Process Mining biedt direct inzicht in bottlenecks

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Als gevolg van de digitalisering neemt de hoeveelheid data in organisaties enorm toe. Bijkomend voordeel is dat die data je in staat stellen om je bedrijfsprocessen grondig te analyseren. Met moderne tools zoals Process Mining krijg je direct inzicht in bottlenecks en creëer je een stevige basis voor verdere procesoptimalisatie.

Olifantenpaadjes
Nog nooit eerder werden in organisaties zoveel data vastgelegd. De praktijk laat zien dat er over het algemeen vrij weinig met al die bedrijfsinformatie wordt gedaan. Dat is een gemiste kans, want data zijn van onschatbare waarde voor het verkrijgen van betrouwbare managementinformatie. Zo kun je met behulp van Process Mining bedrijfsprocessen visueel in kaart brengen en deze op basis van feitelijke procesdata analyseren. Deze innovatieve tool kijkt niet zozeer naar de theoretische informatiestromen en werkprocessen, maar veel meer naar wat zich feitelijk onder de motorkap van een proces afspeelt. Daarbij worden allerlei zogeheten ‘olifantenpaadjes’ zichtbaar: onofficiële afkortingen of stappen die medewerkers binnen een bepaald proces vaak nemen om van A naar B te komen, maar die niet bevorderlijk zijn voor een optimaal resultaat. Process Mining helpt om daar continu op bij te sturen, zodat de variatie binnen je bedrijfsprocessen tot een minimum wordt beperkt en verspillingen worden voorkomen.

Bottlenecks oplossen
Om slimmer te werken en processen efficiënter in te richten, bestaan er allerlei geavanceerde digitale technieken, waaronder Robotic Process Automation (RPA), Predictive Analytics en Artificial Intelligence. Met Process Mining kun je een nul-meting en een één-meting doen, creëer je een stevige basis om deze technieken te gaan toepassen én kun je ook direct het effect van je procesoptimalisatie meten. Doordat Process Mining je bedrijfsprocessen visueel in kaart brengt, krijg je bovendien direct inzicht in eventuele bottlenecks. Een voorbeeld: één van de belangrijkste processen bij een woningcorporatie is dat wanneer een huurder een woning verlaat, er zo snel mogelijk weer een nieuwe huurder wordt gevonden. Als dat proces ergens hapert, maakt Process Mining zichtbaar waar het probleem precies zit en kun je dat gericht oplossen. Tot slot kun je met Process Mining ook aantonen dat je als organisatie voldoet aan alle wet- en regelgeving, zodat het tevens uitkomst biedt met het oog op compliance.

Bron: VVA, Foto: VVA