Onmisbare ERP-weetjes voor projectmanagers

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Experts uit de sector hebben vastgesteld dat tools voor Enterprise Resource Planning (ERP) gebruik maken van hetzelfde gegevensmodel en dezelfde processen. ERP omvat een hele reeks end-to-end processen, waaronder boekhouding, klantenservice, productie, bevoorradingslogistiek en human resources. Gartner omschrijft ERP als "het vermogen om in een geïntegreerd pakket alle bedrijfstoepassingen te leveren".

ERP (waaronder ERP-tests) heeft veel concrete voordelen:

 •  Het combineert gegevens die in verschillende toepassingen worden gebruikt.

 •  Het werkt met een gemeenschappelijke database.

 •  Het elimineert de behoefte aan interfaces tussen toepassingen.

 •  Het verhelpt synchronisatieproblemen voor belangrijke datasets.

 •  Het bevordert de efficiëntie door de gegevensverzameling te automatiseren.

 •  Het bevordert de overeenstemming met de wettelijke voorschriften.

De lancering van een nieuwe ERP kan echter al snel een ramp worden als je team de complexe aspecten van de planning, testen en implementatie verwaarloost. Zonder passend beheer kan de duur of het budget voor ERP-testprojecten vaak explosief oplopen.

Het goede nieuws? Er bestaan allerlei uitstekende resources die je ERP-team kunnen begeleiden door de obstakels die het proces met zich meebrengt. Volg je deze leidraden op het gebied van planning, testen, en implementatie, dan voorkom je dat je als de zoveelste ERP-mislukking in de statistieken komt te staan.

Planning
11 veel voorkomende ERP-fouten en hoe je ze vermijdt

Ex CIO.com schrijfster Jennifer Lonoff Schiff, hoofd van Schiff & Schiff Communications, biedt planners een uitgebreide gids waarin ze verschillende fouten uiteenzet die ERP-managers begaan nog vóór het testen en implementeren begint.

Dit zijn de kernpunten:

 • "Bedrijfskritische problemen moeten vastgesteld en aangepakt worden vóór de migratie, zodat de nodige correcties kunnen worden aangebracht in verouderde, inefficiënte en complexe processen, voordat ze gewoon op een nieuw platform worden overgezet."

 • "Door alle stakeholders van het hele bedrijf bij elke stap van het besluitvormingsproces te betrekken, zorg je ervoor dat iedereen zich inzet om de juiste oplossing zo snel mogelijk te vinden en te implementeren."

10 voortekenen van een ERP-catastrofe

Ook hier biedt CIO.com hulp met een diepgaande analyse door Bruce Harpham, een schrijver voor Project Management Hacks. Harpham wijst er hier op dat "de grote omvang van ERP-projecten vaak inhoudt dat een voorteken vandaag zich pas over enkele maanden kan manifesteren in moeilijkheden. Daarom moet je dus een goed oog hebben om een potentiële ERP-catastrofe op te merken en te vermijden."

Dit zijn de kernpunten:

 • "Als de projectleider van mening is dat het project 'nu klaar moet zijn' en 'de naleving later kan', dan zul je waarschijnlijk problemen ondervinden."

 •  "Voor on-premise ERP-implementaties gebruiken de meeste bedrijven voor 70% een kant-en-klare configuratie met 30% personalisatie. Dat werkt niet in het cloud ERP-model. De meeste cloud ERP's mijden uitgebreide personalisatie, omdat ze bedoeld zijn voor gestandaardiseerd gebruik en zo updates bevorderen.

Testen
7 tips voor het schrijven van goede testgevallen

In een uitstekende handleiding voor succesvolle ERP-acceptatietesten verschaft TestMonitor-blogger René Ceelen een leidraad om toegankelijke ERP-testgevallen op te stellen. Als je dit stapsgewijze proces volgt, wordt je team niet overrompeld door alle complexe terminologie, en dat terwijl je ook antwoord geeft op de fundamentele vraag: "Waar moeten we beginnen bij onze ERP-test?"

Dit zijn de kernpunten:

 • "Denk na over wat je precies wilt rapporteren, zodat je je uiteindelijke doel kunt bepalen. Met die gegevens als uitgangspunt schets je de hoofdlijnen van je testgeval. Er zijn talloze doelen, waarbij we ons steeds moeten afvragen wat we precies willen leren of bereiken [en] wanneer we de test zullen uitvoeren."

 • "Houd voldoende tijd vrij om je testgevallen te ontwerpen, zodat ze goed aansluiten bij je doelen. Slechte testgevallen zullen je gedurende het hele testproces blijven achtervolgen".

 • "Een testgeval moet een duidelijk begin en einde hebben, zodat kan worden bepaald of het testgeval geslaagd of mislukt is. Bovendien is een testgeval samengesteld uit één of meer testinstructies of -stappen, waarbij er meerdere trajecten mogelijk zijn om het gewenste resultaat te bereiken".

Een handige gids voor gebruikerstesten

Als wereldleider op het vlak van professionele platforms voor testmanagement, vormt TestMonitor's gids voor gebruikerstesten een uitstekende bron voor ERP-testen binnen het kader van Black Box-testen.

Dit zijn de kernpunten:

 • "Het is erg belangrijk om al je projecten en tests op een centrale plaats onder te brengen, waarin je je testgevallen kunt toevoegen en je testruns kunt uitvoeren. Overal en op elk moment. Centraliseer alle resultaten, en beheer je issues. Geen implementatie nodig."

 • "Standaard templates voor het testen in 'de praktijk' hangen sterk af van de context van het product. Aan de andere kant vinden we dat de implementatie (en dus ook het testen) van ERP-systemen steeds meer naar standaardisatie neigt."

Andere TestMonitor Resources

Implementatie
Een feilloze ERP-implementatie verwezenlijken

Hoewel The Manufacturer zich op één enkele sector richt, kan hun gids voor een feilloze ERP-implementatie toegepast worden op talloze bedrijfstakken. Schrijver Tim Brown interviewt belangrijke figuren uit de sector over de diverse facetten van ERP-implementatie.

Dit zijn de kernpunten:

 • "Bedrijven implementeren ERP door te beginnen met de kernfuncties van het back-office. Maar daarna kan het afdwalen - waardoor grote delen van de beoogde functionaliteit niet geïmplementeerd worden en geen voordelen opleveren."
 • "Zorg voor een degelijke business case, met de nadruk op de beoogde voordelen en de vereiste functionaliteit die nodig is om die voordelen te bereiken, en dwaal niet af".
 • "Het sleutelen en afstellen volgt later. Stop niet bij de startdatum, maar accepteer dat dit nog maar het begin is. Houd het implementatieteam - en hun kennis - in stand, en bouw daarna voort op wat je al hebt."

8 tips voor een succesvolle ERP-upgrade

Het marketingbureau TechTarget reikt een gids met acht stappen aan voor de implementatie van een ERP-upgrade.

Dit zijn de kernpunten:

 • "Zorg ervoor dat de oorspronkelijke vereisten duidelijk overeengekomen zijn, en zorg ervoor dat je een plan hebt waarmee je eventuele wijzigingen kunt aanpakken - zoals hoeveel er toegestaan zijn, wie ze mag aanbrengen en hoe ze de kosten en de opleverdatum van het project kunnen beïnvloeden."
 • "Voor een realistische implementatie moet je datgene wat de leverancier voorstelt - wat gebaseerd kan zijn op een ideaal scenario - met een korrel zout nemen.

Dat is het - een uitstekend vertrekpunt naar ERP-testen, planning en een geslaagde implementatie. 

Tijdens deze enorme (maar doenbare) inspanning mag je alvast op TestMonitor rekenen voor het ERP-testaspect van dit project. 

Bron: Testmonitor, Foto: Testmonitor