Paul Stelder (Antares): Vol inzetten op verduurzaming volgens het ‘no regret’-principe

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties willen de komende jaren een bijdrage leveren aan energiebesparing en de CO2-reductie. Hoe vlieg je deze doelen aan en zorg je voor maximaal effect terwijl je tegelijkertijd betaalbaarheid voor je huurders borgt? CorporatieGids.nl sprak daarover met Paul Stelder, CEO bij woningcorporatie Antares uit Venlo.

Antares wil voldoen aan de doelstellingen die afgesproken zijn in de sector, begint Paul het gesprek. “Dat betekent onder andere een gemiddeld energielabel B in 2021. We doen dat wel met beleid. We willen niet per se voorop lopen met nieuwe of experimentele technologie. Onze huurders moeten er zeker van kunnen zijn dat installaties werken en dat hun energiekosten zo laag mogelijk blijven.”

Investeren in laaghangend fruit
Deze visie betekent dat Antares primair investeert in ‘laaghangend fruit’. Paul: “Dat wil zeggen: het zo goed mogelijk isoleren van woningen met oog voor een zo goed mogelijk binnenklimaat. Qua installaties gebruiken we dus alleen bewezen technologieën. De renovatie van 608 hoogbouwappartementen bij de Molenbossen in Venlo is een voorbeeld van optimale isolatie in bestaande bouw met een nieuwe centrale – en bemeterde – warmte-installatie. Deze nieuwe installatie is gasgestookt. Maar omdat dit uiterst efficiënt gebeurt en de restwarmte optimaal wordt benut, is er sprake van een forse reductie van de CO2-uitstoot. Bovendien kunnen we deze installatie in de toekomst met relatief weinig aanpassingen ook op andere energiebronnen aansluiten.”

Core business
Het leveren van warmte noemt Paul geen ‘core business’ van Antares. “Net zomin als het leveren van internet tot onze core business behoort. We willen vooral doen waar we goed in zijn, en dat is het realiseren en beheren van vastgoed. Warmtelevering laten we daarom graag over aan specialisten. Overigens houden we onszelf wel verantwoordelijk voor een zo marktconform mogelijke levering van warmte en energie in de woning waar een individuele aansluiting niet mogelijk is.”

Duidelijkheid richting huurders
Antares is daarom sinds kort de samenwerking aangegaan met istaDES, “Wet- en regelgeving én snelle technologische veranderingen zijn voor ons een belangrijke reden om deze partnership aan te gaan,” licht Paul toe. “Feitelijk brengen we twee disciplines samen; wij bouwen en beheren de stenen, terwijl istaDES de realisatie, onderhoud en beheer van de installaties verzorgt. Daarnaast is er duidelijkheid richting de huurders dat warmtelevering gescheiden is van de te betalen huur, waardoor veel onduidelijkheid bij hen wordt weggenomen. Met een – zeker voor de huurders – complexe Warmtewet op de achtergrond is dat geen overbodige luxe.”

Naast het beheer hebben de Limburgers ook het huurdercontact uitbesteed aan istaDES. Paul: “Zij beschikken immers over de expertise om de huurder zo goed mogelijk te helpen. We sluiten niet uit dat huurders in het begin Antares bellen met vragen over afrekeningen of problemen. Maar na verloop van tijd zal dit afnemen zodra de huurder gewend is aan de nieuwe werkwijze. Een goede voorlichting is daarvoor van belang en daar hebben we stevig in geïnvesteerd.”

Betrouwbare warmtevoorziening
“We hopen met de samenwerking met istaDES te bereiken dat de huurder tegen zo laag mogelijke kosten op een betrouwbare wijze voorzien wordt van warmte in de woning. Door een goede samenwerking kunnen we in de toekomst sneller anticiperen op veranderende wetgeving en nieuwe technologieën. We leren van elkaar en de verwachting is dat we daardoor sneller in staat zijn om verdere verduurzamingsstappen te zetten in de toekomst.”

‘No regret’-principe
Op de vraag hoe die stappen eruit zien, vertelt Paul: “We willen graag vol inzetten op verduurzaming, maar dan wel volgens het ‘no regret’-principe. Dat betekent zoals eerder gezegd dat we niet te veel willen experimenteren met nog niet bewezen technologieën. Maar ook dat we flexibel willen blijven om te anticiperen op nieuwe energiebronnen. Denk daarbij aan waterstof of een volledig elektrische woning. De afschrijvingstermijnen van onze investering willen we daarbij niet te lang laten zijn, zodat we in de toekomst over kunnen schakelen op nieuwe technieken die beter én duurzamer zijn, zonder dat dit tot financiële debacles leidt.”

Belangrijkste doel bereikt
Het belangrijkste doel – label B in 2021 – heeft Antares inmiddels bereikt, sluit Paul af. “We gaan nu door met het verder terugdringen van het energiegebruik en CO2-uitstoot. Met name in de bestaande bouw zien we daarvoor prima mogelijkheden. Daarbij zijn beheersbaar blijvende kosten wel een kanttekening. We zijn primair een sociale huisvester die goede woningen moet leveren aan mensen met een beperkte portemonnee. De kosten in combinatie met langjarige exploitatielasten, zijn bepalend voor de te nemen besluiten in de toekomst.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Antares