WoningNet zet data in om druk Amsterdamse huurmarkt te verlichten

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

WoningNet start vandaag een pilot op de sociale huurmarkt in stadsregio Amsterdam. Het doel is verhuisketens tot stand te brengen door slim gebruik te maken van data van woningzoekenden en zo de druk op de woningmarkt te verlichten. Woningcorporaties Ymere, De Alliantie en Rochdale doen mee aan deze proef.

In de stadsregio Amsterdam zoeken ruim 90.000 huishoudens actief naar een sociale huurwoning. Van deze groep zijn er 30.000 doorstromers, mensen die al in deze regio wonen en een sociale huurwoning achterlaten als ze verhuizen. De druk op de markt is hoog. Dit blijkt onder meer uit het gemiddeld aantal reacties op woningen (circa 300 reacties op reguliere woningen en meer dan 2.000 op lotingwoningen). Dit terwijl er net iets meer dan 100 sociale huurwoningen beschikbaar komen per week. Er zijn nu al bijna 1.000 aanmeldingen voor de pilot.

Slim experiment met big data
WoningNet heeft, gebruikmakend van machine learning, naar de woonwensen en het zoekgedrag van de 30.000 doorstromers gekeken. Deze techniek maakt het mogelijk te voorspellen hoe groot de kans is dat een woningzoekende een bepaalde woning interessant vindt: hoe meer een woning overeenkomt met de woonwensen en het zoekgedrag, des te sterker de match. Woonwensen beslaan bijvoorbeeld het aantal slaapkamers, het type woning, het woonoppervlak en de locatie. Deze algoritmes zijn toegepast op alle doorstromers en op alle woningen van andere woningzoekenden. Zodoende werden potentiële verhuisketens ontdekt waarbij minstens twee huishoudens van woning wisselen. Baanbrekend hierbij is dat er niet alleen naar de nu beschikbare woningen wordt gekeken, maar ook naar woningen die nog niet op de markt zijn.

Tijdens de pilot brengt WoningNet dit idee in de praktijk. Deelnemers met wie een verhuisketen kan worden gevormd, krijgen de kans om de gematchte woning te bezichtigen en kiezen dan of ze wel of niet met het aanbod akkoord gaan. Als genoeg mensen in de keten akkoord gaan, kunnen ze allemaal tegelijk verhuizen naar hun nieuwe huurhuis. 

Woonwensen en deelnemers nodig
Het slagen van de proef hangt vooral af van de volledigheid en kwaliteit van de data van woningzoekenden en het aantal deelnemers, zegt Bas Koerhuis, projectleider en manager verkoop bij WoningNet. “Onze datascientists hebben het model doorgerekend en losgelaten op geanonimiseerde, ruwe data. Daaruit blijkt dat ons plan in theorie werkt. Nu gaan we onderzoeken of het in de praktijk ook werkt. Als het een succes is, dan zou dat een mooie doorbraak betekenen voor de sociale huurmarkt in Amsterdam.”

Huurders van een sociale huurwoning van De Alliantie, Ymere of Rochdale in de stadsregio Amsterdam, kunnen zich via de website van WoningNet aanmelden om deel te nemen aan het experiment. Aanmelden voor de pilot staat los van de reguliere inschrijving: woningzoekenden maken dus nog steeds kans om op de traditionele wijze aan een nieuwe huurwoning te komen. 

Als WoningNet tijdens de drie maanden proefperiode structureel succesvolle ketens weet te realiseren, wordt er mogelijk uitgerold naar andere grootstedelijke gebieden. 

Bron: WoningNet | Foto: WoningNet