Ortec Finance over het maken en vergelijken van beleidsscenario’s

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Ortec Finance biedt woningcorporaties geavanceerde modellen voor het maken en vergelijken van beleidsscenario’s. De intuïtieve software verbindt financiële en vastgoedsturingsprocessen, wat leidt tot efficiency en betere beslissingen. Complexe berekeningen worden snel uitgevoerd met gecertificeerde rekenregels, altijd conform de laatste regelgeving. Verantwoording aan toezichthouders, gemeenten en huurders is hierdoor bewezen betrouwbaar. 

In de woningcorporatie suite zitten de volgende software oplossingen:

WALS – voor financiële planning:
WALS ondersteunt de financiële planning. In dit simulatiemodel voor woningcorporaties komen de assets en liabilities samen en worden corporatiebrede financiële kengetallen als solvabiliteit, ICR, DSCR, Loan-to-Value geprognosticeerd. WALS ondersteunt verschillende waarderingsmethoden van vastgoed en de marktwaardeberekening sluit exact aan op die van TMS. Het door de assetmanagers in AM gedefinieerde vastgoedbeleid en de projecten uit GO vormen belangrijke input voor de financiële planning.

Treasury – voor treasury management:
Treasury ondersteunt het treasury management. Dit betreft het beheren van lening- en derivatenportefeuilles van de corporatie en het sturen op de liquiditeitspositie door afhankelijk van de verwachte kasstromen op het juiste moment de juiste hoeveelheid financiering aan te trekken. Treasury bestaat uit twee modules: de module lening- en derivatenbeheer en de module cashmanagement.

AM – voor assetmanagement:
AM ondersteunt het assetmanagement. Assetmanagement betreft het proces van het managen van het vastgoed op complexniveau. De assetmanager stuurt op het rendement en de transformatie van het vastgoed, binnen de strategische kaders van de organisatie. Vanuit deze verantwoordelijkheid stelt de assetmanager het vastgoedbeleid op voor de complexen in zijn/haar (deel)portefeuille. Interactieve grafische en numerieke rapportages helpen de assetmanager bij het analyseren van zijn/haar vastgoed om tot goed onderbouwde beleidskeuzes te komen. De assetmanager toetst daarbij aan de kaders van het strategisch portefeuillebeleid, zoals dat wordt vastgesteld met behulp van SBI. Voor de prognoses (waaronder prognoses van marktwaarde en rendementen) worden de rekenregels van WALS toegepast, zodat er volledige consistentie is met de financiële prognoses van de afdeling financiën. Hiermee is de corporatie er zeker van dat het gekozen vastgoedbeleid van de assetmanager(s) op een juiste en efficiënte wijze terecht komt in de financiële meerjarenprognose. Het gekozen vastgoedbeleid is tenslotte kaderstellend voor de uitvoering ervan op het operationele niveau (het propertymanagement) en wordt ontsloten naar de organisatie.

SBI - voor strategisch (portefeuille)management:
SBI ondersteunt het portefeuillemanagement. SBI verschaft inzicht in de effecten van verschillende beleidsvarianten op zowel financiële als maatschappelijke prestaties. Het is eenvoudig om nieuwe varianten op te stellen. SBI helpt de corporatie bij het opstellen van een financieel haalbare (portefeuille)strategie. De transformatieopgave is hier direct uit af te leiden. Het is ook mogelijk om de effecten van keuzes inzichtelijk te maken langs de lijnen van het DrieKamerModel.

GO - voor vastgoedontwikkeling:
GO ondersteunt het proces van vastgoedontwikkeling. Vastgoedontwikkeling is een belangrijke schakel in de integrale financiële en vastgoedsturing. De vastgoedontwikkelingsprojecten zijn voor het assetmanagement belangrijk om de doelstellingen met betrekking tot de transformatie van de vastgoedportefeuille te behalen. Bovendien is inzicht in de planning en voortgang van projecten van groot belang voor goede financiële planning en treasury management. Met behulp van ons projectcalculatiemodel GO kun je de projecten op eenvoudige en gestandaardiseerde wijze doorrekenen. Denk hierbij aan nieuwbouw- en renovatieprojecten, en grond- en gebiedsexploitaties. GO maakt de toekomstige kosten en opbrengsten van het project op verschillende niveaus inzichtelijk, van het vastgoedobject tot de volledige vastgoedportefeuille.

TMS – voor taxatiemanagement:
TMS ondersteunt het taxatiemanagement. Dit betreft het proces van taxeren/waarderen, de bepaling van de marktwaarde in verhuurde staat. Dit proces van de verzameling van objectgegevens, keuze van waarderingsparameters, interne controles, analyse van waardeveranderingen en afstemming met de taxateur kan meerdere keren per jaar doorlopen worden. De vastgestelde marktwaarde kan worden opgenomen in de jaarrekening, maar kan ook via rapportages in de organisatie worden ontsloten. De vastgestelde marktwaarde kan voor prognosedoeleinden periodiek worden ingelezen in WALS en AM. TMS bevat het ‘Handboek modelmatig waarderen marktwaarde’ en kent dezelfde rekenregels als WALS. Het ondersteunt het proces om periodiek tot een nieuwe waardering te komen en is gecertificeerd door accountants.

AVM – voor modelmatige leegwaarden en markthuren:
AVM ondersteunt bij het bepalen van leegwaarden en markthuren. Het is een webapplicatie waarmee modelmatig, dus op efficiënte wijze, de marktconforme leegwaarden en markthuren van de woningportefeuille bepaald kunnen worden. Naast het bepalen van de leegwaarden en markthuren geeft AVM inzicht in de kwaliteit van de modelmatige waardering, de gehanteerde onderliggers en de consistentie tussen verschillende waarderingen. Het onderliggende model wordt maandelijks geactualiseerd op basis van gerealiseerde transacties.

Bron: Ortec Finance | Foto: Ortec Finance