RvC’s geven groen licht voor fusie Wonen Limburg en Woningstichting Urmond

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Eind vorig jaar lieten Woningstichting Urmond en Wonen Limburg al weten van plan te zijn te gaan fuseren. Inmiddels hebben de corporaties de interne onderzoeken afgerond (due diligence) en gaven de beide Raden van Commissarissen groen licht voor de fusie. Om het besluit te bekrachtigen tekenden bestuurder Wim Hazeu van Wonen Limburg en bestuurder Nico Pelt van Woningstichting Urmond woensdag 5 februari het fusiedocument.

De veranderingen in de woningmarkt en de maatregelen van de overheid maken herbezinning op de toekomst van woningcorporaties noodzakelijk. Willen zij hun volkshuisvestelijke taak goed blijven uitvoeren, dan vereist dat een gedegen financiële basis en een toekomstbestendig beleid. Voor Woningstichting Urmond reden om vanuit een nu nog sterke positie zelf de keuze te maken om bij een grotere financieel gezonde corporatie aan te sluiten. Bestuurder Nico Pelt: Voor ons betekent het opgaan in het groter geheel van Wonen Limburg de beste garantie dat we onze sociale opgave – het beschikbaar stellen van betaalbare woningen voor mensen die minder draagkrachtig zijn – kunnen blijven invullen.

Wonen Limburg ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid lokale corporaties die hun opgaven niet meer kunnen vervullen, te helpen. Wim Hazeu, bestuurder van Wonen Limburg: “Door de afnemende en vergrijzende bevolking liggen er flinke opgaven in de regio Westelijke Mijnstreek. Vooral op het gebied van wonen en zorg. Samenwerking en slagkracht is hierin essentieel.” Daarnaast zorgt de fusie voor vermindering van versnippering in de Westelijke Mijnstreek waardoor beter ingespeeld kan worden op de vraag. Zo kunnen er betere strategische voorraadbeheer keuzes worden gemaakt met lagere kosten.

Het enige dat een fusie tussen de twee corporaties nog in de weg kan staan is als er bezwaar gemaakt wordt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw heeft haar fiat voor de fusie al gegeven. De twee corporaties hopen het fusietraject 1 juli 2014 notarieel vast te kunnen leggen.

Bron: Wonen Limburg