Watch-E: Monitoring essentieel om duurzaamheidsingrepen écht te laten renderen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Er wordt enorm veel verduurzaamd in de corporatiesector. Maar hoe houd je grip op alle ingrepen die je uitvoert? Hoe weet je bijvoorbeeld of ze wel écht het gewenste effect hebben en dat huurders wel goed begeleid worden bij het gebruik van hun nieuwe, energiezuinige huis? Watch-E vertelt er op 14 september meer over tijdens CorporatiePlein, en CorporatieGids.nl sprak er vooraf alvast over met CCO Luuk van Driel.

Wat staat centraal op jullie stand op CorporatiePlein 2023?
Voor de verduurzaming van uw woningbezit kiest u een concept of maatregel op basis van beloften en theoretische berekeningen van de fabrikant. Maar is de woning écht energiezuinig, renderen de duurzame installatietechnieken zoals beloofd en wat is de werkelijke CO2-uitstoot?

Een woning zonder monitoring is een black box: u heeft geen idee of de techniek goed functioneert en of de bewoners weten hoe zij de installaties moeten gebruiken. Daarom houden meer dan zeventig woningcorporaties grip op de energieprestaties van hun woningen met monitoring van Watch-E. Want energiemonitoring maakt prestaties, opbrengsten en comfort inzichtelijk middels betrouwbare, onafhankelijke data. Zodat woningen duurzaam, betaalbaar en comfortabel blijven.

Voor welke informatie kunnen bezoekers bij jullie terecht?
Bezoekers kunnen bij ons terecht om te ontdekken wat monitoring kan betekenen voor het vormen van beleid en de begeleiding van bewoners. Natuurlijk staan wij ook klaar om alle vragen rondom de vernieuwde EPV-wetgeving te beantwoorden.

Ondersteuning van duurzaamheidsbeleid
Is uw organisatie voorbereid op de grootschalige uitrol van verschillende duurzame installatietechnieken? Want de tijd dat elke woning ‘gewoon’ een cv-ketel had is voorbij. De verscheidenheid aan installatietechnieken neemt toe, van hybride cv-ketel tot en met verschillende typen warmtepompen, en van zonneboiler tot en met warmtenet. Hoe zorgt u ervoor dat u in elke woning, straat of wijk de juiste maatregelen kiest?

Onafhankelijke data versterkt uw beleid of helpt met bijsturen. Monitoring kan technieken benchmarken, rendementen aantonen en pilots van nieuwe concepten begeleiden. Het ondersteunt uw programma- of assetmanager bij het maken van de juiste keuzes en het voeren van een datagedreven verduurzamingsstrategie.

Begeleiden van bewoners
De energietransitie is behalve een technische, ook een sociale opgave: bewonersgedrag beïnvloedt de energieprestaties en daarmee of de woning daadwerkelijk energiezuinig is. Monitoring biedt bewoners inzicht in het energieverbruik van de woning en de invloed van hun gedrag op de energierekening. Onze bewonersapp MijnEnergiebundel toont het energieverbruik en de opwek, en geeft tips om energie te besparen. Daarnaast kan informatie uit monitoring worden ingezet door bewonersconsulenten en energiecoaches.

Borgen van betaalbaarheid
Hoe houdt u verduurzaming betaalbaar? Om grootschalige verduurzaming te financieren, is de Energieprestatievergoeding (EPV) in het leven geroepen. Dankzij de vernieuwde EPV-wetgeving (EPV 2.0) wordt het mogelijk om een vergoeding te gaan innen voor meergezinswoningen en woningen van een lager renovatieniveau dan nul-op-de-meter. De regeling wordt ook toepasbaar bij stapsgewijze verduurzaming. Dit maakt het traject betaalbaarder en dus haalbaarder voor de woningcorporaties. Monitoring van Watch-E stelt u in staat om de Energieprestatievergoeding rechtmatig te innen.

Op welk vlak kunnen jullie corporaties écht verder helpen?
Ons platform voorziet programmamanager, beleidsmaker, energiecoach en andere betrokkenen van relevante inzichten. Daarbij ervaren woningcorporaties het als een groot pluspunt om in alle stappen van het monitoringsproces ondersteuning te krijgen van Watch-E als kennispartner. Het is namelijk belangrijk om in alle stappen van monitoringsproces goed begeleid te worden. Met de benodigde kennis en ervaring op zak heeft Watch-E inmiddels alles in huis om de monitoring succesvol toe te passen én goed in te richten.

Wij ondersteunen onder meer met rapportages, monitoringprotocollen, verwerkersovereenkomsten en bewonersbegeleiding. Wij bieden alle middelen – software, hardware én diensten – die nodig zijn om grip te houden op de energieprestaties van de woning. Zowel voor corporaties en service- en onderhoudspartijen als bewoners.

Watch-E is op CorporatiePlein te vinden op stand 16.

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Watch-E