Oud-directeur HC&H Consultants start ERP-bedrijf Axxioma

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Willem Hartmann, oprichter en grootaandeelhouder van HC&H Consultants, heeft het consultancybedrijf uit Hendrik-Ido-Ambacht verlaten om de corporatiesector te betreden met een nieuwe ERP-oplossing voor woningcorporaties. Met Axxerion wil hij de ERP-markt voor woningcorporaties verrassen, zoals hij naar eigen zeggen zelf ook blij werd verrast door de mogelijkheden van de software. ‘’Ik viel van mijn stoel van de compleetheid van het pakket’’.

Willem Hartmann. Als iemand de markt voor ERP-software kent, is het de voormalig algemeen directeur van HC&H Consultants. In die rol legde hij ruim tien jaar lang alle ERP-oplossingen langs de lat in selectietrajecten, begeleidde woningcorporaties in hun ERP-keuzes en ondersteunde ze bij contractonderhandelingen met ERP-leveranciers en verleende hulp bij de implementatie van de gekozen oplossingen. ‘’Maar dat is voor mij nu verleden tijd’’, zegt Willem zonder weemoed.

Plannen
Voor CorporatieGids ontvouwt hij maar wat graag zijn plannen en beantwoordt hij – zichtbaar in zijn element – de vragen. Wat is Axxioma en wie is Axxerion? Als de software zo briljant is, hoe kan het dan dat dit al die jaren onopgemerkt is gebleven? Is er in de verzadigde markt voor ERP-leveranciers ruimte voor nieuwe spelers? Hoe zien je plannen er concreet uit; heb je al klanten?

Axxioma
‘’Axxioma is de naam van mijn bedrijf én de voorlopige naam van de dienst (SaaS) waarmee ik woningcorporaties ga bedienen’’, steekt Willem van wal. ‘’Axxioma is in feite een template voor woningcorporaties, gebaseerd op de ERP software van Axxerion. Ik ben in 2014 in korte tijd letterlijk met Axxerion in aanraking gekomen. Het kwam een paar keer toevallig op mijn pad en toen had ik zoiets: Dat moet ik toch eens nader bestuderen. Ik viel van mijn stoel van de compleetheid van de software én de lage prijs waarvoor het in de markt wordt gezet. Op enkele modificaties na direct inzetbaar voor woningcorporaties!’’

Avontuur
Willem vertelt verder: ‘’In die periode begeleidde ik een paar selectietrajecten. Daar ben ik onmiddellijk mee gestopt, want ik merkte dat mijn gedachten telkens naar Axxerion afdwaalden. Als adviesbureau vervul je een neutrale rol en om belangenverstrengeling te voorkomen heb ik de knoop doorgehakt. Ik wilde met Axxerion een nieuw avontuur aan gaan. Eind vorig jaar heb ik daarom mijn meerderheidsbelang in HC&H Consulants verkocht en de dagelijkse leiding per direct overgedragen aan Annelies van den Berg. Dat kon ook, omdat ik weet dat HC&H bij het huidige MT in goede handen is. Vanaf nu heb ik alleen maar focus op het in de markt zetten van Axxioma’’.

ERP-markt
Op de vraag hoe het kan dat de corporatiesector – tot eind 2014 - geen weet had van het bestaan van Axxerion, antwoordt Willem: ‘’De ERP-markt is klein en al redelijk verdeeld en toetreding door nieuwe partijen blijkt in de praktijk lastig. Maar als er één sector aan verandering onderhevig is geweest, dan is het de corporatiesector. Met meer focus op kostenbesparing, efficiency en een bedrijfsvoering die steeds meer op een ‘normaal’ bedrijf lijkt, ontstaan er kansen voor bedrijven met softwareoplossingen die daarop inspelen. Axxerion werkt volledig in de cloud, vereist geen zwaar implementatietraject, is in prijs concurrerend, is functioneel rijk en ondersteunt nagenoeg alle processen, zelfs processen waar de meeste corporaties nu aanvullende expert-pakketten voor nodig hebben’’.

Bewezen software
Ruimte voor nieuwe ERP-leveranciers in de krappe corporatiesector is er volgens Willem dus zeker. Willem: ‘’Vergeet niet dat er al meer dan 100.000 gebruikers zijn van Axxerion-software, waaronder grote bedrijven als Q-Park, Facilicom, Menzis en CBRE Global Investors. Het is bewezen software, alleen zijn er op dit moment nog geen woningcorporaties die er gebruik van maken’’.

Proof of concept
Voorlopig heeft Axxioma nog geen klanten in de corporatiesector. Behoudende corporaties die minimaal 5 implementaties vereisen, zullen Axxioma om die reden voorlopig laten liggen. Het goede netwerk en de warme klantcontacten die Willem heeft, moeten het verschil maken. ‘’Ik ben met een aantal woningcorporaties in gesprek om een proof of concept te doen. Met een grote corporatie uit Amsterdam heb ik de afspraak om daaropvolgend ook een proof of product te doen. Feitelijk toon je dan aan dat je de bedrijfsvoering met Axxioma kunt ondersteunen. Ik verkondig niet dat Axxioma helemaal af en klaar is. Maar het is in zijn huidige vorm misschien al wel verder ontwikkeld dan software van de gevestigde orde’’.

Opschudden
Willem, tot slot: ‘’Op korte termijn staat het profiel van Axxioma op het leveranciersportaal van CorporatieGids. Ik kan niet wachten om op één van de CorporatieGids LIVE Kennisdagen (24 en 26 maart Expo Houten) Axxioma te laten zien’’. Hij voegt er met gezond commercieel zelfvertrouwen aan toe: ‘’Ja, ik denk echt dat ik met Axxioma de ERP-markt flink ga opschudden’’.

Bron: Axxioma

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Axxioma in de CorporatieGids 2014 te bekijken.