Wetland Wonen verbetert gebruikerservaring en beveiliging met Single Sign-On

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Wetland Wonen, woningcorporatie in Noordwest Overijssel, stond voor de uitdaging om de gebruikerservaring en beveiliging te verbeteren door het implementeren van een Single Sign-On (SSO) oplossing. Met onze hulp en ons product Katoomba (het dashboarding platform van Blue-Mountain), heeft Wetland Wonen hun doel bereikt door het gebruik van hun eigen Microsoft-login via Microsoft Entra. Dit verhaal beschrijft de implementatie, voordelen en uitdagingen van deze succesvolle samenwerking.

Wat is Single Sign-On (SSO)?
Single Sign-On (SSO) is een authenticatieproces waarbij een gebruiker met één set inloggegevens toegang krijgt tot meerdere applicaties. Voor Wetland Wonen betekent dit dat gebruikers hun Microsoft-login kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot Katoomba, zonder dat ze meerdere keren hoeven in te loggen.

Voordelen en impact van SSO voor Wetland Wonen
Verbeterde gebruikerservaring

Voorheen waren gebruikers de inloggegevens voor Katoomba regelmatig kwijt, middels SSO hoeven gebruikers slechts één keer in te loggen met hun Microsoft-account om toegang te krijgen tot verschillende systemen. Dit resulteerde in minder frustratie en meer tevredenheid onder gebruikers.

Verhoogde beveiliging
Door het aantal wachtwoorden dat gebruikers moet onthouden en beheren te verminderen, wordt het risico op zwakke wachtwoorden en phishing-aanvallen kleiner. Microsoft 2FA kent een centrale logging dat waardevolle inzichten biedt in potentiële beveiligingsrisico’s.

Efficiëntieverbetering
Met SSO zijn gebruikers minder tijd kwijt aan inlogproblemen en wachtwoordresets, wat leidt tot verhoogde productiviteit.

Eenvoudiger gebruikersbeheer
Wetland Wonen kan nu eenvoudig gebruikersbeheer uitvoeren via Microsoft Entra, wat tijd en middelen bespaart en de algehele efficiëntie verhoogt.

Snellere toegang
Gebruikers hebben nu sneller en gemakkelijker toegang tot de benodigde systemen, wat bijdraagt aan een soepelere bedrijfsvoering.

Samenwerkingen en oplossingen
De nauwe samenwerking met de externe IT-leverancier van Wetland Wonen was cruciaal voor het succes van de implementatie. Door middel van gedetailleerde communicatie en gezamenlijke inspanningen hebben we een naadloze technische integratie kunnen realiseren. De oplossingsgerichte aanpak van beide partijen en de waardevolle input van Wetland Wonen waren hierbij essentieel om de implementatie met succes te volbrengen.

Implementatieproces
Analyse en planning

We werkten samen met Wetland Wonen om de huidige IT-infrastructuur te evalueren en een gedetailleerd implementatieplan op te stellen.

Integratie met Microsoft Entra
Door Katoomba te integreren met Wetland’s bestaande Microsoft Entra, konden gebruikers hun Microsoft-login gebruiken om toegang te krijgen.

Testen en aanpassen
Ondanks enkele uitdagingen werd de SSO-functie grondig getest door gebruikers en aangepast naar behoren.

Uitrol en instructie
De SSO-functionaliteit werd uitgerold naar alle gebruikers, gevolgd door instructies en bijbehorende ondersteuning om een soepele overgang te waarborgen.

Toekomstplannen en unieke aspecten
Wetland Wonen heeft ook gekozen voor een onbeperkt aantal gebruikerslicenties, wat hen de flexibiliteit en mogelijkheid geeft om alle gebruikers toegang te geven tot de Katoomba dashboards. Hierdoor kan Katoomba in de hele organisatie op strategisch, tactisch en operationeel niveau in zijn volle kracht ingezet worden. Daarnaast zijn er plannen om verdere integraties met andere bestaande systemen te verkennen, wat de algehele IT-omgeving van Wetland Wonen nog robuuster zal maken.

De samenwerking tussen Wetland Wonen en ons team heeft bewezen dat generieke oplossingen, zoals de implementatie van SSO, niet alleen de gebruikerservaring en beveiliging kunnen verbeteren, maar ook aanzienlijke operationele voordelen kunnen opleveren. Dit succesverhaal is een van de diensten die wij leveren op het gebied van effectieve IT-oplossingen en onderstreept onze klant- en oplossingsgerichte samenwerking.

Bron: Blue-Mountain, Foto: Wetland Wonen