Wederom dalende huizenprijzen: derde maand op rij

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Sinds augustus dalen de huizenprijzen op de Nederlandse woningmarkt. De daling neemt flink toe en in oktober daalden voor het eerst de huizenprijzen in elke provincie. Ook liet bijna 90% van de gemeenten in oktober een prijsdaling zien ten opzichte van een maand én een kwartaal eerder.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

Prijsdaling van 0,64%
Waar de huizenprijzen in augustus daalden met 0,18% ten opzichte van de maand ervoor, was dit in september al 0,46% en in oktober zelfs 0,64%. De prijsstijgingen op jaarbasis vertonen een vergelijkbare trend. In mei waren de huizenprijzen gemiddeld 17,5% hoger ten opzichte van een jaar eerder, in oktober was hier nog maar 6,4% van over.

Prijsdaling bijna 90% gemeenten én elke provincie
In 300 gemeenten, dat is bijna 90% van het totaal, daalden in oktober de huizenprijzen ten opzichte van de voorgaande maand. Op kwartaalbasis gaat het om 299 gemeenten. Er was bovendien voor het eerst sprake van een prijsdaling in elke provincie.

De kaart links laat op gemeenteniveau zien in welke mate de huizenprijzen stegen (rood) of daalden (blauw), de kaart rechts toont hetzelfde op provinciaal niveau. Bekijk de meest recente Maandalert Woningmarkt voor een interactieve, klikbare versie van de kaarten.

Overbiedingen 5% of lager in oktober
Vanaf 2015 was op de landelijke woningmarkt in grote lijnen sprake van een stijgende trend in overbiedingen. Deze trend is al een aantal maanden voorbij. Op landelijk niveau was in oktober het overbiedingspercentage bij alle woningtypen rond de 5% of minder. Dat is ruim een procentpunt lager dan in september. Dit is goed te zien in de onderstaande grafiek met het gemiddelde percentage overbiedingen:

Bekijk de Maandalert Woningmarkt met interactieve kaarten
De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkeling per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance