Sdu: Grip op de informatiehuishouding zorgt voor een betere bedrijfsvoering

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties beschikken over enorm veel data. Hoe huisvest je al deze gegevens op een goede manier die veilig en efficiënt is én bijdraagt aan je processen? Sdu vertelt er op 12 september meer over tijdens CorporatiePlein, en wij spraken alvast kort hierover met Adviseur informatiemanagement Jesse de Regt.

Wat staat centraal op jullie stand tijdens CorporatiePlein 2024?
Een goede informatievoorziening begint met overzicht hebben van de informatie die zich binnen jouw organisatie bevindt én op welke wijze deze informatie wordt gebruikt en gedeeld met anderen. Hierdoor krijg je grip op jouw informatiehuishouding met als uiteindelijk doel een betere bedrijfsvoering. Informatie is immers essentieel voor het correct uitvoeren van de processen. Om grip op jouw informatiestromen te krijgen, heb je een actueel en compleet overzicht nodig van de processen binnen je organisatie, de rol die informatie speelt en de wijze waarop informatie wordt beheerd.

Kortom: grip op je informatiehuishouding? Altijd weten welke informatie waar is? Kom naar onze stand om de kern van VIND Informatiemanagement te leren kennen: een model Documentair Structuur Plan. Met daarin een overzicht van alle processen die je uitvoert en per proces welke informatie een rol speelt en wat de omgangsregels zijn.

Voor welke informatie kunnen bezoekers bij jullie terecht?
Hoe organiseer je de informatiehuishouding op zo’n manier dat iedere medewerker toegang heeft tot informatie die hij of zij nodig heeft? Dat iedereen werkt met de meest actuele informatie? dat informatie alleen maar toegankelijk is voor degene die daarvoor gerechtigd is? En dat informatie wordt beheerd conform wet- en regelgeving én eigen beleidskeuzes? Allemaal belangrijke aspecten als het gaat om informatiehuishouding.

Het opstellen van een goede, consistente en volledige procesinventarisatie waar de gehele organisatie op een uniforme manier mee kan werken, is een zeer omvangrijke en complexe klus. Ook zien we in de praktijk dat dit vaak vanuit de verschillende perspectieven in aparte projecten wordt opgepakt, terwijl een integraal beeld van de informatiehuishouding ontbreekt. Wel is er veel motivatie bij corporaties om de informatievoorziening verder te professionaliseren. Maar waar te beginnen? Samen met onze bezoekers kijken we hiernaar en kunnen we aangeven waar te beginnen.

Op welk vlak kunnen jullie corporaties écht verder helpen?
Sdu helpt corporaties vragen te beantwoorden zoals: hoe krijg je grip op je informatiehuishouding? Wat betekent de Wet open overheid voor jouw informatiehuishouding? Hoe voldoe je aan de AVG? Is jouw informatie beschermd volgens eisen van de BIC? Hoe kun je dit eenvoudig aantonen tijdens audits? En hoe zorg je dat je altijd weet of je werkprocessen voldoen aan de eisen van de visitatiecommissie?

Sdu is op CorporatiePlein te vinden op stand 17.

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Sdu