Top 3 gemeenten met grootste prijsstijging en -daling

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Afgelopen maanden zijn de gemiddelde huizenprijzen op zowel maandniveau als jaarbasis licht gedaald. Maar er zijn plekken in Nederland waar nog steeds een prijsstijging wordt gemeten. In deze Maandalert Woningmarkt analyseren we mei 2023 en bekijken we in welke 3 gemeenten de prijzen het meest stegen en waar ze het meest daalden. En zoals elke maand zie je op onze interactieve kaarten in een oogopslag hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen in jouw regio.

Prijsdaling op maandniveau weer kleiner
Ook in mei 2023 daalden de huizenprijzen op maandniveau, maar ditmaal slechts 0,11%. In april was dat nog 0,5%. Op jaarbasis daalden de prijzen eveneens: de gemiddelde huizenprijs lag in mei 5,87% lager dan mei 2022. Dat is iets meer dan in april, toen de huizenprijs gemiddeld 5,03% gedaald was ten opzichte van een jaar eerder.

Top 3 prijsstijging gemeenten
In welke gemeenten stegen de huizenprijzen in mei het meest? Op 3 staat Sliedrecht met een prijsstijging van 1,09% ten opzichte van april. Op 2 vinden we Dordrecht met 1,13%. En aan kop gaat Hardinxveld-Giessendam met een prijsstijging van 1,14%. Opvallend detail: deze gemeenten liggen alle in de provincie Zuid-Holland.

“Top 3 gemeenten met grootste prijsstijging allemaal in Zuid-Holland”

Top 3 prijsdaling gemeenten
En in welke gemeenten noteerden we in mei de grootste daling op maandniveau? Op 3 een Zuid-Hollandse gemeente: Lansingerland, met een daling van 1%. Op 2 de Overijsselse gemeente Hof van Twente, waar de huizenprijzen in mei gemiddeld 1,01% lager waren dan in april. De gemeente met de grootste daling vinden we in Groningen: Eemsdelta (Delfzijl en omgeving), waar de huizenprijzen 1,21% daalden.

In de vorige maandalert noemden we Eemsdelta nog als de gemeente met de grootste prijsstijging op jaarbasis (heel toevallig eveneens 1,21%). Dat blijkt inmiddels niet meer het geval: in vergelijking met mei 2022 is er nu een daling van 3%.

Hoe de huizenprijzen zich ontwikkelden in andere gemeenten en in de provincies zie je op de interactieve kaarten hieronder.

Prijsontwikkeling per provincie op maandniveau
Deze kaart toont per provincie de prijsstijging of -daling in mei ten opzichte van april. Hoe groener de kleur, hoe groter de stijging. Hoe blauwer de kleur, hoe groter de daling. Klik op de kaart om te zien hoe de prijzen in de provincie, landelijk en per woningtype stegen of daalden.

Prijsontwikkeling per gemeente op maandniveau
Deze kaart toont per gemeente de prijsstijging of -daling in mei ten opzichte van april. Hoe groener de kleur, hoe groter de stijging. Hoe blauwer de kleur, hoe groter de daling. Klik op de kaart om te zien hoe de prijzen in de gemeente en landelijk stegen of daalden.

Aantal transacties
Vergeleken met de maand ervoor lag het aantal transacties in mei 2023 flink hoger: we registreerden 15.000 woningtransacties. Dat is ruim 2.000 meer dan in april, en vergelijkbaar met het aantal transacties in mei 2022.

In onderstaande grafiek staan de aantallen woningtransacties per maand in Nederland geplot van de afgelopen 3 jaar. Zo zijn eventuele seizoenseffecten eenvoudig zichtbaar. (Let op: bij de transactiecijfers tellen we alle transacties die per maand plaatsvinden in Nederland.)

Aantal transacties
Deze kaart toont van iedere gemeente het aantal transacties in mei. Hoe roder de gemeente is gekleurd, hoe hoger de mediaan van de transactieprijs. Hoe blauwer de gemeente, hoe lager de mediaan. Klik op de kaart en bekijk per gemeente het aantal woningtransacties en de mediaan van de verkoopprijs.

Maandalert Nederlandse Woningmarkt
Met de Maandalert Woningmarkt bieden wij elke maand een uitgebreide analyse van de woningmarkt in Nederland op basis van ons Automated Valuation Model (AVM). Dit model berekent de trends op de woningmarkt aan de hand van de verkopen die door het Kadaster geregistreerd en geleverd worden.

Ortec Finance AVM wordt erkend door toezichthouders en gebruikt door woningcorporaties, hypotheekverstrekkers, taxateurs en accountants voor het modelmatig bepalen van de marktwaarde (leegwaarde) en markthuur van woningen.

Wil je een reminder van deze maandelijkse update van de woningmarkt op detailniveau in je inbox ontvangen? Meld je aan voor de Maandalert Woningmarkt.

Aanmelden Maandalert Woningmarkt

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance