is hiermee zo goed als verlaten. Het werken aan vertrouwen in elkaar en dit geldt voor medewerkers binnen de organisatie en medewerkers over de organisatie heen, is een van de belangrijkste activiteiten waaraan in de eerste drie jaar van de samenwerking is gewerkt. Ook zijn de werkprocessen met alle partijen en op alle niveaus op elkaar afgestemd en daar waar nodig en mogelijk verbeterd.

De corporatie heeft het belang van haar huurders op haar onderhoudspartners overgebracht en bewustzijn hierop gestimuleerd bij de medewerkers van deze bedrijven. Dit is bijvoorbeeld gebeurd via voorlichting en actieve deelname aan diverse bijeenkomsten met alle lagen binnen de bedrijven.

Ketenintegratie is hiermee niet op projectniveau ingestoken, maar op een meer structurele wijze van samenwerking om zo betere resultaten te verkrijgen over de hele reeks van activiteiten waarmee de betrokken bedrijven voor Omnia Wonen een besparing op de onderhoudskosten bieden en Omnia Wonen het bedrijfsleven continuïteit garandeert.

De prijs
Ondanks de hoge belangstelling voor ketensamenwerking in de bouw- en vastgoedsector blijven tot dusver de aantoonbare prestaties onvoldoende belicht. Tevens blijft de sector (en met name opdrachtgevers) over het algemeen vasthouden aan het traditionele aanbesteden, vaak tegen beter weten in. Denk aan (hoge) faalkosten, een lager kwaliteitsniveau, verminderd werkplezier en niet in de laatste plaats, een ontevreden klant c.q. bewoner.

De initiatiefnemers Nyenrode Business Universiteit, Platform Ketensamenwerking Zuid en Duurzaam Gebouwd willen met succesvolle business cases de gehele bouwsector inspireren en motiveren om meer in een keten te gaan samenwerken. De genomineerden hebben allen een ‘partnership’ opgezet met minimaal drie autonome organisaties/bedrijven die samen een keten vormen. Zij zien elkaar als strategische partners in bouwprojecten en gaan samen voor een sneller, beter, goedkoper en duurzamer resultaat. Voorwaarde is dat in het team zowel een opdrachtgever als een opdrachtnemer zitten.

Bron: Omnia Wonen