Spotr: Woningcorporaties helpen van aannames naar analyses te gaan

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Dat woningcorporaties veel waarde uit data kunnen halen, zien steeds meer organisaties in. Maar hoe manage je de data van al je vastgoed zo efficient mogelijk en hou je deze data actueel? En hoe kun je deze data optimaal inzetten om op een datagedreven manier organisatiedoelen te halen? Spotr vertelt er op 14 september meer over tijdens CorporatiePlein en wij spraken vooraf met CEO Dirk Huibers.

Wat staat centraal op jullie stand op CorporatiePlein 2023?
Bij CorporatiePlein 2023 staan wij klaar om woningcorporaties te informeren over hoe ze hun operationele kosten kunnen optimaliseren en hun verduurzamingsdoelstellingen kunnen halen met behulp van digitale vastgoedinspecties. De laatste jaren ervaren woningcorporaties aanzienlijk meer druk vanwege strengere regelgeving, stijgende kosten en een vergrijzende beroepsbevolking. De uitdaging is om meer te doen met beperkte middelen, maar hiervoor zijn betrouwbare data nodig, die vaak ontbreken. Het verzamelen van up-to-date data over de vastgoedportefeuille gebeurt momenteel vaak alleen handmatig op locatie, wat kostbaar en inefficiënt is. Dit resulteert bovendien vaak in onvolledige data vanwege ontoegankelijke delen van gebouwen, zoals daken, achtergevels en interieurs.

Spotr biedt een digitale en schaalbare oplossing om inzicht te krijgen in grote vastgoedportefeuilles. We ondersteunen woningcorporaties en hun inspecteurs door het uitvoeren van inspecties op afstand met behulp van AI, waardoor het aantal fysieke locatiebezoeken kan worden verminderd en datagestuurde besluitvorming wordt vergemakkelijkt. Door meerdere locatiebezoeken te bundelen in één digitale inspectie, besparen corporaties tijd en reiskosten, zodat inspecteurs en partners alleen op locatie hoeven te gaan als het écht moet.

Voor welke informatie kunnen bezoekers bij jullie terecht?
In het Spotr platform voor woningcorporaties wordt een complete, up-to-date visual twin van elk pand in de portefeuille gecreëerd. Inclusief dak-, gevel-, context- en eventueel interieurbeelden, in een digitaal platform dat door iedereen in de organisatie toegankelijk is. Deze afbeeldingen worden ieder jaar verzameld uit verschillende bronnen, zoals satellietbeelden, streetview en luchtfoto’s. Alle complexen worden geplot op een kaart en krijgen hun eigen carthotheek, met onder andere informatie over de adressen, bouwjaren, energielabels en gebouwhoogtes die aanwezig zijn in het complex. Er is ook een mogelijkheid om eigen data of 3D modellen te uploaden in het platform.

Daarnaast genereert Spotr unieke aanvullende data door het scannen van deze afbeeldingen met behulp van computer vision, zoals conditiescores van exterieur. Ook deze data worden geplot per complex en adres en kan worden geëxporteerd naar eigen systemen zoals IBIS om bijvoorbeeld de onderhoudsplanning effectiever neer te zetten. Ook detecteert Spotr jaarlijkse veranderingen in de portefeuille (de zogenaamde ZAF’jes) die eventueel door huurders zijn aangebracht.

Tot slot helpt Spotr met het juist registreren van data die op locatie worden verzameld door inspecteurs of partners, met behulp van Spotr’s ImageCollect App. De app is gemakkelijk in gebruik, waardoor afbeeldingen direct bij het juiste complex in het platform terecht komen. Dit kan zowel exterieur als interieurbeelden betreffen. Nooit meer gehannes met rondzwervende bestanden die niemand kan vinden.

Op welk vlak kunnen jullie corporaties écht verder helpen?
In het kort: wij helpen woningcorporaties van aannames naar analyses te gaan. Spotr inspecteert gebouwen digitaal en op schaal om locatiebezoeken te verminderen, data op orde te krijgen en datagedreven programmeren mogelijk te maken. Bovendien is de data navolgbaar, waardoor alle gegenereerde Spotr data transparant is na te zien door iedereen in de organisatie.

Voor meer informatie, zie ook onze video:

Spotr is op CorporatiePlein te vinden op stand 46.

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Spotr