ViaData/Humanitas Cloud doorstaat ethische hackpoging

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Sinds begin 2014 maakt Humanitas gebruik van de Cloudomgeving van ViaData. Humanitas is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. Jaarlijks zijn er ruim 13.000 vrijwilligers actief met diverse activiteiten om meer dan 52.000 mensen te helpen iets aan hun situatie te veranderen. Vanuit een landelijk bureau en vijf districten wordt er gebruik gemaakt van de Cloudomgeving van ViaData. Deze districten bestaan uit afdelingen met leden en vrijwilligers die op een grote hoeveelheid verschillende locaties connectie met het ICT netwerk moeten kunnen maken om gezamenlijk gebruik te maken van dezelfde software en data.

De vraagstelling van Humanitas was om vanuit een centrale IT omgeving iedere netwerkgebruiker toegang te geven tot de centrale software en data. Omdat door de veelheid van aansluitingen in de netwerkomgeving de beveiliging van de aanwezige data zoals de gegevens van klanten en vrijwilligers, van erg groot belang is was de noodzaak groot om een secure Cloudomgeving te creëren. Als automatiseerder is ViaData er natuurlijk alles aan gelegen om dit op een bekwame en hoogstaande manier te faciliteren. Natuurlijk kun je zelf stellen dat je goed beveiligd bent door diverse maatregelen die je als automatiseerder neemt, maar dit is hetzelfde als de slager die zijn eigen vlees keurt. De ultieme test qua beveiliging is wanneer een team hackers een poging doet om aan te tonen dat de beveiliging niet in orde is of de beveiliging probeert te omzeilen.

6 november jl. heeft Deloitte een poging gedaan om de ViaData/Humanitas Cloud te hacken. Een groep van ongeveer twintig mannen en één vrouw hebben een aantal uur achterelkaar gezocht naar manieren om binnen te komen. Uiteindelijke is het niet gelukt en heeft de Cloud de hack goed doorstaan. Het initiatief voor de hackpoging kwam vanuit Deloitte. Medewerkers van Deloitte participeren op vrijwillige basis en willen zo aandacht vragen voor maatschappelijk betrokken organisaties. In dit geval was dat dus Humanitas en daarmee indirect ViaData als leverancier.

ViaData is blij te mogen constateren dat de verantwoordelijkheid die zij heeft voor de beveiliging van haar Cloudomgeving op deze manier is getoetst en goed bevonden.

Bron: ViaData

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van ViaData in de CorporatieGids 2014 te bekijken.