VERA blog: VERA voor dummies

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

VERA staat voor Volkshuisvesting Enterprise Referentie Architectuur en is opgezet in navolging van CORA (Corporatie referentie Architectuur). Hiermee is een belangrijke stap gezet in de richting van eenduidigheid, uniformiteit, enkelvoudigheid, standaardisatie en transparantie in de Woningcorporatiesector.

Er is een methodiek ontstaan die maximaal herbruikbaar is bij de uitwerking van de VERA voor andere ketenprocessen en ketenautomatisering binnen de sector zoals ontwikkelen eenheden en leefomgeving, onderhouden eenheden, verhuren eenheden, verkopen eenheden enzovoort.

De verhouding tussen CORA en VERA
VERA is de technische uitwerking van de Corporatie Referentie Architectuur (CORA) en heeft als belangrijkste doelgroepen corporaties, leveranciers en ketenpartijen.

In bovenstaande illustratie is weergegeven hoe de onderdelen van VERA samen met de CORA 3.1 focusgebieden (SIG-CORA, 2012) gepositioneerd worden. CORA en VERA zijn complementair aan elkaar en hebben een wisselwerking op elkaar. In CORA worden referentiemodellen, architectuurvraagstukken en de daarbij behorende principes en standaarden beschreven, met name vanuit een business oogpunt. Daar waar in CORA sprake is van gegevensuitwisseling is VERA de aangewezen standaard die voor uitwerking en realisatie gebruikt kan worden. De VERA standaard is een invulling vanuit technisch oogpunt om gegevensuitwisseling te standaardiseren binnen de kaders die CORA biedt. In de technische vertaling van CORA in VERA en het detailniveau wat dit met zich meebrengt ontstaat weer input voor CORA.

In ‘Jip-en-Janneke-taal’ wat brengt dit alles ons nu? Daarom wil ik de metafoor maken met de mobiele telefoon, stel voor uw toestel is leeg, nu weet u een ding zeker dat uit alle stopcontacten in Nederland komt 220volt (muv datacentra deze hebben vaak krachtstroom) en dat is wat u nodig heeft, wat u niet weet is welke stroomleverancier of distributeur erachter het stopcontact zit en wat u ook niet weet of het groene, witte of grijze stroom is, maakt dat wat uit? Nee want uw telefoon is leeg en moet opgeladen worden en daarvoor is 220volt nodig. Maw onafhankelijk van het type van uw mobiele telefoon kunt u gebruik maken van de functionaliteit die u nodig heeft, 220volt, mooi he ? dat is nu standaardisatie ten voeten uit. De VERA gaat zorgen dat onafhankelijk van uw ERP- of pakket-leverancier u binnen de corporatie functionaliteiten tussen verschillende systemen kunt koppelen en gebruiken.

Dit alles door het vooraf realiseren van heldere en standaard afspraken en definities.

Arjan van Dijk, Directeur Solution Management cegeka-DSA, oud mede-oprichter van Stichting VERA.

-------------

Dit is een aflevering uit de BLOG serie over VERA. VERA standaardiseert informatie en informatieuitwisseling in de corporatiesector. De auteurs zijn actief (geweest) in de ontwikkeling van VERA. Met deze BLOGS willen we de bekendheid van VERA vergroten en het gebruik ervan bevorderen. Maar ook hopen we op feedback en zoeken we mensen die willen bijdragen aan de doorontwikkeling van VERA! Het maakt niet uit of je bij een corporatie werkt of bij een leverancier. Heb je een idee, feedback, een wens of kritiek, laat het weten op de VERA LinkedIn pagina of stuur een mail naar info@stichting-vera.nl. (Stichting VERA voert geen regie over de inhoud van deze BLOGS.)

Bron: VERA