Woningmarktanalyse over 2023

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In deze jaaralert Woningmarkt analyseren we de Nederlandse woningmarkt van het afgelopen jaar. Lees hieronder hoe de woningmarkt zich ontwikkelde in 2023 of scroll meteen door naar de interactieve kaarten voor de huizenprijzen in jouw regio.

Even terug naar onze Jaaralert van 2021: ondanks de coronacrisis lieten de huizenprijzen in dat jaar een gemiddelde stijging van 19% zien. In 2022 zagen we dat de markt al in rustiger vaarwater terecht kwam en was er een gemiddelde prijsstijging van 4,3%. Dit jaar zien we voor het eerst een kleine daling van -0,3% (gemeten voor nov 2022 – nov 2023). Deze ontwikkeling ligt zeer dicht bij het nulpunt, wat de suggestie kan wekken dat er weinig is gebeurd in de woningmarkt in Nederland. Maar niets is minder waar. Bekijk het jaaroverzicht 2023.

‘Quote: Na daling en stijging komt de prijsontwikkeling op jaarbasis uit op ongeveer het nulpunt.

In onderstaande grafiek is het verloop van de huizenprijsontwikkeling, afgezet tegen de hypotheekrente, te zien. Inzoomend op de prijsontwikkeling zien we dat in augustus 2022 een daling is ingezet in de gemiddelde huizenprijzen in Nederland. Dit duurde bijna een jaar totdat in juni 2023 de markt weer aan begon te trekken en de huizenprijzen gemiddeld gezien weer stegen. Eind 2023 zien we dat de recentelijke stijging, de daling van eerder dit jaar weer heeft opgeheven en we nu op een huizenprijsontwikkeling van rond het nulpunt zitten.

Een andere interessante ontwikkeling is de hypotheekrentestijging die we sinds een aantal maanden inzichtelijk maken op de index grafiek. Deze begon vanaf januari 2022 licht te stijgen: van 1,63% naar 3,66% een jaar later. Inmiddels staat de hypotheekrente eind 2023 op 4,26% . Een jaar geleden in november 2022 was dit ‘slechts’ 3,33%.

Regionale verschillen
Afgelopen jaar waren de grootste stijgers gemeente Helmond met slechts 3,1% en Brunssum met 2,8%. In de gemeenten Edam-Volendam en Waterland daalden de huizenprijzen het hardst met respectievelijk -4,3% en -4,0%. De grote vier lieten daarentegen wisselende ontwikkelingen zien: 0,27% in Amsterdam, -0,65% in Rotterdam, -1,6% in Den Haag en -0,27% in Utrecht.

Prijsontwikkeling per provincie
Deze kaart toont per provincie de prijsstijging of -daling van de meest recente cijfers. Hoe groener de kleur, hoe groter de stijging. Hoe blauwer, hoe groter de daling. Klik op de kaart om te zien hoe de prijzen daalden per provincie en per woningtype.

Prijsontwikkeling per gemeente
Deze kaart toont per gemeente de prijsstijging of -daling van de meest recente cijfers. Hoe groener de kleur, hoe groter de stijging. Hoe blauwer, hoe groter de daling. Klik op de kaart om te zien hoe de prijzen stegen of daalden per gemeente, provincie en landelijk.

Aantal transacties in 2023 per gemeente
Deze maandalert maakt ook inzichtelijk hoeveel transacties we tot nu toe in 2023 per gemeente hebben verwerkt en wat de gemiddelde mediane verkoopprijs hierbij is. Hier zien we dat de gemiddelde mediane verkoopprijs in de Randstad hoger is dan in de rest van Nederland. In de Randstad zijn de huizen nog relatief goedkoop in de gemeentes Vlaardingen en Schiedam met een mediane verkoopprijs van 270K. De mediane verkoopprijs ligt het laagst in de noordelijke regio van Nederland; de provincies Friesland en Groningen.

Onderstaande kaart toont voor iedere gemeente het aantal transacties van de bij ons verwerkte cijfers van 2023. Hoe hoger de mediaan van de transactieprijs, hoe roder de gemeente is gekleurd. Hoe lager deze is, hoe blauwer de gemeente is gekleurd. Klik op de kaart en bekijk de details.

Maandalert Nederlandse Woningmarkt
Met de Maandalert Woningmarkt bieden wij elke maand een uitgebreide analyse van de woningmarkt in Nederland op basis van ons Automated Valuation Model (AVM). Dit model berekent de trends op de woningmarkt aan de hand van de verkopen die door het Kadaster geregistreerd en geleverd worden.

Ortec Finance AVM wordt erkend door toezichthouders en gebruikt door woningcorporaties, hypotheekverstrekkers, taxateurs en accountants voor het modelmatig bepalen van de marktwaarde (leegwaarde) en markthuur van woningen.

Wil je een reminder van deze maandelijkse update van de woningmarkt op detailniveau in je inbox ontvangen? Meld je aan voor de Maandalert Woningmarkt.

Aanmelden Maandalert Woningmarkt

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance