Richard van der Zee (Skarp): Eerst databedreven. Dan pas datagedreven.

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Data op orde. Deze drie woorden lijken een mantra die vooral de laatste jaren opgeld doet in de corporatiesector. Niets is minder waar, zegt Richard van der Zee, directeur-eigenaar van Skarp. “Datakwaliteit is altijd al een thema geweest. Toenemende digitalisering legt de noodzaak nu echter onverhuld bloot om datakwaliteit professioneel aan te pakken.” Een gesprek over datakwaliteit en sectorstandaarden.

Wat verstaan jullie onder datakwaliteit?
Veel corporaties hebben de ambitie om meer datagedreven te worden. Wanneer je wilt kunnen sturen op basis van data, zal die data een betrouwbare weergave moeten bieden van de werkelijkheid. Wij zien datakwaliteit dus vooral vanuit het perspectief van sturen en verantwoorden.

Is datakwaliteit de winkeldochter op de corporatieagenda?
Nee, datakwaliteit is altijd al wel een thema geweest. De toenemende digitalisering leidt tot meer data. Corporaties die meer uit die data willen halen realiseren zich dat goede beslissingen nemen op data van slechte kwaliteit niet kan. Daarmee is er hernieuwde aandacht voor het onderwerp. Datakwaliteit wordt echter vaak niet professioneel aangepakt, het onderwerp is simpelweg te groot. Corporaties hebben daarom hulp nodig om het datamanagement doelgericht, beheersbaar en effectief aan te pakken. Eerst databedreven, dan pas datagedreven.

Jaren geleden raakten corporaties in de ban van datawarehouses, maar leek er van bewustwording rondom datakwaliteit nog weinig sprake. Hebben corporaties al die jaren op onbetrouwbare data gestuurd?
In veel datawarehouses werd nogal eens data ‘geschoond’ tijdens het vullen ervan. Wij noemen dat ‘wishful reporting’, bijvoorbeeld het tonen van de leegstandsderving van alleen de goed verhuurbare wijken. Wij vervangen op dit moment datawarehouses van leveranciers waarbij soms inderdaad sprake is van een trendbreuk. Een datawarehouse hoort wat ons betreft de werkelijkheid te weerspiegelen en bevat de data zoals deze binnen de bedrijfsprocessen ontstaan.

Jullie richten je met Skarp op datakwaliteit in relatie tot sectorstandaarden VERA, CORA en RGS. Kan het in één zin: wat zijn sectorstandaarden VERA, CORA en RGS?
CORA, VERA en RGS delen als informatiestandaarden een doel: ze helpen corporaties om efficiënter en transparanter gegevens uit te wisselen, te vergelijken en te rapporteren door de betekenis van gegevens en de techniek te standaardiseren.

Hoe belangrijk is het voor corporaties om met standaarden te werken?
Door te werken met informatiestandaarden wordt de bedrijfsvoering van corporaties goedkoper, efficiënter en flexibeler. Bovendien kunnen ze makkelijker en sneller van elkaar leren.

Betekent het gebruik van standaarden automatisch dat datakwaliteit verbetert?
Sectorstandaarden leiden niet per definitie tot betere datakwaliteit. Ook een standaard kun je vullen met slechte en onbetrouwbare data. Een standaard kun je wél gebruiken om de datakwaliteit te controleren. Een standaard bevat vaak al consistentiechecks of informatie zodat deze makkelijker gebouwd kunnen worden. Sectorstandaarden met specifieke datakwaliteitscontroles helpen zo om datakwaliteit in één keer voor álle corporaties te verbeteren.

Is ‘uitdunning’ van het aantal ERP-leveranciers een goede zaak voor standaardisering?
Uitdunning van het aantal ERP-leveranciers leidt niet tot meer of betere standaardisering. Traditioneel wordt snel naar de ERP-leverancier gekeken, maar er zijn nog heel veel andere systemen in gebruik bij corporaties waarvan de data nodig is voor stuur- en verantwoordingsinformatie. Corporaties maken nog veel te weinig een vuist om leveranciers te bewegen gegevens volgens VERA uit te wisselen. Daarin zit een veel groter gevaar voor de standaardisering. Standaardisering gaat alleen werken als de hele sector er zijn schouders onder zet. Langs de zijlijn blijven staan en roepen dat het nog niet af is, gaat zeker niet helpen.

Hoe staat het met de adoptie van RGS? Hebben CORA en VERA het pad voor RGS gebaand?
Nee, dat is niet waar. Het Referentie Grootboek Schema komt uit een andere hoek de sector binnen door de relatie tussen RGS en de verplichte aanlevering aan de overheid. We zien dat de adoptie van RGS groter is en sneller gaat dan die van VERA. De actieve rol die Aedes heeft gepakt toen wij als Skarp het RGS voor woningcorporaties introduceerden heeft daar zeker aan bijgedragen. Beide standaarden samen werken perfect samen in de definities zoals deze beschikbaar zijn op de site van SBR-wonen voor bijvoorbeeld de dVi.

CORA en VERA hebben lang nodig gehad om voet aan de grond te krijgen. Zijn het inmiddels volwassen ‘dames’?
Wij zien VERA als een volwassen standaard waaraan wij ons volledig committeren. Het feit dat we daarmee pijlsnel kunnen groeien, zegt naar ons idee voldoende over de volwassenheid van deze standaard. Nog niet alles is af, maar al wel heel veel. Bovendien zit er op dit moment een heel goede beheerorganisatie achter VERA, waardoor onvolkomenheden en nieuwe wensen nu heel snel worden opgebouwd.

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Skarp