TESTMONITOR I CEPO: Betere afstemming tussen IT, werkproces en gebruikers

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

TESTMONITOR I CEPO helpt al meer dan 20 jaar organisaties om integraal de kwaliteit van hun informatiesystemen en werkprocessen naar een hoger niveau te tillen. Wij geloven dat betere afstemming tussen IT, werkproces en gebruikers leidt tot effectievere en efficiëntere bedrijfs- en klantprocessen, meer tevreden in- en externe klanten, lagere kosten en meer omzet.

Het succes van de implementatie en gebruik van een informatiesysteem wordt medebepaald door de acceptatie van de gebruikers. Zeker in een tijd waarin iedere investering op een goudschaaltje wordt gewogen wil je vaststellen dat een (nieuw) informatiesysteem werkt, maar nog belangrijker, dat er efficiënt en effectief mee te werken is (en blijft!).

“De softwareleverancier test toch?” “Wij hoeven niet te testen, omdat wij voor een standaard ERP-systeem kiezen?” Veelgehoorde opmerkingen, waardoor beslissers en verantwoordelijken in de praktijk het belang van de acceptatie ‘sluitpost’ en kwaliteitszorg onvoldoende onderkennen. Veelal vormt ERP-achtige pakketsoftware de kern van de informatievoorziening. In feite is de volledige bedrijfsvoering afhankelijk van het functioneren van het informatiesysteem. Veel organisaties onderschatten daarbij niet alleen de complexiteit van de IT (moderne ERP-pakketten hebben vaak het karakter van een Meccano-doos waardoor pas bij implementatie de functionaliteit wordt bepaald), maar vooral de complexiteit van de eigen organisatie: verschillende rollen eindverantwoordelijkheden, verschillende typen klantcontacten, door elkaar lopende processen. Hoe beheers je nu de kwaliteit van je IT in relatie tot de organisatie? Nog belangrijker: hoe zorg je dat dat zo blijft waardoor veranderingen evolutionair plaatsvinden in plaats van revolutionair.

Continu testen is domweg een te tijdrovende en te gespecialiseerde klus. De standaard testmethoden en kwaliteitsmodellen in de IT bieden hiervoor geen oplossing omdat ze het informatiesysteem als uitgangspunt hebben en niet het bedrijf.

Daarom is een werkwijze nodig, waarbij de werkprocessen en IT van hun complexiteit worden ontdaan én de samenhang eenvoudig en concreet in kaart worden gebracht. Een werkwijze ook waarbij voor de toetsing van het ontwerp (de uitvoering) gebruik wordt gemaakt van slimme, intuïtieve, software, waardoor gebruikers heel eenvoudig hun nieuwe en huidige informatiesystemen kunnen beoordelen op werking en tegelijkertijd verbeteringen kunnen aandragen. Bovendien omvat deze werkwijze niet alleen de acceptatie van het informatiesysteem, maar ook de acceptatie en vastlegging van de ‘nieuwe’ organisatie en werkprocessen. Niet alleen bij een implementatie maar gedurende de hele levensduur van een informatiesysteem.

Dát is waar TESTMONITOR | CEPO organisaties bij helpt.

Kwaliteitsabonnement
De basis van onze werkwijze is een uniek met hodisch concept waarin we de samenhang van werkprocessen, informatiesysteem en feitelijke werkwijze gestructureerd vastleggen. Daardoor wordt het bijzonder eenvoudig om continu te beoordelen of de IT werkt en je er opt imaal je werk mee kunt doen, ook wanneer tijdens de levenscyclus werkprocessen en informatiesysteem wijzigen. Meer nog, risicoanalyses kunnen eenvoudig worden gemaakt, doordat steeds inzichtelijk is wat de impact van een wijziging is. Last but not least wordt heel eenvoudig zichtbaar waar winst te boeken is in efficiency of effectiviteit. Het Kwaliteitsabonnement® vormt daarmee een uitstekende basis voor IT-beleid en als onderlegger voor EDP-audits.

TestMonitor
Testen met en door gebruikers vergt een andere aanpak dan testen met IT-professionals. Gebruikers kijken immers vooral naar hoe het informatiesysteem hun feitelijke werkzaamheden ondersteunt. Ze willen ook kunnen testen zonder eerst weer een cursus te moeten volgen om een testtool te kunnen gebruiken. Testmonitor is een unieke applicatie voor het acceptatietesten van software. Uniek omdat ze twee gezichten heeft: De eenvoud om er binnen vijf minuten mee te kunnen werken en testresultaten registeren. De compleetheid om met een krachtige analyse en doelgericht issuebeheer ook complexe trajecten te beheersen.

Geautomatiseerd testen
Testautomatisering is eigenlijk softwaretesten met software. Het grote verschil met handmatig testen is dat dit – zoals de naam zegt – volledig automatisch gebeurt. Handmatig testen en geautomatiseerd testen gaan hand-in-hand, waarbij alle resultaten worden samengebracht in één oplossing. TestMonitor wordt hiermee de online testmanagement oplossing voor handmatig testen met geïntegreerd de gekozen automatische testoplossing.

Bron: CorporatieGids 2018 | Foto: TESTMONITOR I CEPO