Ron Maes (Vincio Wonen): De afrekening van stookkosten vraagt om kennis van techniek, wetgeving én financiën

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Energie is de laatste jaren een steeds belangrijker onderwerp geworden voor de sector. Niet alleen door de verduurzamingsdoelen in Nederland, maar ook door de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen. Wat betekent dit voor je processen rondom de energieafrekening en afrekening van stookkosten? CorporatieGids.nl sprak erover met Ron Maes, Coördinator Administratie bij Vincio Wonen.

Transparantie en duurzaamheid noemt Ron de grootste uitdagingen als het gaat om de energieafrekening bij Vincio Wonen, verantwoordelijk voor zo’n 2.900 vhe in Zuid-Limburg: “Bij de doorgifte van de juiste meterstanden is door de komst van de slimme meter al een stuk handwerk vervallen en het voorkomt dat meterstanden verkeerd worden gecommuniceerd met de energiedienstverlener. Dat verbetert de transparantie. Als een huurder een vraag hierover heeft, concentreert zich dat nu vooral op zaken als ‘welke onderdelen zitten nu eigenlijk in de afrekening’ en ‘worden deze tegen het juiste verbruik afgerekend’?”

Minder kosten én positief voor het klimaat
En juist in dat verbruik zit de grootste uitdaging voor Vincio Wonen. Ron: “In het kader van verduurzaming, willen we in een aantal complexen de komende jaren de verwarmingsinstallatie vervangen. Deze installaties zijn zuiniger en kosten de huurder daardoor minder én hebben een positief effect op het klimaat. De stijgende energieprijzen hebben gelukkig iets minder invloed op onze huurders. Wij hebben namelijk een vaste prijsafspraak met onze energieleverancier tot eind 2023.”

Kerntaken
Het proces rondom de afrekening van stookkosten besteedt Vincio Wonen uit. “Verduurzaming van ons vastgoed en ‘slimmer’ werken zijn doelstellingen die wij in ons kwaliteitshandboek hebben gesteld. Het uitbesteden van dit soort processen zodat wij ons kunnen richten op onze kerntaken, is daar een goed voorbeeld van. We werken hierbij samen met ista. Zij hebben de kennis, ervaring én juiste meetinstrumenten om tot correcte afrekeningen te komen. Ook in de nazorg richting huurders is het prettig dat ista het vaste aanspreekpunt is. Dat geeft onze organisatie rust omdat we weten dat dit soort zaken extern goed belegd zijn.”

Uitbesteden via Debicasso
Uitbesteden betekent niet hetzelfde als helemaal je handen van een proces aftrekken, zegt Ron: “Er is een aantal situaties denkbaar waarbij een huurder alsnog contact opneemt met Vincio Wonen. Bijvoorbeeld wanneer een huurder een verlaging van het voorschotbedrag met meer dan tien procent wil, dan dienen wij daar eerst goedkeurig voor te verlenen. Of wanneer een huurder het niet eens is met het standpunt van ista.”

Techniek, wetgeving en financiën
Het grote voordeel van uitbesteden zit hem volgens Ron in de expertise van ista. “Afrekening stookkosten is een onderwerp dat raakvlakken heeft op het gebied van techniek, wetgeving én financiën. Het is heel lastig om een combinatie van mensen in dienst te nemen die de juiste vaardigheden hebben. Niet alleen wij zijn door de know how van ista ontzorgd, maar ook de huurder kan daardoor vertrouwen op een correcte en transparante manier van afrekenen.”

Maximale besparing
Op de vraag hoe verwacht wordt dat dit proces de komende jaren verandert, vertelt Ron: “In de nabije toekomst wordt de collectieve cv-installatie van een aantal complexen zoals eerdergenoemd vervangen. Dit gebeurt gefaseerd met de bedoeling om het energieverbruik te verminderen en de huurder meer comfort te bieden. In een complex aan de Weijenbergstraat zijn we momenteel al bezig en hebben we er tevens voor gekozen om met nieuwe meetapparatuur in de woningen, de huurder meer invloed op het verbruik te geven. Zo hopen we niet alleen ons bezit steeds duurzamer te maken, maar huurders tegelijkertijd handvatten geven om een maximale besparing te realiseren.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Vincio Wonen