Vernieuwingsagenda: de kop is eraf

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De Aedes Vernieuwingsagenda – bijna een jaar geleden gestart – verbindt corporaties en partners die samenwerken aan vernieuwing op zes belangrijke thema’s. Een van die thema’s is het verbetertraject Digitalisering en Informatievoorziening. Bas Buitendijk en Martijn Videler van VVA-informatisering, die het afgelopen jaar het verbetertraject hebben getrokken, maken binnenkort plaats voor de nieuwe kartrekker Michiel van Wezel, adviseur Informatiemanagement bij Aedes.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie SBI Maart 2018

De Vernieuwingsagenda werkt samen op zes belangrijke thema’s: Verduurzamen, Betaalbaar bouwen en wonen, Wonen en zorg, Leefbare wijken en buurten, Verbeteren bedrijfsvoering en veranderkracht en Digitalisering en informatievoorziening.

Verantwoordings- en stuurinformatie
Een van de projecten die binnen het thema digitalisering en informatievoorziening is opgepakt, is de realisatie van een standaard Referentie Grootboek Schema (RGS) voor de corporatiesector. “RGS draagt bij aan vereenvoudiging van de verantwoordingsinformatieproces en reductie van administratieve lasten,” licht Bas toe. “Samen met een klankbordgroep, bestaande uit inhoudelijke specialisten uit de sector, inhoudelijk kennis vanuit Aedes, expertise van sector intelligencebureau SKARP en andere stakeholders, werken we aan een door de hele sector gedragen product. Deze standaardisatie helpt om de komende jaren toe te werken naar volledige system-to-system aanlevering van verantwoordingsinformatie met één druk op de knop. De ambitie om te werken aan administratieve lastenverlichting is een belangrijk item uit het in december afgesloten convenant verbeteren informatievoorziening.”

Informatiebeveiliging en privacy
Privacy is met de komst van de AVG ook een erg actueel thema bij woningcorporaties. Niet voor niets dat dit ook een belangrijk spoor werd binnen de Vernieuwingsagenda. “Corporaties moeten net als alle organisaties voldoen aan deze nieuwe Europese privacywetgeving,” zegt Bas. “Veel corporaties waren afzonderlijk van elkaar bezig om het spreekwoordelijke wiel opnieuw uit te vinden.” VVA-Informatisering – die al veel ervaring heeft opgedaan op dit dossier – heeft samen met Aedes corporaties op dit thema uitgenodigd om mee te denken. “Samen met een gemêleerde groep corporatiemedewerkers – van juristen en privacy-experts tot en met I&A-medewerkers en specialisten die zich specifiek bezighouden met Informatiebeveiliging – hebben we samen met een externe privacypartij een routeplanner voor de AVG ontwikkeld.”

Inzichten en aanvullende items
De AVG-routeplanner is al meer dan driehonderd maal opgevraagd via de website van Aedes. Ondertussen wordt doorgegaan met de groep corporatiemedewerkers om inzichten uit te wisselen en aanvullende items te maken op de routeplanner. “Denk daarbij aan inzichten rondom Awareness, Privacy by Design en Privacy by Default,” gaat Bas verder. “Ook merken we dat er nog veel vragen zijn over uitwisseling van persoonsgegevens in het sociale domein. Denk bijvoorbeeld aan leefbaarheidsvraagstukken en personen met verward gedrag. Ook hier wordt nu aandacht aan besteed.”

E-dienstverlening
Binnen het spoor e-dienstverlening zijn inmiddels twaalf corporaties aangehaakt om technologische ontwikkelingen die relevant kunnen zijn voor de toekomstige e-dienstverlening van woningcorporaties te verkennen. Zo wordt een pilot voorbereid om te onderzoeken hoe snel meerwaarde met chatbots gerealiseerd kan worden. “Een ander domein dat wordt verkend is blockchaintechnologie,” vertelt Martijn. “De vraag die daarbij centraal staat is hoe de klantdienstverlening, interne bedrijfsvoering en ketensamenwerking met de inzet van blockchaintechnologie beter en tegen lagere kosten vormgegeven kan worden. Dit zit nog in de opstartfase en we zijn nog op zoek naar corporaties die zich daar ook verder in willen verdiepen. Ook worden best-practices rondom e-dienstverlening in kaart gebracht, op termijn verwachten we dit in een soort infographic te kunnen publiceren. Andere thema’s waaraan binnen het thema digitalisering en informatievoorziening wordt gewerkt zijn ketensamenwerking en -automatisering rondom dagelijks onderhoud, BIM en het opzetten van een leertraject over big data.”

Meerwaarde
Voor Martijn en Bas was de interim-opdracht binnen de Vernieuwingsagenda een leerzaam avontuur. “We kijken terug op een leuke en vruchtbare tijd. Samen met betrokken corporatiemedewerkers en Corponet hebben we gewerkt aan verbeteringen en innovatie en daarmee resultaten geboekt die van meerwaarde zijn voor de hele sector,” zegt Martijn.

Van Wezel
En dat is precies de spijker op zijn kop waarom Michiel van Wezel Dudok Wonen heeft verruild voor Aedes. “Ik zie veel manieren waarop digitalisering de sector vooruit kan helpen, en draag daar graag aan bij,” zegt hij. “Aedes is natuurlijk een erg goede plek om deze ambitie ook echt waar te maken. Welk onderwerp we ook oppakken, het is belangrijk dat we dat samen doen. Met corporaties en brancheclubs, maar waar nodig ook met andere stakeholders. De impact van digitalisering op de sector kan dan enorm zijn.”

Bron: CorporatieGids Magazine | Foto: Shutterstock