Reasult onderzoekt DAEB waardering in jaarrekening

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Grote corporaties kiezen meer voor waarderen van sociaal bezit op marktwaarde, zo blijkt uit onderzoek van Reasult, specialist in financieel- analytische software. De wijziging in de RJ645 heeft een flink aantal corporaties doen besluiten in elk geval de jaarrekening al te waarderen op marktwaarde, Reasult onderzocht de jaarrekeningen van 2012 om te zien hoeveel.


Alleen de corporaties met meer dan 6.000 verhuurbare eenheden zijn meegenomen in het onderzoek. Het doel was vast te stellen welke grondslagen woningcorporaties hebben gehanteerd voor de waardering van hun vastgoed. Van de 113 onderzochte corporaties waren 97 jaarrekeningen beschikbaar en werden meegenomen in het onderzoek.

Walter Wind, senior business consultant bij Reasult: ”We kunnen natuurlijk geen harde conclusies verbinden aan dit onderzoek, maar het lijkt erop dat de grote corporaties al meer in kasstromen denken. De kleine corporaties zitten wellicht nog midden in de transitie, maar het kan ook zijn dat ze bewust kiezen voor het waarderen op historische kostprijs, dat bleek ook al tijdens een ronde tafel sessie eerder dit jaar. Ik verwacht wel dat er volgend jaar meer jaarrekeningen een waardering op marktwaarde zullen laten zien.”

In het whitepaper ‘RJ645 – Waardering DAEB in jaarrekening 2012’ zijn de resultaten van het onderzoek opgenomen.

Bron: Reasult