SKARP: "Verantwoordingsinformatie aanleveren kan sneller, beter en goedkoper"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het maken en versturen van stuur- en verantwoordingsinformatie is nu een drama voor corporaties. Dat stellen Frits van Dijk en Richard van der Zee. Volgens de twee 'oude rotten' uit de corporatiesector moet dat niet alleen anders, maar kan het ook veel makkelijker: met SKARP.

Richard en Frits hebben samen meer dan vijftig jaar ervaring in de corporatiesector. Al eerder werkte het duo samen. Eerst bij het NCCW en later bij Itris, het bedrijf waar Richard tot medio 2014 mede-eigenaar van was. Toen Richard begin 2015 SKARP startte, ging Frits direct mee in het avontuur. Richard: "Het ontbreekt volgens ons aan een partij die corporaties echt helpt met het probleem rondom stuur- en verantwoordingsinformatie. Uit die overtuiging zijn wij SKARP begonnen."

De missie van SKARP
De missie voor SKARP die Richard en Frits voor ogen hebben is dan ook glashelder. Frits: "Bij sommige corporaties is nu bijvoorbeeld een medewerker fulltime bezig met het aanleveren van de informatie voor dPi en dVi. Dat kan beter, sneller en goedkoper. Door middel van een slimme integratie van gegevens kunnen wij corporaties in staat stellen op een transparante wijze hun toegevoegde waarde te tonen tegen lagere kosten. Hierdoor regel je binnenkort je dVi, Aedes benchmark of KvK-rapportage met één druk op de knop."

Gegevens voor analyse
Niet alleen maakt SKARP het leveren van informatie gemakkelijker, SKARP stelt corporaties en informatievragers ook in staat data beter te analyseren. Richard legt uit: "Op dit moment leveren corporaties gegevens aan allerlei partijen, zoals de KvK, de gemeente en via CorpoData ook aan het WSW en het Centraal Fonds. Dat is niet alleen een kostbaar proces; het is ook niet volledig transparant wat de exacte betekenis is van al deze gevraagde gegevens. Daardoor wordt het invullen lastig."

"Binnen SKARP worden alle definities van de gevraagde gegevens vastgelegd en beheerd. Dat maakt niet alleen het aanleveren eenvoudiger, de kwaliteit van de informatie wordt daarmee ook veel beter. Wij zijn er van overtuigd dat zodra alle definities centraal zijn vastgelegd, zal blijken dat er op dit moment veel gegevens onnodig vaak worden opgevraagd. Door samen met de sector de standaardisatie van de informatie verder door te voeren zijn flinke besparingen mogelijk en neemt zowel de kwaliteit van de informatievoorziening als de transparantie van de sector als geheel toe.”

"Alleen als je gegevens met dezelfde betekenis vergelijkt, krijg je zinvolle informatie. We willen met SKARP woningcorporaties de mogelijkheid geven data van de sector, of van andere corporaties met die van zichzelf te vergelijken. Door standaardisatie kan binnen SKARP ook informatie van open standaarden als het CBS of BAG worden gekoppeld met informatie die de corporatie zelf al heeft. Dit verhoogt de kwaliteit van de basisadministratie enorm. Overigens is het aan de woningcorporaties zelf om te beslissen of hun informatie gedeeld wordt met anderen in SKARP. Corporaties blijven altijd de baas over hun eigen gegevens.”

Medewerking corporaties is nodig
Voor het succes van SKARP is volgens de twee wel de medewerking van woningcorporaties nodig. Frits vertelt: "SKARP is een nieuwe organisatie in de startup-fase. Het gaat pas werken als er meer partijen zijn aangehaakt. Wat wij nodig hebben is vertrouwen, commitment en inhoudelijke input op ons initiatief van woningcorporaties. Wij gaan ervoor, en we hebben behoefte aan corporaties die dat ook doen."

Richard vult aan: "We zijn momenteel bezig met een charmeoffensief om woningcorporaties, hun leveranciers én de opvragende partijen zo ver te krijgen, maar je komt hier altijd de belangen van andere partijen tegen. Dat maakt de aanloop lastig. Wij moeten iedereen overtuigen van het belang voor de sector. Uiteindelijk moet de markt SKARP omarmen. Iedereen moet hieraan meedoen, maar het belangrijkste zijn de woningcorporaties zelf. Hen meenemen in het ontwikkelingsproces en laten zien wat SKARP is, is daarvoor erg belangrijk."

"We hebben op dit moment een aantal corporaties gesproken en die zijn allemaal unaniem enthousiast. Het leveren van verantwoordingsinformatie kost deze woningcorporaties veel tijd en geld en de verantwoordingsplicht zal in de toekomst alleen maar toenemen. SKARP geeft hen de mogelijkheid hierop te besparen en bovendien extra informatie terug te krijgen, waarmee de kwaliteit van data wordt verhoogd."

Zet standaarden aan het werk
Een van de punten waarop de leverancier met SKARP de kosten van woningcorporaties wil terugdringen, is door standaarden als CORA, VERA en Redex 'nu echt werkend' te maken. Frits: "Die standaarden zijn op papier veel beter bereikbaar dan in de praktijk. Ze moeten informatieuitwisseling beter en goedkoper maken, maar de partijen die hier momenteel oplossingen voor aanbieden maken het even duur als in het verleden. Wij denken dat het anders kan. De kwaliteit kan beter en ook het proces kan efficiënter en goedkoper. Dat gaat de sector bereiken met het implementeren van de standaarden via SKARP."

SKARP verschijnt deze zomer
Volgens Richard en Frits verloopt de ontwikkeling van SKARP gestaag en verwachten de twee het platform rond de zomer te lanceren. In de tussentijd kunnen geïnteresseerden ook een kennissessie over het product bijwonen op 24 maart tijdens de CorporatieGids LIVE Kennisdagen. Richard legt uit: "In een demo willen we aantonen hoe stuur- en verantwoordingsinformatie wordt samengesteld vanuit de definities en hoe automatisch berichten worden samengesteld voor bijvoorbeeld de KvK, CorpoData of het CBS. Maar wat wij vooral willen laten zien is ons enthousiasme voor het concept.”

Op 24 maart en daarna kunnen corporaties zich bij SKARP ook opgeven voor het Sector Intelligence Overleg. Samen met koplopers in de sector wil SKARP de definities van de stuur- en verantwoordingsinformatie vaststellen en daarna aanbieden aan VERA. Richard vervolgt: “Laten we als sector zelf het voortouw nemen, voordat een ander het ons oplegt, met alle gevolgen van dien. De informatievoorziening binnen de sector kan anders, beter, sneller en goedkoper, met SKARP en vooral, met elkaar."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia