"Woningcorporaties wachten met smart op komst Axxioma"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

"Ik ga met Axxioma de ERP-markt flink opschudden". Dat zei Willem Hartmann twee maanden geleden in gesprek met Corporatiegids.nl. De oprichter en oud-directeur van HC&H Consultants verliet eind 2014 het consultancybedrijf om met Axxioma de ERP-markt voor woningcorporaties te betreden. Wat is er in tussentijd gebeurd en hoe reageert de markt? Corporatiegids.nl vroeg hem om een update.

Willem probeert de ERP-markt te veroveren met Axxioma. Een nieuw product dat is gebaseerd op Axxerion. In januari zei Hartmann dat hij "van zijn stoel viel door de compleetheid van het pakket". Een aangepaste versie van het basisproduct vordert volgens planning en woningcorporaties tonen volgens de eigenaar van Axxioma veel belangstelling om kennis te maken met de nieuwe ERP-software.

Nieuwe inrichting
Hartmann: "Er is erg veel gebeurd de afgelopen maanden. We zijn druk bezig met het afronden van ons model voor de sector dat gebaseerd is op Axxerion. In eerste instantie hebben we de vertaling gemaakt van de hoofdprocessen van de CORA naar detailprocessen. De verschillen worden momenteel stuk voor stuk ingericht. Het doel is om alle processen ingericht te hebben zodat corporaties zonder veel inrichtingswerkzaamheden, langdurige implementaties en veel kosten aan de slag kunnen met het nieuwe systeem."

"Daarnaast zijn we bezig geweest om het gegevensdomein van de objecten - zoals die ook in de CORA en VERA staan beschreven – deels opnieuw in te richten. Dat gaat heel gemakkelijk. Er is niet alleen al veel aanwezig in Axxerion, maar het is ook erg eenvoudig om objecten en velden te benoemen in de standaard zonder hiervoor te programmeren. De wijzigingen zijn ook direct beschikbaar. Niet alleen in Axxioma maar ook in de portals en de apps."

"Qua inrichting en vervolmaking van het product is dus veel gebeurd. Ook is er in toenemende mate interesse van woningcorporaties. We hebben al met veel corporaties gesproken en dat maakt het project interessant’’.

Q3 lanceert Axxioma
Toch verloopt niet alles even vloeiend. Hartmann beschreef in ons vorige gesprek hoe hij de overeenstemming had met een grote corporatie uit Amsterdam om middels een proof of concept de toepasbaarheid aan te tonen, iets dat uiteindelijk werd afgeblazen: "Die afspraak ging helaas niet door. De I&A manager bij de desbetreffende woningcorporatie is weggegaan en de directie heeft toen besloten alle nieuwe ICT-projecten voorlopig ‘on hold’ te zetten’’.

Over het vervolmaken van Axxioma zegt Willem: "De volledige inrichting van het product zal klaar zijn rond de zomer en ik verwacht dat wij de software vanaf Q3 kunnen uitrollen. En hoewel de afspraak voor een proof of concept en proof of product bij die grote corporatie uit Amsterdam nu voorlopig niet doorgaat, onderzoek ik met andere woningcorporaties momenteel op welke wijze de dagelijkse processen het best kunnen worden ondersteund met Axxioma."

Belangstelling van verschillende corporaties
Hartmann gaat verder: "We kunnen op dit moment al een groot deel van Axxioma laten zien, maar ik ga niet van de daken schreeuwen dat wij er al zijn. Het product is nog niet klaar. Maar als mensen benieuwd zijn naar de mogelijkheden, dan kan dat. Ik kan bijvoorbeeld laten zien hoe de workflows zijn geïmplementeerd, hoe het gegevensmodel is ingericht en hoe de CORA en VERA zijn vertaald naar de inrichting. Voor een geheel afgemaakt product moeten corporaties nog even tot de zomermaanden wachten."

"Er zijn momenteel geen plannen bij andere corporaties voor een nieuwe proof of concept, maar ik ben bij verschillende corporaties inmiddels wel uitgenodigd voor het selectietraject. Woningcorporaties zijn steeds meer bezig met rendementsdenken en assetmanagement, en dat zijn twee belangrijke onderwerpen waar Axxioma op is ingericht. Het product helpt daarmee niet alleen in de operationele uitvoering, maar het vormt ook de basis voor tactische en strategische beslissingen."

Verandering bij woningcorporaties
Hoewel Willem Hartmann geniet van de belangstelling van verschillende woningcorporaties, heeft de oud-manager het gevoel dat het definitief maken van een verandering een erg grote stap is: "Bij sommige corporaties met wie ik in gesprek raak zie ik dat er moeite is om te veranderen. De bereidheid hiervoor is laag. Ze klagen bijvoorbeeld over de verhouding die ze hebben met hun huidige leverancier, gaan op zoek naar een nieuwe oplossing maar houden vervolgens wel alles bij het oude."

"Ik begrijp enerzijds de terughoudendheid om te veranderen, aangezien het wisselen van ERP-leverancier een erg grote stap is. Maar aan de andere kant begrijp ik niet dat je steeds zaken doet met een bedrijf waar je niet tevreden over bent. Als je buiten de corporatiebranche kijkt zie je verschillende pakketten - waaronder Axxerion - die zich bewezen hebben. Deze producten zijn kwalitatief hoogstaand en hebben aangetoond te werken. Ontevreden corporaties zouden hier juist voor moeten gaan."

"Dit betekent overigens niet dat alle corporaties niet veranderingsgezind zijn. Er zijn genoeg bedrijven die aan de vooravond staan van een grote verandering omdat ze weten dat het op deze manier niet langer kan. Zowel voor wat betreft de wijze waarop de organisatie is ingericht als de mogelijkheden van hun huidige ERP-systeem. Deze bedrijven bekendmaken met de moderne mogelijkheden van Axxioma is dan ook een van de belangrijkste taken die wij op dit moment hebben."

Axxioma op CorporatieGids LIVE
Woningcorporaties die interesse hebben in de nieuwste ontwikkelingen rondom Axxioma kunnen Willem Hartmann op 24 maart bezoeken tijdens de CorporatieGids LIVE Kennisdagen. "Wij laten op de CorporatieGids LIVE Kennisdagen zien dat Axxioma device-onafhankelijk is en dat je alleen een internetbrowser nodig hebt. Axxioma is zeer flexibel; je kunt processen precies inrichten zoals jij dat wilt. Je hebt geen technologische hoogstandjes nodig, maar kunt jouw plannen eenvoudig realiseren met hoogwaardige software."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Axxioma in de CorporatieGids 2014 te bekijken.