Op zoek naar de optimale invulling van de onafhankelijke controlfunctie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Hoe moet de onafhankelijke controlfunctie worden ingevuld? Het is een vraag waar menige woningcorporatie over nagedacht zal hebben. Iedereen heeft inmiddels ook een bepaalde invulling daaraan gegeven, want de Woningwet schrijft deze functie nu eenmaal voor. Tegelijk blijkt dat veel corporaties het ei van Columbus nog niet gevonden hebben. ‘We worstelen ermee,’ is een uitdrukking die veel wordt gehoord.

Dit vormde de aanleiding voor een onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam, het Zijlstra Center (VU) en Hofmeier (consultancy en interim dienstverlening). Het betreft onderzoek dat twee jaar zal duren en uiteindelijk adviezen zal opleveren voor de optimale invulling van die onafhankelijke controlfunctie. Het onderzoek doorloopt verschillende fases; een van de eerste is een enquête onder alle corporaties in Nederland en daarbinnen controllers (of eigenlijk: de mensen die de onafhankelijke controlfunctie uitvoeren – in de wandeling wel de onafhankelijke controller genoemd), bestuurders, managers en leden van de Raad van Commissarissen. Een groep van zo’n dertien corporaties en meer dan tien zelfstandige controllers zijn intensief bij het onderzoek betrokken. Met hen en andere geïnteresseerden hopen we zo passend advies te kunnen uitbrengen. Meedoen kan via deze link.

Beeld van het werkveld
In de enquête brengen we de huidige stand van zaken in kaart: hoe vullen corporaties de onafhankelijke controlfunctie in, hoe effectief wordt die ervaren, welke competenties hebben mensen hiervoor nodig? Dat soort vragen komen aan de orde. Daaruit willen we een beeld vormen van zogenoemde best practices en omstandigheden waarin die functie het beste tot zijn recht komt. Niet alleen de praktijkvoorbeelden willen we beschrijven, ook inventariseren we waar de vragen en problemen liggen. Met de verzamelde informatie stellen we dan adviezen op.

In een latere fase gaan we ook interviews houden; daarnaast kunnen studenten in het kader van hun stage informatie verzamelen. We brengen geregeld tussentijdse resultaten naar buiten, maar werken uiteindelijk toe naar een symposium in 2022 waarin we onze uitkomsten presenteren. Wie meedoet aan het onderzoek wordt in ieder geval daarvoor uitgenodigd!

Graag willen wij uw medewerking vragen door het invullen van deze enquête. Wij stellen uw deelname aan ons onderzoek zeer op prijs!

Persoon, positie en beleid
Via de enquête en langs andere kanalen verzamelen we informatie om tot onze adviezen te komen. We werken daarbij met een onderzoeksmodel. Wij zijn van mening dat de onafhankelijke controlfunctie optimaal tot zijn recht komt als aan drie zaken aandacht wordt besteed en deze onderling goed zijn afgestemd. Dat is allereerst de persoon van ‘de onafhankelijke controller’. Welke competenties heeft deze nodig en hoe worden deze ontwikkeld en onderhouden? Hoe is het werk van deze onafhankelijke controller ingericht.

Daarnaast kijken we naar de positie binnen de corporatie. Immers, de plaats die de onafhankelijke controlfunctie in de organisatie heeft, zal ook bepalend zijn. Zo wordt veel nagedacht over positionering volgens het model van Three Lines of Defense. Tegelijk blijkt dit lang niet altijd passend te zijn. Zijn er ook andere modellen en positioneringen denkbaar?

Als derde aandachtspunt kijken we naar het beleid van de corporatie. Dat is zeker zo belangrijk, omdat het beleid een stempel drukt op de gang van zaken en hoe die onafhankelijke controlfunctie kan worden uitgevoerd.

We menen dat er pas sprake kan zijn van een optimaal functioneren als er een goede balans is tussen persoon, positie en beleid. Die balans is dus eveneens een punt van aandacht in het onderzoek.

Als u meer informatie over het onderzoek wilt, kunt u contact opnemen met de projectleider Gert de Jong: g.p.de.jong@hva.nl.

Bron: HvA, Foto: Shutterstock