“Woningcorporaties en softwareleveranciers zullen met elkaar slimme AI-toepassingen moeten ontwikkelen“

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Ed Stekelenburg en Odwin Rensen zijn als consultants werkzaam bij SmartR, het adviesbedrijf dat woningcorporaties helpt zich steeds slimmer te organiseren, natuurlijk ook door de inzet van de digitale tools die er zijn en gaan komen. Een gesprek met hen over de groeiende mogelijkheden van AI (artificial intelligence).

Ed Stekelenburg: Bij SmartR helpen we woningcorporaties met het maken van keuzes betreffende het inrichten van hun organisatie waarbij een verdere digitalisering in beeld komt. Daarbij speelt AI nu ook een rol. Het lijkt wel of ChatGPT gezorgd heeft voor een nieuw bewustzijn inzake de mogelijkheden van AI. Dat terwijl AI al veel langer een rol speelt in software. Dat was vaak onzichtbaar op de achtergrond geweest via algoritmen die slimme databewerkingen verzorgden. Maar dat is slechts het beginstadium geweest, de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie worden nu ook op de voorgrond veel zichtbaarder, mede door de gebruikte taalmodellen. De inzet van AI zal dan ook de komende jaren razendsnel gaan toenemen, ook binnen het domein van de woningcorporaties.

Odwin Rensen: Dat oog hebben voor de mogelijkheden van AI speelt zich zeker niet alleen af op het niveau van het management. In de operationele teams willen medewerkers weten wat AI straks kan betekenen voor de uitvoering van hun werk. Ook verkennen medewerkers al de mogelijkheden die ChatGPT en Microsoft Copilot bieden. Dat is een leuk begin van het werken met AI want het makkelijker schrijven van een mail of brief is laaghangend fruit als het gaat om het herkennen van de meerwaarde van AI. Als SmartR helpen we juist daarom al vaak bij het introduceren van ChatGPT en Copilot. Want medewerkers vroegtijdig betrekken maar ook ondersteunen bij het werken met AI, levert straks meer draagvlak op bij de meer complexe toepassingen van AI. Door er nu al mee te werken verdwijnt ook de angst ervoor. Maar dan moeten de gebruikte toepassingen ook voor de medewerker direct meerwaarde laten zien.

Ed Stekelenburg: Het is mooi dat in organisaties op meerdere plekken al gewerkt wordt met wat AI-tools te bieden hebben. Maar dat is natuurlijk niet voldoende om in de nabije toekomst meer nut te hebben van wat de wereld van AI te bieden heeft. De woningcorporatie zal in een vernieuwde visie op organiseren van processen en de inzet van IT, ook moeten gaan verkennen en zelfs benoemen waar AI van meerwaarde kan zijn. Alleen met eigen toekomstbeelden van hoe de organisatie met AI nog effectiever, efficiënter en transparanter kan zijn, kan de woningcorporatie met softwareleveranciers een roadmap bespreken over wat straks aan AI-tooling gewenst is. Voor het zetten van stappen voorwaarts op het gebied van de inzet van AI hebben woningcorporaties en softwareleveranciers elkaar dan ook hard nodig. AI-tools ontwikkelen is duur en vergt concrete klantcases die min of meer de afname van de tools garanderen.

Odwin Rensen: Binnen de operationele teams van woningcorporaties zijn genoeg kansen om processtappen en informatiebehoeften te benoemen die door AI verrijkt kunnen worden. Ik zou hier moeiteloos een opsomming kunnen geven van enkele tientallen voorbeelden. Maar het is juist zaak de beste kansen te benoemen waar AI de meeste waarde kan toevoegen. Dus niet elk idee gelijk omarmen, maar dat met de operationele teams gaan uitwerken waar aan de voorkant de meeste waarde van AI gewenst is en verwacht kan worden. Daar zullen woningcorporaties en softwareleveranciers dus inderdaad veel nauwer voor moeten gaan samenwerken en zo sectorspecifieke AI-toepassingen mogelijk maken.

SmartR helpt woningcorporaties zich steeds slimmer te organiseren. Met advies bij het maken van keuzes, met projectondersteuning bij het implementeren van de keuzes en met tijdelijke personeelsondersteuning bij het beheer van de nieuw gerealiseerde keuzes. SmartR heeft een eigen model ontwikkeld dat woningcorporaties helpt zich slim (en digitaal) te ontwikkelen. Meer weten, zie www.smartr.nl.

Bron: SmartR, Foto: SmartR