The Sourcing Company met zes tips om weer goed van start te gaan na de vakantie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Als het goed is ben je door de vakantie lekker tot rust gekomen en heb je nieuwe energie opgedaan om weer met frisse zin aan de slag te gaan. De mogelijke valkuil is dat collega’s gelijk bij binnenkomst van jouw energie willen profiteren. Of is het zo dat je jezelf voor de eerste maandagochtend weer op moet peppen en je zelfs moeite hebt om op te staan? In beide gevallen helpen onderstaande tips om weer goed van start te gaan.

Tip 1: Houd “Out of Office” één dag langer aan
Het is heel plezierig opstarten als iedereen denkt dat je pas morgen weer aan de slag gaat. Dan heb je namelijk een dag op kantoor of op je thuiswerkplek om in alle rust de berichten in je email inbox te beantwoorden of te verwijderen. Het positieve bijeffect is dat collega’s, die op je eerste werkdag wel een email ontvangen, denken dat je in je vakantie aan het werk bent. Tip 1b: Wel even afstemmen met je manager of hij of zij er net zo over denkt.

Tip 2: Plan als eerste een gesprek met je waarnemer
Vóór de vakantie had je alles netjes overgedragen aan een collega. De snelste manier om goed van start te gaan is om de status met betrekking tot de overdracht door te nemen. Het voorkomt dat je onnodige dingen gaat doen die allang zijn afgehandeld, of inmiddels geen prioriteit meer hebben.

Tip 3: Plan tijd in de agenda om mogelijke achterstanden in te halen
Tegenwoordig zijn er allerlei slimme tools om beter en efficiënter met elkaar samen te werken, zoals bijvoorbeeld Microsoft Teams. Daarin kan je alles terugvinden over de statussen van projecten die tijdens jouw vakantie gewijzigd zijn. Heel handig, maar neem er ook de tijd voor. Dan ben je bij de volgende vergadering weer volledig op de hoogte. Waar je nog meer aan kunt denken? Bijvoorbeeld aan het doorlezen van interne nieuwsbrieven die tijdens je vakantie verzonden zijn.

Tip 4: Stel juist nu prioriteiten
Er wordt weleens als tip gegeven om na de vakantie zo veel mogelijk nieuwe projecten op te starten en voor verandering te zorgen. Je hebt nu eenmaal recentelijk extra energie opgedaan. Maar misschien kan je dat beter aan het begin van een nieuw jaar doen. Nu is het juist de tijd om het jaar positief af te sluiten en met z’n allen de strategische doelen na te streven. Na september volgen immers al razendsnel de feestdagen en blijkt het jaar toch weer (te) kort geweest te zijn.

Tip 5: Vergeet niet te relaxen
Mocht je slecht weer gehad hebben in de vakantie, ga dan als de zon schijnt ook naar buiten. Ben je actief bezig geweest houd dat dan vooral ook vol. Heb je tijdens je vakantie wat minder de smartphone bekeken, doe dat thuis dan ook eens wat vaker. Het geeft rust in je hoofd.

Tip 6: Zorg dat je altijd iets hebt om naar uit te kijken
Voor wie een extra oppepper nodig heeft hebben we vooral het advies om bij tegenzin je te concentreren op iets moois wat in het vooruitzicht ligt. Is dat niet op kantoor boek dan alvast je volgende vakantie. Het helpt.

Bron: The Sourcing Company, Foto: The Sourcing Company