René Nicolaije (Wonen Zuid): IoT als volgende stap in het beheren van woningen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het bouwen en beheren van het bezit is al ruim honderd jaar één van de belangrijkste kerntaken van woningcorporaties. Maar de manier waarop dit wordt gedaan, verandert continu. CorporatieGids Magazine sprak erover met René Nicolaije, technisch beheerder planmatig onderhoud bij Wonen Zuid: “Het gebruik van Internet of Things (IoT) is voor ons de volgende stap in het goed beheren van woningen.”

Het in kaart brengen van de status van alle onderdelen van een gebouw of complex is de essentie van het beheren van woningen, begint René het gesprek. “Daar hang je een score aan wat wordt meegenomen bij het maken van de begroting, zodat je het onderhoud uitvoert wat nodig is en niet te vroeg iets doet wat geld kost. Vroeger ging dat op basis van cycli en sinds 2016 gebruiken wij conditiemetingen om de actuele status van ons bezit te meten. Zo past het onderhoudsmoment steeds beter bij de ‘onderhoudsvraag’ van de woning.”

Noodverlichting
Maar goede processen kunnen altijd beter dachten ze bij Wonen Zuid, en daarom begon de Limburgse corporatie in 2019 met een pilot rondom Internet of Things (IoT). René: “Dat begon eigenlijk door het gebruik van noodverlichting in onze complexen. Vaak ben je hierbij afhankelijk van de netwerken van de bewoners, alleen borg je daarmee geen continuïteit. Wanneer een bewoner van provider wisselt of niet meer mee wil werken, heb je geen verbinding meer. We zijn daarom gaan kijken naar een gesloten systeem waarmee we in Roermond de noodverlichting draadloos kunnen aansturen vanuit één portaal. Uit die zoektocht bleek dat we door het gebruik van IoT niet alleen de continuïteit van verlichtingsinstallaties konden garanderen, maar ook gebruik kunnen maken van extra mogelijkheden. De eerste pilot smaakte naar meer en inmiddels zijn we aan het kijken hoe we IoT voor meer facetten van gebouw- en complexbeheer kunnen inzetten.”

Grote branden
Een van de voorbeelden daarvan is het centraal aansturen van mechanische ventilering. “In Roermond hebben we in het verleden twee grote branden gehad waarbij ramen en deuren gesloten moest worden,” licht René de keuze toe. “Dat betekende dat wij langs complexen moesten rijden om handmatig alle collectieve dakventilatoren uit te zetten. Maar tegen de tijd dat we klaar waren, was de brand meester en moesten we overal weer langs om de ventilatie weer op te starten. Door hier IoT in te zetten kunnen we de huurder sneller helpen, besparen we tijd en maken we minder kosten. Maar ook andere zaken willen we via IoT op afstand besturen of monitoren, zoals de mogelijke aanwezigheid van legionella in onze leidingen of de onderhoudsstatus van cv-ketels.”

Voorspellen
Ook het voorspellen van onderhoudsmomenten wordt hierdoor makkelijker. “We merken – het thuiswerken door de huidige coronacrisis daargelaten – dat het steeds lastiger is om achter de voordeur te komen omdat veel huurders overdag werken. Daarom is het fijn dat we op afstand kunnen zien wat de status is van bepaalde installaties. Denk bijvoorbeeld aan een centraal aangestuurde cv-ketel. Als de installateur op afstand ziet dat de druk omlaag gaat, kun je daar proactief op reageren. Dat zorgt ervoor dat we op het juiste moment onderhoud kunnen plegen en de huurder zo snel mogelijk geholpen wordt.”

Overzicht
Om de IoT-verbindingen te beheren maakt Wonen Zuid gebruik van Sqippa. René: “Via het Sqippa IoT-platform hebben we alle informatie over een complex centraal in één dashboard samengevat, wat het beheer makkelijker maakt en meer overzicht geeft. Daarnaast zijn we ook onderdeel van de Sqippa-community. Hier werken we samen met leveranciers en klanten uit andere branches aan de ontwikkeling van het product. Omdat we ervoor kiezen hier een actieve rol te nemen, kunnen we samen het product verder ontwikkelen zodat we tot een oplossing komen die goed bij ons past.”

Rapportages
Het grote voordeel van het gebruik van IoT ziet René vooral in het beheer en onderhoud van woningen. “Immers, wanneer je zaken op afstand kunt regelen, kun je veel tijd en geld besparen. En je hebt meer feeling met je bezit. In de toekomst willen we ook rapportages uitdraaien op basis van de IoT-bevindingen, om zo een overzicht te krijgen van wat goed loopt en waar aandacht moet liggen. Zo creëren we meer grip op onze complexen.”

Elkaar helpen
Het samen optrekken met collegacorporaties in de Sqippa community brengt ook synergie, gaat René verder. “Bijvoorbeeld het drukken van de kosten door in het praktische deel samen de infrastructuur te laten aanleggen. Maar daarnaast kun je ook van elkaar leren. Wij nodigen daarom alle corporaties uit een keer langs te komen bij Wonen Zuid om een kijkje in onze keuken te nemen.”

Extra inzichten
René geeft aspirerende IoT-corporaties nog wat tips mee: “Het is essentieel alle partijen bij het gebruik te betrekken, zoals ketenpartners en installateurs. Je kunt wel zeggen ‘we gaan hiermee aan de slag en we doen het zo’, maar het zijn deze partijen die vaak meer praktijkervaring hebben en weten welke klachten er zijn. Die inzichten kunnen meerwaarde leveren waardoor IoT effectiever kan worden ingezet.”

Doorpakken
“Daarnaast is het belangrijk om ook écht door te pakken,” sluit René af. “Denk aan de voorkant na over wat je wilt bereiken zodat iedereen hetzelfde doel nastreeft, en zorg dat je klein begint en het project afmaakt. Ik zie soms dat bij andere woningcorporaties het gebruik van Internet of Things in de pilotfase al stopt omdat de focus ergens anders op komt te liggen. Zonde, want het gebruik hiervan zal de komende jaren alleen maar toenemen. En als men het traject afrondt, zie je hoeveel effect het kan hebben.”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Astrid Roox