PWCo over Predictive Modelling

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In de Nederlandse huizenmarkt is er sprake van een structurele leegstand, en is er ook een tekort aan sociale huurwoningen. Leegstand heeft zowel sociale als financiële gevolgen op het rendement van uw bezit. Om die reden is een onderzoek naar mogelijke oorzaken en factoren in mutaties en leegstand van toegevoegde waarde voor woningcorporaties.

Een werkstudent van PWCo en Maastricht University voeren samen een onderzoek op het gebied van Data Science uit. Het doel bij dit onderzoek is om de oorzaken en factoren van leegstand te identificeren, en met behulp van deze factoren een model te ontwikkelen om voorspellingen kunnen maken ten aanzien van mutaties en de duur van eventuele leegstand. 

Met gebruik van object gerelateerde data, m.a.w. informatie over de kenmerken van de objecten (wws-punten, type etc.), de huidige status van de objecten (woz-waarde, conditiescore, huur, etc.), geanonimiseerde informatie over de bewoners (gezinssamenstelling, leeftijd, etc.) en de historie van de leegstand, kan een voorspelling gemaakt worden over de te verwachten leegstand in de komende tijd. 

Luc Linders: "Momenteel volg ik een internship bij PWCo in het kader van de master Data Science for Decision Making aan Maastricht University. Mijn onderzoek heeft als doelstelling om mutaties c.q. leegstand te voorspellen in het woningbezit van corporaties met gebruik van historische data.
Ik onderzoek de drie Maastrichtse corporaties: Servatius, Woonpunt en Maasvallei en daarnaast Thuis in Limburg. Op basis van de gegevens van deze corporaties is het doel om een algoritme te maken voor het voorspellen van de leegstand.

Deze voorspellingen maak ik met gebruik van Data Mining en Machine Learning technieken. Voorbeelden van mogelijke uitkomsten zijn de voorspelling van de duur van leegstand en de procentuele kans op een mutatie aan de hand van een aantal "key-indicatoren".

PWCo heeft nauwe samenwerkingsverbanden met scholen en universiteiten en streeft hiermee maatschappelijk en sociaal toegevoegde waarde na.

Bron: PWCo | Foto: PWCo