Standaarden doen het werk, da’s skarp!

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Gelijktijdig met het verschijnen van deze CorporatieGids, zijn er nog twee gebeurtenissen die – bijna – even belangrijk zijn: Aedes lanceert het Referentie GrootboekSchema (RGS) en SBR-wonen publiceert de definities voor de dVi in VERA-formaat in het SKARP-portal. Waarschijnlijk had u daar al van gehoord en bijna even waarschijnlijk denkt u nu: ‘Ja daar moeten we nog iets mee!’. Nu is het mooie: u hoeft hier helemaal niets mee, of liever gezegd: u hoeft hier niets voor te doen. RGS en gegevensdefinities doen iets voor u – vooral in samenhang. En dat wil ik graag uitleggen.

Als u al naar de laatste versie van de dVi heeft gekeken, dan heeft u gezien dat er behoorlijk veel veranderd is, zelfs in de balans, w&v en het kasstromenoverzicht. Voor u betekent dat werk: u moet uitzoeken wat er precies veranderd is en vervolgens moet u de vertal ing maken naar uw grootboekadministratie: als bijvoorbeeld interne leningen niet meer apart hoeven worden verantwoord, op welke grootboekrekeningen heeft dat dan precies effect en waar moet u die posten nu verantwoorden? En als u dat al heeft uitgezocht, dan moet u de jaarrekening van vorig jaar nog een keer opnieuw maken. Want de dVi verlangt dat u het afgelopen verslagjaar en het vorig verslagjaar met elkaar vergelijkt, volgens de nieuwe definities.

En precies in al dat uitzoekwerk gaan RGS en SBR-definities u helpen!
Want als u in uw grootboekadministratie de vertaling naar RGS heeft gemaakt, hoeft u hiervoor helemaal niets te doen. De definities van SBR vertellen welke RGS-codes op welke manier moeten worden geteld en gepresenteerd. En het RGS maakt automatisch een vertaling naar uw grootboek en haalt de juiste informatie op. En wijzigen de definities volgend jaar opnieuw? Dan bent u nu al klaar!

En wat moet u dan wel doen?
In de eerste plaats moet u de vertaling maken van uw grootboek naar RGS. Misschien ziet u daar tegenop. Dan zeg ik: geef ons twee dagen! En natuurlijk heeft u een systeem nodig dat de gegevensdefinities van SBR-wonen automatisch kan vertalen – laat dat nou net het systeem zijn waarin de definities ook vastliggen! Het SKARP-systeem kan uw brongegevens automatisch vertalen naar de dVi van 2018. Maar ook naar de dVi van 2017. En wij beloven: ook naar de dVi van 2019!

Het belangrijkste wat u nog zelf moet doen is: goed administreren. Want alles staat of valt met een goede kwaliteit van de brondata. Als u daar meer over wilt weten, lees dan ook ons andere visieartikel. Of liever nog: ga met ons in gesprek!

En natuurlijk is er nog iets: de gegevensdefinities van SBR-wonen zijn geschreven in het VERA-formaat. Levert uw ERP-systeem nog geen VERA bestanden? Maakt u zich daarover geen zorgen: SKARP heeft een VERA-stekker voor ieder bronsysteem!

Bron: CorporatieGids 2019 | Foto: SKARP