Steelande wonen: "SVB is iets van de gehele organisatie"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In 2011 fuseerden Woningstichting Talma uit Hoogezand-Sappemeer en Woonstade uit de stad Groningen en gingen ze verder als Steelande wonen. De ene corporatie was vooral gericht op klanttevredenheid terwijl de ander meer bezig was met ontwikkelen. Als Steelande wonen willen ze zich onderscheiden door net iets meer te bieden wat betreft de kwaliteit van haar dienstverlening, woningen en de extra aandacht voor speciale groepen woningzoekenden. Een goed Strategisch Vastgoed Beleid (SVB) is hierbij een voorwaarde. Grote aanjager van het SVB bij Steelande wonen is Harold Bosboom, manager Beleid & Ondersteuning bij Steelande wonen. Op de vestiging van Steelande wonen in Groningen spreken we met hem over invoering van het SVB Portaal, de voordelen die dit met zich meebrengt en hoe de oplossing bedrijfsbreed is ingevoerd.

Kennis van bezit
Harold Bosboom: “De fusie is eigenlijk heel natuurlijk gegaan doordat het proces door de lange aanlooptijd goed is voorbereid. Als je net gefuseerd bent moet je jezelf als corporatie weer opnieuw uitvinden. Woonstade was meer met ontwikkelen bezig en Talma met klantgericht werken. Samen heb je dan eigenlijk de perfecte combinatie. Aanleiding om met SVB aan de slag te gaan was dat we inzicht wilden in de gevolgen van maatregelen die wilden nemen. Dit was ook vanuit het WSW een vereiste. We wilden de verschillende scenario’s kunnen vergelijken. Als we een bepaalde maatregel nemen dan willen we zien wat daar dan de gevolgen van zijn. Daarbij wilden we kennis van ons bezit hebben en die met elkaar delen. Dit is zeker in een fusie organisatie van groot belang. Deze kennis zit vooral in de hoofden van mensen en daarom zijn we met het SVB Portaal ook begonnen met een nulmeting”.




Scenario’s vergelijken
“De keuze voor het SVB Portaal heeft een lange aanloop gehad. Ik had in 2010 al eens een demo gezien maar toen vond ik het nog te groot voor ons. Na de fusie kwam het ineens weer in beeld. De situatie is nu ook anders dan vroeger. De eisen zijn aangescherpt en de markt is veranderd. Beide organisaties gebruikten zowel IntraWIS (o.a. voor de woningcartotheek) als IBIS MAIN (voor meer jaren onderhoudsplanning) en aangezien het SVB Portaal hier op aansluit was de keuze snel gemaakt. We hebben nu samen met FMP (waar het rekengedeelte plaats vindt) een integrale oplossing. We hebben de kastromen prima inzichtelijk. Het mooie aan het SVB Portaal is dat als je ergens anders op wilt sturen, bijvoorbeeld op ratio’s, dan kan dat ook. We hebben het onszelf niet gemakkelijk gemaakt. Zo heeft elk complex bij ons eigen scenario’s We konden dit doen want we hebben de gegevens en zo kunnen we zo nauwkeurig mogelijk werken. We zien nu de gevolgen van onze beslissingen. Als we nu woningen verkopen kunnen we zien wat de gevolgen hiervan zijn. Voorheen deden we dit op grond van wat iedereen van de woningen wist. De resultaten zijn inmiddels richting WSW en zij hebben aangegeven hier goed mee uit de voeten te kunnen. Dus dat doel hebben we in ieder geval bereikt”.

Neuzen dezelfde kant op
“SVB is al redelijk ingebed in de organisatie maar we hebben nog wel een slag te slaan. We willen gaan werken met het ondernemingsplan als uitgangspunt waarna we een portefeuille strategie ontwikkelen en dit gaan we door vertalen naar ons Strategisch Vastgoed Beleid. Bij de implementatie is veel overleg gevoerd tussen de verschillende afdelingen. SVB is niet iets van woondiensten of vastgoed maar gaat door de hele organisatie heen. We hebben alle afdelingen erbij betrokken en hebben daarbij ook wel een aantal harde noten moeten kraken. Zo kan bijvoorbeeld de visie op onderhoud op de afdeling wonen heel anders zijn dan op de afdeling vastgoed. We hebben dankzij de overleggen veel overeenstemming kunnen bereiken. Dit was eigenlijk al het eerste winstpunt van de implementatie. Ook Piet Stam, de consultant van NCCW, heeft hier met ons goed meegedacht. Het is prettig om een onafhankelijk iemand erbij de te hebben. Mede dankzij zijn deskundigheid hebben we de neuzen dezelfde kant op gekregen. Want dat is essentieel bij een goed SVB: Je moet alle afdelingen erbij betrekken. Dan stem je het proces beter op elkaar af en haal je de meeste winst”.

Bron: NCCW