WoonConnect over efficiënt renoveren én luisteren naar de huurder

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Hoe kunnen woningcorporaties efficiënt samenwerken met haar huurders, om zo beter, sneller, persoonlijker, duurzamer én goedkoper te werken? En, hoe krijgen corporaties vooraf zo concreet mogelijk in beeld wat de consequenties zijn van een renovatie? Wij spraken daarover met Ramond Leenders van WoonConnect. Het bedrijf staat op 21 september op CorporatiePlein en vertelt daar meer over het realiseren van de wensen van huurders en tegelijkertijd efficiënt renoveren.

Corporaties zitten veelal in hetzelfde schuitje, begint Ramond. "Ze verduurzamen en willen tegelijkertijd de huurder betrekken en centraal stellen. Maar toch komt dat vliegwiel niet op gang. Een gemiste kans voor de huurder die graag zijn huis naar zijn hand zet en ook in de toekomst zelfstandig wil blijven wonen, en een gemiste kans voor de corporatie die klantgerichter en efficiënter kan werken."

Stem voor de huurder
Na de crisis is het volgens WoonConnect tijd om huurders een stem te geven bij de aanpassing van hun woning. Ramond: "3D-woningen, digitale bewonersenquêtes en automatische energielabels zijn enkele voorbeelden van slimme technologieën die WoonConnect biedt om huurders optimale keuzevrijheid en inspraak te geven. Tegelijkertijd optimaliseert de corporatie interne processen en wordt de samenwerking met externe partijen makkelijker gemaakt. Omdat iedereen met hetzelfde model werkt, wordt bijvoorbeeld de communicatie sterk verbeterd."

"De modellen van WoonConnect kennen veel vrijheidsgraden die afgeperkt kunnen worden, zodat de huurder kan kiezen voor keukenmodellen, badkamers, elektrapunten en andere zaken wanneer de corporatie dat wil. Als een huurder met zijn digitale huis aan de slag gaat, ziet hij in een paar muisklikken in 2D of 3D wat de ruimtelijke consequentie is van een uitbouw, dakkapel of een andere indeling van de plattegrond. Ook kan hij digitaal zijn huis energetisch aanpakken door isolatie van dak, gevel, vloeren en kozijnen of het toevoegen van zonnepanelen."

Winst voor de corporatie
Corporaties kunnen WoonConnect zeer effectief inzetten bij de verduurzaming of renovatie van bestaande bouw, legt Ramond verder uit. "Aanpassingen aan het digitale huis worden meteen vertaald naar de huurlasten (WSW-punten) en besparingen op de energielasten. Ook kunnen berekeningen op maat worden toegevoegd, en zijn standaard alle Bouwbesluittoetsen opgenomen. Zo kan de corporatie een EPG-berekening en zelfs een complete woonlastenberekening - met reële energiekosten op basis van gezinssamenstelling en woongedrag - maken. Daarnaast kunnen met WoonConnect vooraf renovatiescenario’s uitgewerkt worden. Hiermee is het een ideaal instrument als voorbereiding bij een investeringsbesluit."

2050
Hoe deze technologie corporaties helpt de energiedoelen van 2050 te bereiken, staat op CorporatiePlein centraal bij WoonConnect. "Tijdens de beurs laten wij bezoekers graag zien hoe WoonConnect werkt en wat de voordelen zijn voor de corporatie en de huurders. Bezoekers kunnen zelf aan de slag in een digitale huurwoning en ook de digitale bewonersenquêtes uitproberen. Hoe corporaties energieneutraal kunnen zijn in 2050 door het samenstellen van het beste renovatiepakket? Kom langs bij onze stand en we leggen het graag uit."

WoonConnect is op CorporatiePlein te vinden op stand 39