Vijf duurzame dakoplossingen voor de toekomst

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het verduurzamen van de Nederlandse daken is in volle gang. Dat moet ook wel, willen woningcorporaties hun klimaatdoelen in 2050 behalen. Op dit moment is het isoleren van het dak de hoofdmoot maar als het de verduurzaming van daken betreft, is er ook vandaag de dag al veel meer mogelijk. Met Cliff Bosman, regiodirecteur van Amsterdam, bespreken we de duurzame dakoplossingen van nu.

Dat daken de komende jaren een steeds belangrijkere rol zullen gaan spelen in het klimaatvraagstuk en in de maatschappij staat vast. Met onder meer daktuinen, rooftopbars en zonneparken is het gebruik van daken tegenwoordig al behoorlijk divers, ziet ook Cliff. “We merken dat klanten vaker kiezen voor gecombineerde oplossingen die het dak multifunctioneel maken. De juiste isolatie met een goede waterdichte afwerking is altijd de basis. Vergroenen heeft namelijk geen zin als het dak niet goed is geïsoleerd. Na isolatie houdt het echter niet op. Er is veel meer mogelijk wanneer het gaat over verduurzaming van het dak.”

  • “Dakisolatie is op dit moment de meest voorkomende oplossing, omdat deze direct bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen en op bijna elk dak toe te passen is. We bespraken dakisolatie al uitgebreid in dit artikel.
  • Groene daken winnen aan populariteit. Groene daken zorgen onder meer voor verkoeling in de onderliggende ruimte, maar ook in de stad. En wist je dat wetenschappelijk is aangetoond dat uitzicht op groene daken gelukkiger maakt? Groene daken bestaan in meerdere varianten, met intensief en extensief als de twee bekendste soorten
  • Bij intensieve vorm worden sterke daken van bijvoorbeeld parkeergarages omgeturnd in daktuinen.
  • In de bestaande woningbouw zien we vaker extensieve groene daken, zoals daken die worden voorzien van sedum beplanting. Deze zorgen naast een mooier uitzicht ook voor verkoeling.
  • Blauwe daken zijn ideaal om regenwater op te vangen. Er wordt een waterretentiesysteem in de vorm van kratjes op het dak geplaatst. Bij hevige regenval bufferen die het water, waarna het regenwater vertraagd wordt afgevoerd naar het riool. Zo raakt het riool niet overbelast.
  • Witte daken zorgen voor verkoeling onder het dak. Met het warmer worden van de aarde, worden ook daken en gebouwen warmer. Zeker onder een dak met zwarte dakbedekking kan het behoorlijk heet worden. Een wit dak reflecteert het zonlicht en dat is veel comfortabeler om onder te wonen of werken.
  • Gele daken (ofwel zonnepanelen) wordt al veelvuldig gebruikt om energie op te wekken op daken. En dat zullen we in de toekomst alleen nog maar meer gaan zien. Je ziet dat zonnepanelen ook steeds vaker gecombineerd worden met andere oplossingen zoals een goede isolatie en een groendak.”

Duurzame daktrends
Hoewel hij zich in zijn functie vooral bezighoudt met de dagelijkse realiteit, neemt Cliff graag de tijd om na te denken over de toekomst van het dak. Op dit moment ziet hij dat er verschillende belangrijke ontwikkelingen gaande zijn:

  • Duurzame materialen. Leveranciers maken steeds vaker gebruik van duurzame materialen en productietechnieken. Een plus wanneer het aankomt op dakdekken. Consolidated werkt namelijk bij voorkeur met duurzame materialen.
  • Recycling. Er is schaarste van grondstoffen, en dat betekent dat er in de toekomst meer gerecycled gaat worden. Nu al wordt materiaal dat afkomstig is van daken hergebruikt voor nieuwe dakbedekking.
  • Data. Ook op het dak is er in de toekomst een nóg grotere rol weggelegd voor data. Er zijn steeds meer technieken beschikbaar om op een effectieve manier data te verzamelen. Deze data helpt onder andere bij het vormgeven van een meerjarenonderhoudsbegroting, doordat inschattingen nu gemaakt kunnen worden op basis van verzamelde data uit het verleden. Het dakmanagementsysteem Dakota is hierbij onmisbaar. In de toekomst zal het verzamelen van die data steeds meer automatisch gaan. Door plaatsing van sensoren op de daken kan de staat van het dak continu gemonitord worden.

Blijven innoveren
De wereld van dakdekken is door de jaren heen flink veranderd. Waar het vroeger allemaal ging om het voorkomen van lekkages is heden ten dage duurzaamheid speerpunt nummer één. Cliff vertelt hierover: “Consolidated is een bedrijf dat bol staat van de innovatie en dat gaat in de huidige tijd bijna altijd hand in hand met duurzaamheid. Bezig zijn met deze onderwerpen is iets waar we veel energie van krijgen. Eigenlijk staan we op het gebied van duurzaamheid en innovatie nooit stil.”

Andere dakvragen?
Ben je dakbeheerder, werk je bij een woningcorporatie en heb je nog andere dakvragen? Deel ze met ons via www.consolidated.nl/contact, we denken graag met je mee!

Bron: Consolidated, Foto: Consolidated