WoningNet: Corporaties helpen de juiste keuzes te maken bij woonruimteverdeling

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Hoe maakt een woningcorporatie de juiste keuzes met betrekking tot woonruimteverdeling? Hoe kun je als corporatie je eigen data inzetten om doorstroming te bevorderen? WoningNet vertelt hier op 26 september meer over tijdens CorporatiePlein, en wij spraken voor de beurs alvast met Innovatiemanager, Bas Koerhuis.

“We weten allemaal dat de woningmarkt op slot zit,” begint Bas. “We merken dan ook in de praktijk de druk om doorstroming te bevorderen en zien dat corporaties experimenteren en onderzoeken hoe naast inschrijfduur, andere criteria of zelfs alleen voorrang kan worden gebruikt als toewijzingscriterium. Corporaties willen woonruimtebemiddeling gebruiken om aan een bredere doelstelling te voldoen, zoals meer tevreden huurders en doorstroming.”

Juiste keuzes
WoningNet heeft daarom WoningNet WRB ontwikkeld. “Dit product helpt de corporatiemedewerker bij het maken van de juiste keuzes. Bijvoorbeeld of een woning nu direct bemiddeld moet worden of moet worden gepubliceerd op het internet. Daar waar mogelijk en wenselijk is het proces gedigitaliseerd en geautomatiseerd: van leegmeldkoppelingen met het primaire systeem tot en met de toewijzing. Ook is complexe regelgeving via WoningNet WRB eenvoudig uitvoerbaar voor corporatiemedewerkers zodat woningzoekenden sneller een passend huis kunnen vinden.”

Huurpaspoort
Volgens Bas kunnen corporaties het woonruimteverdeelproces optimaliseren door documentloos toe te wijzen. “In de sector wordt noodgedwongen nog veel gewerkt met papieren bewijsstukken van bijvoorbeeld het inkomen. Een potentiële huurder moet soms talloze soorten documenten aanleveren die corporatiemedewerkers op juistheid moeten beoordelen. Dat is niet meer van deze tijd en kan beter en makkelijker. Daarom werken we samen met een partner aan het Huurpaspoort. Via dit geanonimiseerde systeem kunnen noodzakelijke persoonsgegevens van een woningzoekende verzameld worden. De kandidaat-huurder bepaalt zelf welke gegevens hij of zij deelt en met wie. Omdat de data worden opgehaald bij sites van de overheid, kloppen deze gegevens altijd.”

Standaard
“Ook kan door middel van standaardisering veel gewonnen worden. Onze samenwerking met Stichting VERA helpt ons hierbij. Veel woningcorporaties spreken onderling niet dezelfde taal en hanteren niet dezelfde definities, wat samenwerking belemmert. WoningNet WRB sluit makkelijk aan op VERA-koppelingen. Het is onze visie om verbinding te leggen tussen woningcorporaties onderling door hen een generiek systeem aan te bieden voor woonruimtebemiddeling. Een generiek systeem maakt het mogelijk voor woningcorporaties om ook hun processen generiek aan te bieden, van elkaar te leren en overbodige stappen uit het proces te filteren.”

Kennissessies
Tijdens CorporatiePlein vertelt WoningNet meer over hoe digitalisering en optimalisering een middel zijn om een bepaald doel te bereiken. Bas: “Daarnaast organiseren we twee kennissessies. We vertellen in de eerste sessie over het inzetten van je eigen data om zo slimme verhuisketens te genereren die zorgen voor doorstroming in de huurderspopulatie. In de tweede sessie laten we zien wat ons nieuwe WoningNet WRB voor klanten doet. Beide sessies worden een keer in de ochtend en in de middag gehouden. Meer weten, kom dan langs op onze stand!”

WoningNet is tijdens CorporatiePlein te vinden op stand 46

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: WoningNet